ΕΜΠΛΑΚΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΕ

 • Καταιγισμός ιδεών σχετικά με την προσέγγισή σας “δούναι και λαβείν ”

  Η καθημερινή μας ρουτίνα βασίζεται σε διαφορετικές πράξεις που επαναλαμβάνουμε σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ο τρόπος που ενεργούμε λέει πολύ περισσότερα για εμάς παρά λέξεις… είναι ο ίδιος με κάθε ενέργεια που κάνουμε.

  Καθώς δίνουμε προσοχή στην καθημερινή μας ρουτίνα, ενώ ξεκινάμε το επιχειρηματικό σας ταξίδι, θα πρέπει να προσέχετε την «επιχειρηματική σας ρουτίνα». Αυτό αποτελείται από μια σειρά επακόλουθων φάσεων, πολλαπλών λειτουργιών παράλληλα με εργασίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη της επιχείρησής σας. Αυτό μπορεί να γίνει ομαλά υπό την προϋπόθεση ότι οι απαραίτητες δεξιότητές σας έχουν αναπτυχθεί 100%. Δεδομένου ότι είστε μόνο στην αρχή της επιχείρησής σας, αυτό μπορεί να μην ισχύει. Μπορεί να μην έχετε εμπειρία, καθώς είστε μόνο στην αρχή. Πώς πρέπει να γνωρίζετε ποιες είναι οι δεξιότητες που θα χρειαστείτε στην επιχειρηματική σας πορεία; Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε τι και πώς πρέπει να βελτιώσετε;

  Μην απελπίζεστε εάν δεν έχετε ιδέα, μην αισθάνεστε χαμένοι… δεν είστε ποτέ μόνοι στην επιχειρηματική σας περιπέτεια. Θα συνοδεύεστε από τα συναισθήματα, τις δυνάμεις και τους φόβους σας. Αλλά λάβετε υπόψη ότι ο φόβος μπορεί να σας κάνει ευάλωτους γεγονός που δεν θα ωφελούσε τη νεογέννητη επιχείρησή σας, ούτε την προσωπική σας ανάπτυξη.

  Μπορεί να φαίνεται ότι δεν αξίζει να προχωρήσουμε περισσότερο … αλλά αξίζει! Παρόλο που δεν υπάρχει μαγικό κουμπί ή ένας εξαιρετικά εύκολος τρόπος «να αποκτήσετε εμπειρία», μια προσεκτική συμβουλή ή μια «διασκεδαστική ιστορία» μπορεί να έχει τη δύναμη να σας διδάξει περισσότερα από χρόνια σπουδών θεωρίας.

  Θα πρέπει να ξεκινήσετε να παίρνετε ένα κομμάτι χαρτί και να σημειώσετε ποια είναι τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες σας όσον αφορά την επιχείρησή σας, υπό το πρίσμα αυτών που έχετε προτείνει να επιτύχετε με την επιχείρησή σας. Θα σας δείξουμε πως…

 • Προσδιορίστε τα δυνατά και τα αδύνατά σας σημεία

  Σε τι είσαι καλός; Αυτή είναι μια ερώτηση που όλοι θέλουμε να μάθουμε για τον εαυτό μας, καθώς και το ερώτημα που έρχεται περιστασιακά μετά από αυτό: Σε τι δεν είσαι καλός;

  Εάν δεν γνωρίζετε πώς να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις σχετικά με τον εαυτό σας, θα σας δείξουμε μερικούς τρόπους που μπορούν να σας βοηθήσουν. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

  1. Δημιουργήστε πρώτα δύο λίστες!

  Για να σας βοηθήσουμε να σκεφτείτε τι πρέπει να συμπεριλάβετε στις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας, δοκιμάστε να κάνετε ερωτήσεις όπως:

  • Σε τι είμαι καλός;
  • Για τι με φιλοφρονούν οι άλλοι;
  • Σε τι χρειάστηκα βοήθεια από άλλους σε περισσότερες από μία περιπτώσεις;
  • Ποια έργα και εργασίες μοιάζουν να εξαντλούν την ενέργειά μου;
  • Σε ποια έργα έχω περάσει ώρες χωρίς να κουράζομαι;
  • Ποια είναι τα χόμπι μου και γιατί μου αρέσει να τα κάνω.

  2. Συζητήστε με άτομα που εμπιστεύεστε

  Αφού αφιερώσατε λίγο χρόνο για να αξιολογήσετε με ειλικρίνεια τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες σας, ήρθε η ώρα να λάβετε πληροφορίες από τους πλησιέστερους σε εσάς: ένα σημαντικό για εσάς άτομο, άτομα που εμπιστεύεστε και θαυμάζετε, στενούς φίλους ή μέλη της οικογένειας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να αναλύσετε αντικειμενικά τα δυνατά και αδύνατα σημεία που έχετε προσδιορίσει.

  3. Κάντε ένα τεστ προσωπικότητας

  Εκτός από το χρόνο που αφιερώσατε για να σκεφτείτε τον εαυτό σας και τις απόψεις που έχετε συγκεντρώσει από άλλους, τα test προσωπικότητας είναι ένας άλλος χρήσιμος πόρος που θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα δυνατά και αδύνατα σημεία.
  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους παρακάτω συνδέσμους για αυτό:

  http://www.humanmetrics.com/cgi-win/jtypes2.asp#questionnaire

  https://articles.bplans.com/bplans-quiz-are-you-entrepreneur-material/

  4. Δοκιμάστε νέα πράγματα

  Ένα πρόβλημα με τον εντοπισμό δυνατών και αδύνατων σημείων έρχεται όταν έχετε έλλειψη εμπειρίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να κοιτάξετε τη λίστα των αδυναμιών σας και να παρατηρήσετε ότι βασίζεται κυρίως στο «Δεν ξέρω, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ». Για παράδειγμα, πώς ξέρετε εάν έχετε αθλητική ή καλλιτεχνική ικανότητα εάν δεν έχετε προσπαθήσει ποτέ να κάνετε κάτι αθλητικό ή καλλιτεχνικό; Δώστε επιπλέον προσοχή σε αυτό!

  Επομένως… μην ξεχνάτε, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε ποιες αδυναμίες πρέπει να εστιάσετε, ώστε να γίνουν τα «μελλοντικά δυνατά» σας.

 • Εκμεταλλευτείτε τα προγράμματα υποστήριξης για κοινωνικούς επιχειρηματίες

  Ενώ οι επιχειρηματικές ιδέες μπορεί να είναι πραγματικά διαφορετικές, οι αμφιβολίες και οι ερωτήσεις που σχετίζονται με αυτές τείνουν να είναι αρκετά παρόμοιες. Ενδιαφέρον, έτσι δεν είναι;

  Αφού εντοπίσετε τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες σας, τώρα ξέρετε ποιες είναι οι δεξιότητες που πρέπει να βελτιώσετε για να έχετε μια επιτυχημένη επιχείρηση. Εάν βρείτε έναν μέντορα για να σας βοηθήσει μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος, προσπαθήστε να βρείτε μαθήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν. Ίσως κοιτάζετε εκπαιδευτικούς οργανισμούς, πανεπιστημιακά μαθήματα, το εμπορικό επιμελητήριο ή παρόμοια στην κοντινή περιοχή σας.

  Συμμετέχοντας σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νεοεμφανιζόμενους επιχειρηματίες θα συναντήσετε τους συναδέλφους σας που αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες, επομένως θα αισθανθείτε πιο άνετα βλέποντας ότι δεν αντιμετωπίζετε μόνο εσείς εμπόδια στην αρχή της επιχειρηματικής σας πορείας και θα μάθετε επίσης ανταλλάσσοντας εμπειρίες με τους άλλους. Πιθανότατα, θα βρείτε ένα πρόγραμμα μαθημάτων / κατάρτισης για κοινωνικούς επιχειρηματίες, ωστόσο σας ενθαρρύνουμε να συμμετάσχετε επίσης σε γενικές εκπαιδεύσεις, καθώς τα κύρια σημεία ελέγχου και οι φάσεις της διαμόρφωσης ιδεών και της δημιουργίας επιχειρήσεων είναι παρόμοιες.

  Μόλις ληφθούν γενικές πληροφορίες που είναι απαραίτητο να γνωρίζετε – αφήστε το να γίνει μέσω ενός βιβλίου, ενός προσωπικού μαθήματος ή μιας διαδικτυακής εκπαίδευσης – ήρθε η ώρα να μιλήσετε με κάποιον που έχει περισσότερες γνώσεις στον κοινωνικό τομέα. Ίσως ακόμη και ένας από τους εκπαιδευτές του μαθήματος που παρακολουθήσατε ή, κάποιος που μπορεί να σας δώσει κάποιες καλές συμβουλές ή… ίσως ακόμη και να γίνει ο μέντοράς σας.

 • Πρόγραμμα “Erasmus for Young Entrepreneurs”

  Το «Erasmus for Young Entrepreneurs» είναι ένα διασυνοριακό πρόγραμμα ανταλλαγών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δίνει στους νέους ή επίδοξους επιχειρηματίες την ευκαιρία να μάθουν από έμπειρους επιχειρηματίες που διευθύνουν μικρές επιχειρήσεις σε άλλες χώρες.
  Η ανταλλαγή εμπειριών πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της διαμονής με τον έμπειρο επιχειρηματία, ο οποίος βοηθά τον νέο επιχειρηματία να αποκτήσει τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη διαχείριση μιας μικρής επιχείρησης. Ο οικοδεσπότης επωφελείται από νέες προοπτικές για την επιχείρησή του και έχει τις ευκαιρίες να συνεργαστεί με ξένους συνεργάτες ή να μάθει για νέες αγορές. Η αλλαγή των ιδεών και της επικοινωνίας μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καλών σχέσεων καθώς και στην προσθήκη μιας προσωπικής πινελιάς στην επιχείρηση, κάτι που μπορεί να είναι επωφελές μακροπρόθεσμα και για τα δύο.
  Εκτός αυτού, υπάρχει οικονομική υποστήριξη σε νέους επιχειρηματίες που συμβάλλει στο κόστος ταξιδιού και διαμονής κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Ανάλογα με τη χώρα φιλοξενίας, είναι περίπου 530 – 1.100 ευρώ το μήνα. Η κινητικότητα μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 1 και 6 μηνών.
  Όλα αυτά τα προγράμματα ενημερώθηκαν έχοντας κατά νου τις τρέχουσες παγκόσμιες πανδημικές καταστάσεις COVID19. Αξίζει να ελέγξετε ποια είναι τα νέα, μεταβαίνοντας στα τοπικά σημεία επαφής στις χώρες σας.

  Σημεία επαφής στις χώρες σας:
  https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/page.php?cid=5