Включи се и действай

 • Мозъчна атака за твоя подход на даване и вземане

  В нашето ежедневие има различни дейности, които се повтарят през определен период от време. Начинът, по който действаме, говори много повече за нас, отколкото думите … това се отнася за всяко действие, което предприемаме.

  И тъй като ежедневните рутинни дейности са от значение, когато стартираш твоето предприемаческо приключение ти трябва да внимаваш, каква „предприемаческа рутина“ си създаваш. Тя ще се състои от поредица от последващи фази, множество функции заедно със задачи, свързани с развитието на твоя бизнес. Това може да се случи гладко, при условие че необходимите ти умения са развити на 100%. Но тъй като ти си в самото начало на твоето бизнес начинание, нещата при теб може да са малко по-различни. Ти няма да притежаваш необходимия опит. Как тогава можеш да разбереш, кои ще са уменията, които ще са ти необходими за осъществяване на предприемаческата ти идея? Как можеш да разбереш какво и как трябва да подобриш в себе си?

  Не се отчайвай, ако нямаш представа какво да правиш, не се чувствай изгубен … ти никога няма да си сам/а в твоето предприемаческо приключение. До теб винаги ще бъдат твоите емоции, силни страни и страхове. Но не забравяй – страхът може да те направи уязвим/а, което не би било от полза за твоя стартиращ бизнес, нито за твоето лично развитие.

  Може на пръв поглед да изглежда, че не си заслужава да продължаваш напред – но знай, че си заслужава! И въпреки че няма магическо хапче или изключително лесен начин „да натрупаш опит“, добър съвет или „забавна история“ могат да са ти по-полезни от години, прекарани в обучение.

  Първото, което можеш да направиш, е да вземеш лист и химикал и да си отбележиш, кои са силните ти и слаби страни по отношение на бизнеса, който искаш да стартираш. Имай предвид целите, които искаш да постигнеш в своята дейност. Ние ще ти покажем как …

 • Идентифицирай твоите силни и слаби страни

  В какво съм добър/а? Това е въпрос, чийто отговор всеки от нас иска да знае, както и отговора на следващия въпрос: В какво не съм добър/а?

  Ако се затрудняваш да си отговориш на тези два въпроса, ще ти покажем няколко начина, които могат да ти помогнат. И така, нека да започваме!

  1. Първо направи два списъка!

  За да си помогнеш и да разбереш, кои са силните и слабите ти страни, опитай се да отговориш на следните въпроси:

  • В какво съм добър/а?
  • За какво съм получавал/а похвали?
  • За какво не веднъж се е налагало другите да ми помагат?
  • Работа по какъв тип проекти и задачи като че ли ми изпива енергията?
  • Работейки върху какви проекти съм прекарвал/а часове без да се изморя?
  • Какви са моите хобита и защо ми харесва да се занимавам с тях?

  2. Разговаряй с хора, на които имаш доверие

  След като сам/а честно оцениш, кои са твоите силни и слаби страни, време е това да направят и хората, които са най-близко до теб: хора с важно значение в твоя живот, такива, на които вярваш и се възхищаваш, близки приятели или членове на семейството. Те могат да ти помогнат да анализираш по-обективно твоите силни и слаби страни.

  3. Направи си личностен тест

  В допълнение към това, което мислиш за себе си и към мненията на околните за теб, личностните тестове са друг полезен ресурс, който може да ти помогне да идентифицираш силните и слабите си страни.

  Можеш да разгледаш следните два линка:

  http://www.humanmetrics.com/cgi-win/jtypes2.asp#questionnaire

  https://articles.bplans.com/bplans-quiz-are-you-entrepreneur-material/

  4. Изпробвай нови неща

  При определянето на силните и слабите ти страни проблем може да възникне, в случай, че ти липсва достатъчно опит. Понякога, когато погледнеш списъка със слабите си страни, ще забележиш, че той се свежда най-вече до „Не знам, никога не съм опитвал/а“. Например, как можеш да разбереш дали имаш атлетични или артистични заложби, ако никога не си опитвал/а да изпълниш нещо артистично или свързано със спорта? Обърни особено внимание на това!

  Така че … не забравяй – важно е да определиш, върху кои слаби страни трябва да се съсредоточиш, така че те да се превърнат в твои „бъдещи силни страни“.

 • Възползвай се от програмите за подкрепа на социални предприемачи

  Въпреки че предприемаческите идеи могат да бъдат наистина разнообразни, съмненията и въпросите, свързани с тях, са доста сходни. Интересно, нали?

  След като си идентифицирал/а своите силни и слаби страни, вече знаеш кои са уменията, които трябва да подобриш, за да имаш успешен бизнес. И ако да намериш наставник, който да ти помага, може да отнеме повече време, то тогава се опитай да се включиш към подходящи тренинги. Можеш да разгледаш какво предлагат обучителните организации, университетските центрове, търговско промишлената палата или други подобни организации в близост до теб.

  Включвайки се към програма за начинаещи предприемачи, ще се запознаеш с твои „колеги“, с които сте в една и съща ситуация, с които ще можеш да обмениш опит и да споделиш мисли. Това ще ти помогне да се почувстваш по-спокоен/а, че не само ти си изправен/а пред предизвикателствата на стартиращия предприемач. Много е вероятно да попаднеш на курс/тренинг за социални предприемачи, но нашият съвет е да посещаваш и други обучения, по-общи на тема предприемачество, тъй като основните стъпки, етапи на оформяне на идеи и стартиране на бизнес са сходни за всички бизнес сфери.

  След като получиш общата информация, която е задължително да знаеш, било то чрез прочитане на книга, посещение на курс или нещо подобно – тогава е време да разговаряш с някой, който има повече познания в социалния сектор. Това може да е някой от обучителите в курса, който посещаваш … или някой, който може да ти даде ценни съвети … или някой, който да стане твой ментор.

 • Програма „Еразъм за млади предприемачи“

  „Еразъм за млади предприемачи“ е програма за трансграничен обмен на Европейската комисия, която дава възможност на стартиращи и амбициозни предприемачи да се учат от опитни предприемачи, управляващи малък бизнес в други страни.
  Обмяната на опит се случва по време на посещение при опитен предприемач, който помага на стартиращите да придобият нови знания, необходими им да започнат свой бизнес. При този обмен положителното за предприемача-домакин е, че среща свежи идеи за своя бизнес и има възможност да си сътрудничи с чуждестранни партньори и да научи подробности за нови пазари. Обмяната на идеи и общуването може да доведе до изграждането на добри взаимоотношения, както и до добавяне на личен щрих към бизнеса, което може да е от полза в дългосрочен план и за двете страни.
  Освен това, в рамките на програмата е предвидена и финансова подкрепа за стартиращите предприемачи, която покрива пътните и дневни разходи по време на посещението. В зависимост от приемащата страна, предвидените средства са около 530-1.100 € на месец. Посещението може да продължи от 1 до 6 месеца.

  Програмата е актуализирана предвид създалата се световна COVID19 пандемична ситуация. Препоръчително е да се обърнеш за актуална информация към отговорната посредническа организация в твоята страна:
  https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/page.php?cid=5