СЪЗДАЙ МРЕЖА

СОЦИАЛНИТЕ КОНТАКТИ ЧЕСТО СЕ ПРЕВРЪЩАТ ВЪВ ФИНАНСОВИ ПОЛЗИ!

 • Хората до теб ще ти помогнат да реализираш мечтите си и да постигнеш целите си!

  Всеки социален контакт може да се превърне в приятелство или във възможност, която в последствие да промени пътя на твоето бизнес начинание. Помисли, как можеш да работиш в мрежа по начин, който от една страна да пасва на твоята същност и в същото време да разкрива най-доброто от хората, с които си партнираш. Това може да отнеме време, но наградата си заслужава – никога не знаеш, откъде ще се появи нова идея или кога ще откриеш най-подходящия партньор.

  Присъединявайки се към професионални мрежи с намерението да изградиш смислени, автентични и трайни контакти, това може да ти помогне да си изясниш, с кого наистина искаш да прекарваш повече време и как този контакт да има смисъл.

 • Използвай възможностите

  Възможностите са навсякъде около теб! Бъди отворен/а към различните поводи – към всяко събитие в мрежа, събиране през уикенда или друг вид срещи. Участвай в конференции и се смеси с хората. Списъкът от възможности може да бъде продължен още!

  Тези малки срещи често са искрата за по-големи и по-ползотворни неща в дългосрочен план.

  Помисли също и за начини, по които да превърнеш усилията си в действия. Посещавай например споделени работни пространства, запознавай се с други предприемачи в тяхната естествена работна среда.

 • Работи в мрежа онлайн

  Социални медии

  Не пренебрегвай работата в мрежа онлайн. Социалните мрежи като Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn са мощни и лесни за използване инструменти, чрез които да се свържеш с нови хора – по твой избор и по начин, по който се чувстваш комфортно. Това ще ти помогне да създадеш връзки в цял свят, които в реалния живот може би не би осъществил/а.

  Следвай някои от тези съвети:

  • Присъствай активно
   Най-напред реши, с кого искаш да си в мрежа. Задай си въпроса, кой е в позиция да ти помогне да се придвижиш напред в реализирането на твоя бизнес/бизнес идея. Проучи, тези хора коя социална медия използват най-активно. Разгледай различни сайтове, за да се ориентираш какви са съществуващите дейности, които са от значение за твоя бизнес. При първоначалното създаването на твоята бизнес или лична страница в социалните мрежи, се насочи към една, най-много две страници. След като натрупаш опит, можеш да добавиш и други. Започни с изграждането на своята мрежа, като изпратиш покана за присъединяване най-напред към хора, които познаваш, напр. хора от семейството ти, приятели, членове на групи, в които членуваш, твои служители, бизнес контакти и клиенти.
   Раздели личните от бизнес контактите си в социалните мрежи, и създай отделни профили или страници.
  • Публикувай ангажиращо съдържание
   Помисли какво би могъл/а да публикуваш в профила си, което да привлича читатели. Твоята цел е да създадеш около себе си общност от съмишленици, които те възприемат като лидер, общуват с теб и споделят в техните мрежи това, което ти публикуваш. Примери за ангажиращо съдържание са: видеа от типа „Как се прави“, публикации в блогове, анкети, предизвикателства, пазарни проучвания и електронни книги. Нека публикациите ти да са кратки и удобни за четене, използвай кратки изречения и абзаци. Избягвай да употребяваш технически или маркетингов жаргон.
   Публикувай ново съдържание не само на своята страница. Добре е да се ангажираш и с написаното от другите хора – да пишеш коментари и да споделяш информация на техните страници.
   Много е важно постоянно да публикуваш нещо ново. Следи какъв тип съдържание привлича най-голям интерес, и публикувай повече от него. Учи се от другите, които са набрали вече популярност в социалните мрежи.
  • Постави качеството пред количеството
   Фокусирай се върху качеството на твоите социални контакти, а не върху броя на последователите ти. Ако предлагаш качествено съдържание и участваш в смислени дискусии, твоята мрежа ще се разраства по естествен начин в дългосрочен план.
  • Имай добри обноски
   Проявявай професионализъм и отговаряй дипломатично на отправените критики.

  Използвай онлайн мрежата за създаване на контакти, но нека тя не измества общуването лице в лице!

  Директни съобщения

  Нека съобщенията ти да са кратки и уместни; дигиталната комуникация не е предназначена да замести личните контакти, а само да инициира такива или да ги допълни.

  Бъди кратък/а и уместен/а в общуването си!

 • Събития в мрежа
  Организирай свое собствено събитие, което е в унисон на твоите интереси. Няма нужда то да е голямо. Покани няколко интересни хора, предложи им напитки и лека закуска. Нека събитието ти има конкретна цел. Задай си въпроса: Какво искам да постигна в края на това събиране? След като си определил/а целта, начертай си планове за нейното реализиране. След това дай най-доброто от себе си, за да осъществиш плановете си и да постигнеш целите си.
 • Съвети
  • Докато изграждаш стратегията си за работа в мрежа, имай предвид крайния резултат, който искаш да постигнеш.
  • В общуването си с околните бъди отзивчив/а и благодари – това ще ти се отплати!
  • Бъди автентичен/а, бъди позитивен/а, бъди себе си!
  • Бъди търпелив/а и упорит/а
  • Поддържай създадените контакти – възползвай се максимално от тях
  • Проявявай уважение и внимание към околните
  • Използвай онлайн мрежите, за да поддържаш връзка със света, но не оставяй на заден план общуването лице в лице
  • Бъди честен/а и отворен/а към другите – хората ще забележат това
  • Бъди кратък/а в общуването и се включвай с уместни коментари
  • Не забравяй: при работата в мрежа качеството е пред количеството!
 • Давай смело напред!

  Да си млад предприемач е вълнуващо, вдъхновяващо и носи удовлетворение. Ще научиш много нови неща по своя път – а другите ще могат да учат от теб. Ако се възползваш от всяка възможност, която срещнеш, ще имаш голям шанс да постигнеш целите си.

 • Поддържай своята мрежа

  Първата стъпка – изграждането на мрежа – всъщност е най-лесната част. Същинската работа е в поддържането на мрежата и инвестирането в създадените контакти. Затова е добре да си наясно, с кого би искал/а да прекарваш времето си и как това би те обогатило.

  За да поддържаш контактите си, обръщай внимание на интересите на съответния човек и в следващия ви разговор повдигни въпрос на тази тема. Осведоми се, кои са нещата, които истински го вълнуват. Ако можеш да му дадеш нещо, което ти вече имаш, предложи да го направиш. Когато полагаш основите на връзката ви стъпка по стъпка, ще видиш как тя става все по-силна.

  Целенасоченият подход при поддържане на твоите контакти гарантира, че първоначалните усилия няма да останат напразни, а ще се превърнат в нещо взаимно изгодно, което ще расте с времето.