Become a leader

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

Αντίστροφες παραδοχές

Μέγεθος ομάδας: από 10 έως 30 συμμετέχοντες. Το παιχνίδι παίζεται εν μέρει σε μικρές ομάδες 2-5 ατόμων. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων θα πρέπει τουλάχιστον να επιτρέπει τη συγκρότηση πέντε μικρών ομάδων.
Χρόνος: 30 λεπτά, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας, της εφαρμογής και της ενημέρωσης.
Απαιτούμενα υλικά: τα υλικά που απαιτούνται είναι post-it, χαρτιά Α4, χαρτοπίνακας και στυλό.

ΣΤΟΧΟΙ: ο στόχος αυτού του παιχνιδιού είναι να προκαλέσει νέες ιδέες λαμβάνοντας υπόψη το αντίθετο των δεδομένων υποθέσεων. Το να αναποδογυρίζουμε ένα πρόβλημα είναι μια εκπληκτική τεχνική αμφισβήτησης των υποθέσεων εκλαμβάνουμαι ως αλήθεια για την ανάπτυξη της δημιουργικής μας σκέψης.

  • Να μάθετε πώς να αμφισβητείτε τις υποθέσεις
  • Για τη δημιουργείτε νέες ιδέες
  • Για την ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης

ΠΟΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ?

Αυτή η ομαδική δραστηριότητα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στο UNIT 3 / Sub-UNIT 1:
«Πώς να αναπτύξετε ιδέες για πιθανές λύσεις;» Αυτή η Υποενότητα παρέχει μια επισκόπηση των τεχνικών αποκλίνουσας / δημιουργικής σκέψης, όπως το Brainstorming, τα Mind-maps και το Question assumptions/What-iffing. Η ομαδική δραστηριότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρακτικό παράδειγμα για όλες αυτές τις τεχνικές, αλλά κυρίως για την τεχνική υποθετικών ερωτήσεων.

ΒΗΜΑΤΑ

Βήμα 1: Ο εκπαιδευτής μοιράζει ένα μικρό αριθμό post-it σε κάθε συμμετέχοντα ζητώντας του να γράψει μεμονωμένες παραδοχές σχετικά με το «Πώς να διευθύνει μια επιχείρηση», μία υπόθεση ανά post-it. Οι παραδοχές πρέπει να ξεκινούν με «Μια επιχείρηση πρέπει
να…». Ή “Για να διευθύνετε μια επιχείρηση πρέπει …”. (Παράδειγμα: «Μια επιχείρηση πρέπει να είναι ανταγωνιστική»). Όταν κάθε συμμετέχων έχει γράψει μία ή περισσότερες παραδοχές, ο εκπαιδευτής συλλέγει τα post-it.
Βήμα 2: Ο εκπαιδευτής τα τακτοποιεί στο χαρτόνι σύμφωνα με τα θέματα και επιλέγει μερικές από τις υποθέσεις, τουλάχιστον 5. Ολόκληρη η ομάδα καλείται να αντιστρέψει κάθε μια από τις επιλεγμένες παραδοχές (Παράδειγμα: «Μια επιχείρηση δεν χρειάζεται να
είναι ανταγωνιστική») και να δημιουργήσουμε μια ερώτηση πρόκλησης σε αυτήν την αντίστροφη υπόθεση (Παράδειγμα: «Πώς μπορεί μια επιχείρηση να αναπτυχθεί χωρίς να είναι ανταγωνιστική;» Κατά τη διάρκεια αυτού του βήματος, ο εκπαιδευτής βρίσκεται σε αλληλεπίδραση με ολόκληρη την ομάδα, διευκολύνοντας την αντιστροφή των υποθέσεων και τη διατύπωση ερωτήσεων πρόκλησης.
Βήμα 3: Η ομάδα χωρίζεται πλέον σε τουλάχιστον πέντε μικρές ομάδες από 2 έως 5 άτομα, κάθε ομάδα λαμβάνει μία από τις ερωτήσεις πρόκλησης που την γράφει στην κορυφή ενός χαρτιού. Τώρα σκέφτονται για 15 λεπτά για να δημιουργήσουν ιδέες στην ερώτηση
πρόκλησης λαμβάνοντας την αντίστροφη υπόθεση για μια πιθανή πραγματικότητα.
Βήμα 4: Κάθε ομάδα παρουσιάζει τις δημιουργημένες ιδέες σε ολόκληρη την ομάδα.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Μετά την παρουσίαση των δημιουργημένων ιδεών, η δραστηριότητα τελειώνει με μια ομαδική συζήτηση σχετικά με τη δραστηριότητα “brainstorming” με αντίστροφες υποθέσεις.
Ο εκπαιδευτής ζητά από τους συμμετέχοντες να εκφραστούν για τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να βρεις ιδέες για την ερώτηση πρόκλησης;
  • Γιατί είναι σημαντική η αμφισβήτηση των υποθέσεων;
  • Η δραστηριότητα διεύρυνε την προοπτική σας για το θέμα;
  • Πιστεύετε ότι άλλα θέματα μπορούν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα;

VARIATIONS OF THE GAME:

Μια παραλλαγή του παιχνιδιού μπορεί να είναι να ξεκινήσετε με ένα mindmap σε μικρές ομάδες από 2 έως 5 άτομα με την κεντρική ερώτηση «Πώς λειτουργεί μια επιχείρηση; προκειμένου να διευκολυνθεί το Βήμα 1, η ατομική διατύπωση υποθέσεων. Σε αυτήν την περίπτωση, η διάρκεια του παιχνιδιού είναι περίπου 10 λεπτά μεγαλύτερη.