Leading modules

PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE

Modulul 6 : Abilitatea interpersonală de „A deveni cel mai bun”

Unitatea 5: Încrederea
Un limbaj al trupului de încredere

Indiferent că știi sau nu, corpul tău vorbește despre tine fără ca tu să fii nevoit să deschizi gura. Se numește limbaj corporal sau comportament nonverbal și le poate arăta altora multe despre starea ta de spirit actuală sau nivelul tău de încredere în sine.

Știm că putem controla ceea ce spunem, dar știai că poți controla ceea ce spune corpul tău despre tine? Din nefericire, chiar și în mediul de afaceri mai egal între femei și bărbați, acest subiect este încă extrem de important.

Confident-body-language
Image source: thebusinesswomanmedia.com

Iată câteva modalități prin care poți folosi limbajul corpului pentru a arăta mai încrezător în situațiile de afaceri:

  1. Încetează să te faci mai mic – extinde-ți spațiul pe care îl ocupi cu postura și bunurile tale. Îndreaptă-ți spatele când stai jos. Găsește-ți un loc confortabil pentru coatele dacă ești într-o întâlnire.
  2. Nu mai da din cap – Majoritatea femeilor sunt în general sprijinitoare. Ele sunt maestre ale ascultării active și manifestă empatie dând din cap pentru aprobare. Uneori, pot să dea din cap pentru a arăta sprijin. Acest lucru nu este întotdeauna un lucru negativ și poate arăta că ești empatic și grijuliu. Cu toate acestea, în general în afaceri și dacă discuți cu partenerii de afaceri, asigură-te că dai din cap doar când ești de acord cu cineva.
  3. Nu mai zâmbi fals – Femeile sunt obișnuite să-și ascundă adevăratele sentimente și să zâmbească, chiar dacă nu simt să facă asta. Într-un mediu de afaceri, nu este întotdeauna important ca toată lumea să te placă. Desigur, dacă acest lucru este posibil, atunci vești grozave! Cu toate acestea, de așteaptă de la voi să oferiți rezultate și soluții.
  4. Nu trebuie să muncești pentru a fi drăguț și pentru a-ți face prieteni. Lucrezi pentru a avea impact. Pe de altă parte, este important să zâmbești! Zâmbetul îți îmbunătățește sănătatea, nivelul de stres și sentimentele față de tine. Zâmbind îți poți păcăli creierul în a se simți fericit și poate crește productivitatea atunci când îndeplinești sarcini.
  5. Strânge mâna ferm – Chiar dacă s-ar putea să nu-ți placă, aparența și aspectul tău generează prima impresie în timp ce strângerea de mână generează a doua impresie. O strângere de mână fermă îi spune celeilalte persoane că ești încrezător în abilitățile tale și că știi bine că merită să fii acolo. Ești la fel de competent ca oricine, așa că trebuie să arăți acest lucru prin strângerea de mână. Strângerea de mână trebuie să fie fermă, scurtă și însoțită de un contact vizual sigur și constant.
  6. Menține înclinarea capului la minimum – Înclinarea capului indică interes și curiozitate. Aceasta poate exprima admirație pentru a obține simpatie și protecție. Cu toate acestea, este în general o postură care transmite vulnerabilitate și supunere. Încercați să mențineți capul înclinându-se la minimum pentru a nu părea că nu are autoritate sau putere.
  7. Oferă un aer de calm și control – Femeile se exprimă ușor prin cuvinte și gesturi. Ele participă la conversații folosind multe gesturi din mâini, expresii faciale, poziții ale corpului și mișcări. Asigură-te că ești calm și în control pentru a oferi oamenilor informația că deții totul sub control.
  8. Contactul vizual – Contactul vizual sugerează că sunteți veridici, antrenanți și abordabili. Ochii încrezători fac ca cealaltă persoană să se simtă mai pozitivă și mai legată de tine. Cu toate acestea, prea mult contact vizual poate trimite semnalul că ai putea fi agresiv. În limbajul corporal, contactul vizual este unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să fii conștient.
  9. Amintește-ți de mâini și de picioare – Încrucișarea brațelor și picioarelor poate sugera că ești defensiv, auto-protector și închis. Dacă îți strângi mâinile la spate, poate arăta că te simți plictisit, anxios sau chiar nervos. Atingerea degetelor și frământarea lor arată altora că sunteți plictisit, nerăbdător sau frustrat. Începeți să schimbați poziția brațelor și picioarelor.
Back