Leading modules

PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE

Modulul 6 : Abilitatea interpersonală de „A deveni cel mai bun”

Unitatea 3: Luarea deciziilor
Luare deciziilor eficiente

Luarea de decizii eficiente este o parte importantă a oricărei afaceri de succes. Asta nu înseamnă că dacă luați o decizie „proastă” este un eșec. Deciziile sunt luate. Unele sunt bune, altele sunt proaste. Uneori, deciziile proaste luate se dovedesc a avea succes până la urmă, deoarece puteți învăța din greșeli și să mergeți mai departe. Amintiți-vă că toată lumea face greșeli!

Ne-am uitat la Subunitățile de mai sus la procesul de luare a deciziilor, dar cum pot fi luate decizii eficiente?

Chiar dacă nu aveți experiență de management, aceste abilități pot fi învățate. Vom analiza mai detaliat aceste abilități în subunitatea 4.

Cu toții știm că deciziile trebuie luate. În afaceri, aceste decizii pot avea un impact major asupra succesului afacerii, al echipei din jurul tău sau chiar al personalului tău. Prin urmare, trebuie să fii implicat în decizie personal și să fii capabil să-i convingi pe ceilalți de meritele sale. Există lucruri care pot împiedica luarea eficientă a deciziilor, cum ar fi:

  1. Lipsă de suficiente informații: dacă nu aveți suficiente informații, poate părea că luați o decizie fără a avea nicio bază.
  2. Prea multe informații: Uneori, prea multe informații pot întârzia luarea unei decizii și pot apărea, de asemenea, informații în conflict.
  3. Prea multe persoane: A lua decizii este dificil. Fiecare are propriile viziuni și valori. Deși este important să știm care sunt aceste opinii și de ce sunt importante, este esențial ca o persoană să își asume responsabilitatea pentru luarea deciziei generale.
  4. Atașament emoțional: Oamenii sunt adesea conduși de emoții. Uneori, deciziile au tendința de a implica schimbări, cu care unii oameni se luptă.
  5. Lipsa atașamentului emoțional: Uneori este dificil să iei o decizie pentru că pur și simplu nu-ți pasă, într-un fel sau altul. Aici, pașii de mai sus te vor ajuta să iei o decizie informată și calculată.

Multe dintre aceste probleme pot fi depășite folosind un proces de luare a deciziilor structurat, așa cum am văzut în unitățile anterioare.

Back