Leading modules

PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE

Modulul 6 : Abilitatea interpersonală de „A deveni cel mai bun”

Unitatea 3: Luarea deciziilor
Care sunt cei 7 pași de urmat în luarea deciziilor?

După cum am menționat mai sus, indiferent în ce domeniu de activitate vă aflați sau în ce poziție dețineți în cadrul acelei afaceri, va trebui să luați decizii zilnic. Diferența dintre o slabă sau eficientă rezolvare a problemelor / luare a deciziilor provine din cât de bine înțelegem și punem în practică procesul de luare a deciziilor. În această unitate veți afla care sunt cei 7 pași de urmat pentru luarea deciziilor.

7-steps-to-effective-decision-making

https://sajadrsl.blogspot.com/2016/12/steps-in-decision-making-process.html

  1. Identificați decizia: Deci, v-ați dat seama că trebuie să luați o decizie. Încearcă mai întâi să definești clar natura deciziei pe care trebuie să o iei. Acest prim pas este foarte important.
  2. Adunați informații relevante: Adunați cât mai multe informații importante înainte de a lua decizia. Acest pas implică atât munca internă, cât și cea externă. Echipa dvs. vă poate ajuta cu acest pas. Dacă sunt incluși, îi va ajuta și să se simtă ca parte a procesului decizional.
  3. Identificați alternativa: Pe măsură ce colectați informațiile, veți identifica probabil mai multe căi de acțiune posibile sau diverse alternative. În acest pas puteți enumera toate rezultatele diferite posibile.
  4. Cântăriți dovezile: Deci, acum că aveți informații și că v-ați gândit la diferitele rezultate posibile, imaginați-vă cum ar fi dacă ați realiza fiecare dintre alternative până la sfârșit. Evaluați dacă nevoia de la pasul 1 ar fi satisfăcută sau rezolvată prin utilizarea fiecărei alternative. Pe măsură ce treceți prin acest proces dificil, veți începe să favorizați anumite alternative. În cele din urmă, în acest pas, plasați alternativele într-o ordine de prioritate bazată pe nevoile dvs. pentru afacere/ întreprindere.
  5. Alegeți dintre alternative: După ce ați cântărit toate dovezile, veți fi gata să selectați alternativa care pare a fi cea mai bună. Puteți alege chiar o combinație dintre ele.
  6. Luați măsuri: Acum sunteți gata să luați măsuri pozitive începând prin a implementa alternativa pe care ați ales-o la pasul 5.
  7. Examinați decizia dvs. și priviți consecințele acesteia: În acest pas final, luați în considerare rezultatele deciziei dvs. și evaluați dacă a rezolvat sau nu nevoia identificată la pasul 1. Dacă decizia nu a îndeplinit nevoia dvs. identificată, s-ar putea să trebuiască să repetați anumite etape ale procesului pentru a lua o nouă decizie.
  8. După cum se menționează în subunitatea 1, deciziile pot fi luate individual sau în cadrul unei echipe. Veți ști mai bine ce decizie trebuie să luați în acest sens 😊
Back