PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE
Modulul 5 – Pot rezolva probleme?
Unitatea 4: Cum să îți dezvolți abilitățile de rezolvare a problemelor?
EXERCIȚII
Studiu de caz + întrebări
Julie Abbadie, de 33 de ani, este educatoare pentru persoane cu nevoi speciale și manager de fermă, provenind dintr-o familie bască care a fost fermieră de mai multe generații. Ideea de a lansa un proiect de revitalizare a fermei familiale de la Hasparren, a germinat în capul Juliei de câțiva ani. Ea a creat o asociație numită „La Ferme d’Uhaldia”, numită astfel după vechea casă comună din fermă. Obiectivul ei este de a oferi asistență socio-profesională adulților aflați în situații precare și să se îndepărteze de piața normală a muncii, datorită unei activități de grădinărit pe piața ecologică cu un mic lanț de aprovizionare.
Julie a identificat două provocări: Țara Bascilor importă 80% din fructe și legume. În ciuda unei identități puternice și a unei agriculturi bine stabilite și dinamice în zonă, nevoia de fructe și legume este existentă, iar grădinarii de pe piață nu reușesc să acopere solicitarea. De asemenea, ea a menționat că structurile care sprijină persoanele care sunt excluse de pe piața muncii sunt situate în cea mai mare parte pe coasta bascilor și nu atât în zonele interioare basce precum satul Hasparren. Potențialul special al ideii sale de proiect a fost faptul că a putut folosi terenurile agricole ale familiei sale care rămăseseră neexploatate o perioadă.
La început, Julie a căutat o mulțime de orientări și sfaturi în jurul ei. A întâlnit tot mai mulți interlocutori oferindu-i sfaturi uneori contrare. Cei mai mulți dintre profesioniștii pe care i-a cunoscut au încurajat-o, dar unii au mai spus că ceea ce vrea să înființeze nu va funcționa, că ar trebui să se gândească la altceva. În acel moment, Julie a început să conștientizeze că ideea proiectului ei era fie prea necunoscută în regiunea ei, fie cu adevărat nu este posibilă.
Analizând această situație, a decis să extindă cercul de persoane competente pentru a găsi răspunsuri concrete la întrebările sale, mai ales desigur la întrebări administrative, financiare și juridice. Ea a decis să accepte sfaturi doar de la profesioniștii care au experiență cu genul de proiect pe care dorea să-l înființeze. În al doilea rând, a decis să caute proiecte similare în alte regiuni franceze pentru a învăța din experiența lor, căutând pe internet. Ea a contactat oamenii, le-a vizitat proiectele și i-a întrebat despre acțiunile pe care le-au făcut, despre dificultățile cu care s-au confruntat, despre întârzierile pe care trebuiau să le respecte,….
Aceste abordări au ajutat-o să ia deciziile corecte. Ea a fondat o asociație și a decis să-și creeze structura sub forma unui atelier de integrare a muncii (ACI) timp de 26 de ore pe săptămână, inclusiv orele de sprijin. ACI este o structură de integrare prin activitatea economică care există în Franța. Acum, există un comitet director cu parteneri de stat și alți finanțatori (regiune, centru de angajare, agenție de servicii de antreprenoriat social, …). Rețeaua Cocagne (o rețea asociativă de ferme ecologice care lucrează cu integrare socială) a ajutat-o foarte mult să se ocupe de problema terenului, întrucât este proprietarul terenurilor agricole și a trebuit să facă un contract de închiriere agricolă, pentru ca asociația ei să poată închiria terenul. Acum este în curs de a lua măsurile pentru a obține acreditarea legală. Între timp, a organizat o strângere de fonduri de succes și caută subvenții de la fundații private, ceea ce reprezintă o nouă provocare pentru ea.
Julie nu s-a îndepărtat de proiectul ei inițial, deși s-a confruntat și încă se confruntă cu multe provocări. Ea a stabilit un ghid cu un calendar, ca un fir roșu pe care îl urmărește, respectând termenele administrative și fiind conștientă de timpul în care trebuie să se facă lucrările.
După ce ați citit studiul de caz al lui Julie
- Vă rugăm să răspundeți la următoarele întrebări:
- Ce întrebări sau nevoi provocatoare a identificat ea când și-a dezvoltat ideea?
- Cu ce provocări s-a confruntat atunci când a început să analizeze potențialul și fezabilitatea ideii sale de proiect?
- Puteți descrie în ce mod este Julie o rezolvatoare proactivă de probleme?
- Folosiți instrumentul PPCO pentru a analiza ideea de proiect a lui Julie.