Leading modules

PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE

Modulul 5 – Pot rezolva probleme?

Unitatea 4: Cum să îți dezvolți abilitățile de rezolvare a problemelor?
Cum să dezvolți o atitudine pozitivă față de probleme?

Optimismul și o atitudine pozitivă sunt elemente-cheie pentru gestionarea cu succes a stresului și rezolvarea problemelor. A avea o atitudine pozitivă față de probleme nu înseamnă să le ignori, ci să vezi opțiunile și să te descurci mai bine cu stresul. Gândirea pozitivă îți va lărgi simțul posibilităților și îți va deschide mintea, ceea ce îți va permite, la rândul său, să-ți construiești noi abilități și resurse care să poată oferi valoare în alte domenii ale vieții tale.

Puteți învăța să deveniți mai pozitiv și cum acest lucru vă poate ajuta la rezolvarea problemelor. Începeți urmând aceste sfaturi:

  • Faceți diferența între probleme importante și nu atât de importante, pentru a nu pierde timpul și energia pe probleme care nu sunt importante.
  • Dacă o soluție nu funcționează, încercați alta, și așteptați întotdeauna un rezultat pozitiv.
  • Ori de câte ori ați rezolvat cu succes o problemă, faceți-vă timp pentru a reflecta asupra modului în care ați făcut-o. Vă va ajuta data viitoare când vă veți confrunta cu o problemă similară.
  • Încercați întotdeauna să obțineți o soluție câștig/ câștig, care să răspundă nevoilor tuturor părților.
  • Fiți deschis să experimentați și să învățați. Continuați să învățați fără a deveni neapărat un expert, dar fiți conștient de schimbare. Informați-vă și citiți articole, participați la discuții, urmăriți documentare.
  • Fiți deschis la ideile altora, nu le respingeți.

În cele ce urmează, veți afla despre câteva tehnici simple pentru a vă dezvolta atitudinea pozitivă atunci când vă confruntați cu probleme și cum să vedeți problemele ca oportunități:

Schimbați definițiile problemelor în definiții/ întrebări pozitive:

În loc să vă întrebați „Cum să faci față la ……?” puteți să întrebați „Cum se realizează… ..?”

Când încă sunteți în faza de înțelegere și definire a problemei, ar trebui să evitați definitiv întrebările de tipul „Cine?”. Nu sunt creative, ci învinovățitoare și distructive. Ar trebui să alegeți doar întrebări de tip „Ce?”.

Reformulați problemele

De exemplu, în loc de afirmația cu problema „Orașele sunt supraaglomerate”, puteți să vă întrebați „De ce oamenii nu doresc să locuiască în mediul rural sau în orașe mai mici?”. Acest lucru vă permite să abordați problema dintr-o perspectivă diferită.

Vedeți problemele ca pe niște oportunități:

În loc să vă concentrați asupra aspectelor negative sau să renunțați când întâmpinați obstacole, tratați problemele ca pe niște oportunități de a genera schimbări pozitive asupra situației. De fapt, unii experți recomandă chiar definirea problemelor ca oportunități, pentru a rămâne proactiv și pozitiv. Problemele pot fi de fapt oportunități, deoarece vă permit să vedeți lucrurile diferit și să faceți lucrurile într-un mod diferit, ceea ce ar putea fi un nou început. Atunci când vă confruntați cu probleme interpersonale precum conflictele, trebuie să aveți în vedere că nu puteți schimba caracterul oamenilor. Așadar, dacă, de exemplu, o persoană te-a rănit fără a-ți cere scuze, nu ar trebui să definești ca întrebare-problemă „De ce a făcut asta?”. În urma instrumentului 5Whys, acesta vă va conduce la întrebări suplimentare la care nu veți putea răspunde, decât dacă sunteți psiholog și vă veți îndepărta de punctul principal. Mai degrabă ar trebui să vă întrebați „De ce mi-a făcut rău ce a făcut sau a spus?” sau „De ce nu pot accepta acest comportament?”. Întrebările suplimentare vă vor conduce la valorile personale, la stabilirea limitelor personale sau poate la alte probleme de bază cu care vă confruntați. Vă poate ajuta să transformați problema într-o oportunitate de a vă revizui interacțiunea cu ceilalți, în loc doar să învinovățiți persoana.

Schimbați-vă perspectiva:

Dacă vă simțiți blocat de o problemă, vă poate ajuta dacă faceți o pauză, schimbați mediul și reveniți la ea mai târziu. Puteți să luați aer curat, să mergeți la plimbare sau să faceți sport. Activitățile fizice îmbunătățesc performanța mentală. Poate că un mediu de birou nu este mediul perfect pentru a dezvolta idei noi. Asigurați-vă că ieșiți pentru a vă inspira din spații și de la oameni care vă sunt la îndemână. Uneori avem cele mai bune idei atunci când călătorim sau pur și simplu când facem altceva decât muncă. Potrivit lui Marc Cropley, autorul „The Off Switch: Îți oferi timp, îți relaxezi mintea și totuși faci mai multe lucruri”, aceasta se întâmplă cu cei care meditează la rezolvarea problemelor, care se gândesc și meditează la aspectele legate de muncă atunci când nu sunt la serviciu, pentru că se bucură de munca lor și de provocarea mentală a rezolvării unei probleme. Chiar și atunci când nu sunt implicați activ, deoarece sunt în timpul lor liber, desfășurând o activitate de timp liber, precum grădinăritul sau vizionarea unui film, dintr-o dată, o idee poate apărea în mintea lor. Uneori, acest lucru se poate întâmpla și printr-un comentariu aparent fără legătură sau în timp ce citesc ceva. Cu toate acestea, dacă aveți tendința de a medita la rezolvarea problemelor, ar trebui să planificați suficiente perioade de pauză pentru a preveni oboseala pe termen lung.

Back