Leading modules

PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE

Modulul 5 – Pot rezolva probleme?

Unitatea 4: Cum să îți dezvolți abilitățile de rezolvare a problemelor?
Cum să dezvolți gândire creativă?

Abhishek Nirjar (2011) oferă următoarele sfaturi în cartea sa „Dezvoltare antreprenorială”:

În cele din urmă, ajungem la partea în care cei mai mulți oamenilor asociază cu brainstorming-ul și rezolvarea creativă a problemelor: generarea de idei. Și probabil știți cum funcționează asta. Faceți o singură provocare creativă. Acordați-vă timp și liniște și încercați să generați cel puțin 50 de idei care pot sau nu rezolva provocarea. Puteți face acest lucru singur sau puteți invita unii prieteni sau membri ai familiei să vă ajute.

Indiferent de abordarea dvs. de generare de idei, scrieți-vă ideile pe un document. Puteți pur și simplu să le notați în mod liniar, să le scrieți pe o hartă a minții, să le introduceți pe un document computerizat (cum ar fi Microsoft Word sau OpenOffice) sau să folosiți un software specializat pentru generarea de idei. Metoda pe care o utilizați nu este atât de importantă. Ceea ce este important este să respectați aceste reguli:

Scrieți fiecare idee care vă vine în minte. Chiar dacă ideea este ludică, stupidă sau nu reușește să rezolve provocarea, scrieți-o. Cei mai mulți oameni sunt cei mai răi critici ai lor și, prin înfrânarea propriilor idei, se fac mai puțin creativi. Așa că scrieți totul. FĂRĂ EXCEPȚII!

Dacă sunt implicate și alte persoane, asigurați-vă că nimeni nu critică ideile altcuiva în vreun fel. Aceasta se numește înfrânare, deoarece chiar și cea mai mică doză de critică poate descuraja pe toți cei din grup să mai împărtășească idei și mai creative. Chiar și un suspin sau rostogolirea ochilor pot fi critice. Înfrânarea trebuie evitată!

Dacă lucrați singur, nu vă opriți până nu vă atingeți ținta de 50 de idei (sau mai multe). Dacă lucrați cu alte persoane, stabiliți un interval de timp de aproximativ 15 sau 20 de minute. După ce ați ajuns la acest termen, comparați ideile și creați o listă mare care să le includă pe toate. Apoi, întrebați pe toată lumea dacă mai au idei noi. Cel mai probabil oamenii vor fi inspirați de ideile altora și vor adăuga mai multe pe listă.

Dacă descoperiți că nu generați suficiente idei, inspirați-vă. Un truc clasic este să deschizi o carte sau un dicționar și să alegi un cuvânt aleatoriu. Apoi, generați idei care să încorporeze cumva acest cuvânt. De asemenea, s-ar putea să vă întrebați ce ar putea sugera alte persoane pe care le cunoașteți: bunica, partenerul, un prieten sau un personaj din emisiunea dvs. preferată.

Brainstorming nu trebuie să se întâmple neapărat la birou. Faceți o călătorie undeva pentru inspirație nouă. Găsiți un loc frumos într-un parc frumos. Așezați-vă într-o cafenea dintr-un colț de stradă aglomerat. Puteți chiar să vă plimbați și să generați idei.

În plus, dacă navigați pe web pentru brainstorming și generarea de idei, veți găsi o mulțime de idei creative despre cum să generați idei creative!

O ultimă notă: dacă nu vă grăbiți, așteptați până a doua zi și apoi încercați să generați alte 25 de idei; în mod ideal, faceți asta dimineața. Cercetările au arătat că mințile noastre lucrează la provocări creative în timp ce dormim. Sesiunea dvs. inițială de generare de idei a fost un exercițiu bun și a generat cu siguranță câteva idei grozave. Dar probabil va inspira și mintea inconștientă pentru a genera câteva idei în timp ce dormiți. Nu le pierdeți!

Iată câteva sfaturi și tehnici mai simple despre cum să-ți dezvolți gândirea creativă:

  • Faceți brainstorming de idei pe subiect pe o bucată mare de hârtie. Doar notați-le.
  • Permiteți-vă să vă jucați cu o idee în timp ce mergeți la plimbare.
  • Desenați sau pictați o teorie pe hârtie.
  • Puneți aceeași întrebare de cel puțin douăzeci de ori și dați un răspuns diferit de fiecare dată.
  • Combinați unele dintre caracteristicile a două obiecte sau idei diferite pentru a vedea dacă puteți crea mai multe.
  • Schimbați-vă rutina. Faceți lucrurile altfel. Parcurgeți un traseu diferit spre serviciu.
  • Lăsați-vă mintea să fie influențată de noi stimuli, cum ar fi muzica pe care nu o ascultați de obicei.
  • Fiți deschiși la idei atunci când sunt încă noi: căutați modalități de a face lucrurile să funcționeze și de a împinge ideea la limitele ei.
  • Puneți întrebări precum „ce se întâmplă dacă …?” Sau „presupunând că….?”.

Gândirea creativă este foarte mult o atitudine. Dacă decideți că doriți să fiți creativi într-un context dat, deja vă cresc șansele de a ajunge la o soluție creativă -

Back