Leading modules

PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE

Modulul 5 – Pot rezolva probleme?

Unitatea 4: Cum să îți dezvolți abilitățile de rezolvare a problemelor?
Cum să devii proactiv?

Rezolvarea proactivă a problemelor se referă la identificarea problemelor și rezolvarea acestora înainte de a se simți impactul. Care este impactul unui eveniment care nu are loc niciodată? Nu există unul. Deși nu toate problemele pot fi evitate în întregime, există adesea semne de avertizare timpurie care indică faptul că o problemă se dezvoltă.

A fi proactiv înseamnă a anticipa problemele, a căuta noi soluții și a pregăti viitorul. A fi reactiv, dimpotrivă, înseamnă rezolvarea problemelor atunci când ele apar, așteptând ca viitorul să se întâmple înainte de a lua măsuri.

Dar cum poți învăța să devii un rezolvator proactiv de probleme?

În primul rând, ar trebui să-ți asumi responsabilitatea pentru problemă și să-ți spui că depinde de tine. Problemele dispar rareori de la sine și nu există nimeni care să rezolve problema pentru tine. În al doilea rând, ar trebui să știți ce puteți și ce nu puteți schimba și apoi să vă concentrați pe răspunsul dvs. la o problemă, mai degrabă decât să o acceptați ca o situație dată. Este posibil să nu puteți schimba o situație-problemă, dar puteți modifica rezultatul. În al treilea rând, organizați-vă munca zilnică într-un mod care vă permite să fiți proactiv. Atunci când avem un volum important de muncă, ne petrecem cea mai mare parte a timpului pentru a răspunde la ceea ce trebuie făcut, ceea ce este mai reactiv decât proactiv. Din păcate, este o realitate că pentru a fi proactiv ai nevoie de timp și posibilitatea de a face un pas înapoi de la sarcinile zilnice.

Iată 3 elemente tipice de rezolvare proactivă a problemelor:

  • Luarea de inițiative
  • Detectarea timpurie a problemelor
  • Să fii pregătit pentru probleme

Luarea de inițiative

A avea inițiativa este esențial pentru a deveni un antreprenor de succes. Nu numai că este important în ceea ce privește preluarea clientului, ci ajută și atunci când trebuie să rezolvi o problemă. Antreprenorii proactivi sunt mereu în căutare de noi modalități de a face lucrurile, de a comunica cu personalul lor și de a-și îmbunătăți produsul sau serviciul, reducând inadvertent riscul de a avea probleme în viitor.

Inițiativa unui antreprenor este dezvoltată de-a lungul timpului și arată că sunteți pasionat de produsul dvs. și hotărât să reușiți; calități care investitorilor le place să le vadă. Orice bun rezolvator de probleme știe să cerceteze, să găsească similitudini între ei înșiși și ceilalți și să-și folosească inițiativa pentru a căuta soluții bune la probleme, iar parte din a fi un bun rezolvator de probleme este abilitatea de a continua, indiferent de câte ori eșuezi.

Detectarea timpurie a problemelor

Ca rezolvator proactiv de probleme, cauți o problemă înainte de a te găsi ea pe tine. Conectarea faptelor izolate și recunoașterea tiparelor care pot indica existența unei probleme se află în centrul rezolvării proactive a problemelor. Nu este vorba doar de identificarea amenințărilor, ci și de identificarea oportunităților de prevenire a problemelor viitoare. Detectarea timpurie a problemelor necesită o monitorizare constantă și abilități analitice. Cu toate acestea, este de asemenea vorba de a fi atent la incidentele simple și la problemele lor de bază. Intuiția nu trebuie ignorată când o situație pare ciudată, iar un context neclar.

Să fii pregătit pentru probleme

Rezolvarea proactivă a problemelor nu este întotdeauna posibilă, deoarece problemele pot apărea într-un mod total neașteptat. A fi pregătit pentru toate scenariile posibile face parte din abilitățile de gestionare a riscurilor și rezolvarea proactivă a problemelor. Pentru un tânăr antreprenor, înseamnă să fii flexibil și persistent în același timp. Flexibilitatea sau adaptabilitatea este capacitatea de a avea mintea deschisă și de a te deschide pentru noi oportunități și schimbări. Fiind flexibil, veți putea aplica diferite soluții pentru a rezolva o problemă. O persoană flexibilă este, de asemenea, deschisă să primească sugestii de la alte persoane care pot fi experți în rezolvarea unor probleme similare. În același timp, ar trebui să fiți persistent și hotărât să nu vă schimbați proiectul inițial atunci când vă confruntați cu probleme sau circumstanțe neașteptate. Persistența este o abilitate importantă de rezolvare a problemelor care este adesea înțeleasă greșit de o mulțime de oameni. A fi persistent nu înseamnă neapărat să faci același lucru de mai multe ori și să aștepți un rezultat diferit. Înseamnă să găsești soluții noi pentru probleme care pot apărea, fără a te descuraja de la ideea ta de afaceri sau de proiect.

Back