Leading modules

PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE

Modulul 5 – Pot rezolva probleme?

Unitatea 4: Cum să îți dezvolți abilitățile de rezolvare a problemelor?
Cum poate ajuta inteligența emoțională?

Inteligența emoțională se referă la cât de bine îți înțelegi propriile emoții și emoțiile celorlalți și capacitatea de a le identifica și de a le gestiona.

De ce este importantă inteligența emoțională pentru rezolvarea problemelor?

Persoanele inteligente emoțional au capacitatea de a lucra printr-o problemă și de a găsi soluții în care ar putea fi implicate emoții, de exemplu probleme interpersonale. Ei sunt capabili să vadă lucrurile așa cum sunt cu adevărat și să rămână obiectivi, deoarece emoțiile pot determina pe cineva să fie mai puțin obiectiv și să ia decizii impulsive. A fi inteligent din punct de vedere emoțional înseamnă, de asemenea, să fii mai orientat către sine și mai liber de dependența emoțională a celorlalți.

Acești patru pași vă vor permite să utilizați inteligența emoțională ca instrument de rezolvare a problemelor:

1. Identificarea propriilor emoții: vă permite să identificați ceea ce simțiți și să determinați dacă ceea ce simțiți este ceva real. Să zicem că sunteți geloși pe succesul altcuiva. Întrebați-vă dacă sunteți cu adevărat gelos sau poate doar supărat pentru că nu ați realizat ceea ce v-ați dorit.

2. Facilitarea propriilor emoții: vă permite să folosiți toate emoțiile multiple pe care le puteți simți și să folosiți acele schimbări de dispoziție pentru a vă gândi la diferite puncte de vedere (care vă pot ajuta să rezolvați probleme). În exemplul cu gelozia, acum veți fi capabil să vă identificați obstacolele și să vă dați seama de modalitățile din jurul lor, în loc să lăsați gelozia să vă scoată de pe drum.

3. Înțelegerea propriilor emoții: Aceasta este capacitatea de a înțelege că emoțiile nu sunt la fel de albe și negre precum sarea și piperul, ci că toți experimentăm lanțuri complexe de emoții care trec de la una la alta.

4. Gestionarea propriilor emoții: asta nu înseamnă că sunteți capabil să vă înecați plânsul până când ajungeți la toaletă, ci mai degrabă vă permite să stabiliți dacă emoția este tipică și vă oferă capacitatea de a rezolva probleme care sunt bazate pe emoții și de a vă folosi sinele rațional pentru a gestiona emoțiile. Data viitoare când vă simțiți geloși, de exemplu, veți putea să exploatați mai repede această emoție și să vă gestionați mai bine sentimentele și comportamentele ulterioare.

Odată ce ați stabilit această bază de control asupra stresorilor dvs., atunci sunteți mai bine echipat pentru a rezolva problemele mai precis.

Back