Leading modules

PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE

Modulul 5 – Pot rezolva probleme?

Unitatea 4: Cum să îți dezvolți abilitățile de rezolvare a problemelor?
Asertiv, nu agresiv

V-ați gândit vreodată că liderii sunt agresivi pentru că trebuie să se susțină singuri printre alții din lumea afacerilor? Ei bine, acest lucru nu este întotdeauna adevărat, deoarece agresivitatea nu poate fi considerată o calitate care funcționează întotdeauna, dar asertivitatea este. Liderii asertivi și succesul merg deseori mână în mână, datorită acestei calități care vă permite să obțineți ceea ce doriți într-un mod pozitiv și calm, fără a apela la tactici agresive și la un stil de confruntare. Unde tragem linia dintre asertiv și agresiv? Care este diferența?

Asertiv: dacă ești asertiv, te susții pe tine și credințele tale, fără a afecta o altă persoană. Vă permite să fiți deschis, sincer și direct atunci când vorbiți despre sentimentele și opiniile dvs.

Agresiv: în schimb, a fi agresiv te face să ignori sentimentele altor persoane. Înseamnă că poți stânjeni, mânia, frustra sau chiar răni pe ceilalți. Dacă utilizați o comunicare agresivă, veți primi întotdeauna un răspuns defensiv.

Pe lângă aceasta, este posibil să cunoașteți sau să fții o persoană pasivă. Această persoană priorizează nevoile, dorințele și sentimentele celorlalți, chiar și în detrimentul propriei persoane. De multe ori, se profită de ele.

Quotesgram.com

Există o linie foarte fină care face diferența între a fi asertiv și a fi văzut ca doar nepoliticos! Nu trebuie să strigi sau să lupți cu cineva doar pentru a dovedi că ai dreptate. Asertivitatea înseamnă să te expui clar pe tine și punctele tale de vedere în fața altei persoane, care, cu siguranță, este diferită de a fi agresivă. A-ți explica părerile și opiniile oamenilor din jurul tău este dreptul tău, dar cearta este considerată nepoliticoasă și neprofesională. Dezvoltarea contactului vizual cu persoana cu care interacționezi este o modalitate eficientă de a-ți dovedi asertivitatea. Tonul și volumul vocii tale joacă, de asemenea, un rol important în asertivitate. Dacă vorbești prea lent și șoptești în urechea cuiva, arată că ești nervos și îți lipsește asertivitatea. Vorbește clar și tare.

Back