Leading modules

PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE

Modulul 5 – Pot rezolva probleme?

Unitatea 3: Cum să identifici soluții posibile?
Cum să analizezi idei și posibile soluții?

Înainte de a începe această etapă următoare a RCP, etapa de dezvoltare, ar trebui să selectați ideile pe care doriți să le analizați. Pentru a face acest lucru, puteți împărți mai întâi toate ideile generate de o sesiune de brainstorming în

  • Idei viitoare care nu sunt încă realizabile (visuri, vizionări, …)
  • Idei fezabile existente (ușor de implementat, risc scăzut, exemple anterioare, …)
  • Idei fezabile inovatoare (fac o distincție, originale,…)

După ce ați selectat câteva idei fezabile pentru soluția problemei, ar trebui să le evaluați, punând de asemenea mai multe întrebări: Este o idee sau o oportunitate? Este o oportunitate actuală sau viitoare? A mai observat-o cineva? Este distinctă și diferită de abordările existente? Ce resurse (cunoștințe, abilități, finanțe, tehnologie etc.) ar fi necesare pentru a face acest lucru? Este compatibilă cu obiectivele, interesele și experiența mea?

Există, de asemenea, o serie de tehnici de gândire convergentă/ critică pentru a analiza ideile și soluțiile posibile; vom explica unele dintre ele aici:

SWOT

O analiză SWOT este o tehnică pentru a analiza situația înainte de a lua o decizie sau a schimba o strategie. Instrumentul poate fi folosit pentru a ajuta o persoană sau o organizație să identifice punctele forte, punctele slabe, oportunitățile și amenințările legate de concurența de afaceri sau de planificare a proiectului.

Punctele forte și punctele slabe sunt frecvent legate intern, în timp ce oportunitățile și amenințările se concentrează în mod obișnuit asupra mediului extern. Numele este un acronim pentru cei patru parametri pe care îi examinează tehnica:

Strengths (puncte tari): caracteristicile afacerii sau ale proiectului care îi oferă un avantaj față de altele.

Weaknesses (puncte slabe): caracteristicile afacerii care plasează afacerea sau proiectul în dezavantaj în raport cu ceilalți.

Oportunități: elemente din mediul pe care afacerea sau proiectul le-ar putea exploata în avantajul său.

Threats (amenințări): elemente din mediu care ar putea cauza probleme afacerii sau proiectului.

O analiză SWOT este o activitate perfectă înainte de a analiza o posibilă soluție sau idee de implementat, deoarece veți obține o imagine de ansamblu asupra a ceea ce funcționează în prezent și a ceea ce nu, astfel încât să obțineți o senzație exactă a situației înainte de a continua.

O tehnică mai potrivită pentru analiza ideilor este analiza PPCO

PPCO

PPCO este ca o analiză SWOT, dar într-un final mai pozitiv. O abordare de îndreptare înspre direcți în locul ubwi abordări de îndepărtare. Confruntarea adevărului și a realității într-un mod de oportunități. Dacă aveți o idee bună, analiza PPCO vă va arăta potențialele și limitările sale cu o stare triplă pozitivă.

Plusuri
Ce are pozitiv ideea?
De ce ar trebui să implementez această idee?
Potențial
Care sunt posibilitățile viitoare dacă ideea ar fi urmărită? Care sunt plusurile suplimentare sau extra?
Concerns/ Îngrijorări
Care sunt limitele ideii?
Ocoliri
Cum pot ocoli/ depăși îngrijorările?

Avantaje & Dezavantaje

Pro & contra este o metodă atemporală pentru analizarea unei opțiuni sau a unor decizii specifice. Un mod mai avansat de a face o analiză pro și contra este să includă două domenii suplimentare. În primul rând, priviți cum vor fi afectate părțile interesate, cele care vor fi afectate de aceste decizii. În al doilea rând, analizați riscurile asociate cu această decizie. Cât de importante sunt aceste riscuri? ajută aceste riscuri să conducă decizia într-un fel sau altul?

Începeți prin a descrie clar obiectivul specific pentru această analiză pro și contra. De exemplu, „Ar trebui să mutăm compania de la un ciclu de obiective lunare la un ciclu de obiective trimestriale? Având un obiectiv clar încadrat ca întrebare vă va permite să împărtășiți cele mai bune contribuții.

Arborele de decizii

Arborii de decizie reprezintă o proiectare a rezultatelor scontate și, de asemenea, un instrument excelent pentru a vă ajuta să alegeți între mai multe cursuri de acțiune. Sunt foarte vizuale și ajută utilizatorul să înțeleagă riscurile și recompensele asociate cu fiecare alegere.

În primul rând, reprezentați în pătrate deciziile care trebuie luate. Acestea sunt deciziile pe care le puteți lua cu certitudine. Ramurile care ies din decizia 1 conduc la diferite opțiuni pe care le aveți ca urmare a luării deciziei. A și B sunt aceste opțiuni, iar în jurul lor reprezentați incertitudinea cu privire la rezultatele care s-ar putea întâmpla. Spre deosebire de pătrate, care au certitudine, cercurile reprezintă evenimente externe asupra cărora nu ai control. Fiecare cale pe care o urmați, de la stânga la dreapta, duce la un rezultat diferit, cu valorile așteptate calculate de utilizator pentru a ajuta la înțelegerea procesului.

Back