Leading modules

PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE

Modulul 5 – Pot rezolva probleme?

Unitatea 2: Cum să analizezi o problemă?
Tipuri de probleme și stiluri de rezolvare

Jerry L. Talley identifică în modelul său de soluționare a problemelor 6 tipuri de probleme generale (puzzle-uri, probleme prea vaste, incertitudini, dispute, dileme, complexități), care necesită fiecare o abordare diferită. Situațiile complexe conțin, conform lui, de multe ori, mai multe tipuri de probleme, ceea ce face necesară identificarea tuturor și tratarea lor separată.

În calitate de tânăr antreprenor, va trebui să vă ocupați cu tipurile de probleme, precum prea vaste, incertitudini și dileme. Probleme prea vaste pot fi întrebările referitoare la cum să găsești o viziune pentru compania ta, cum să decizi aspectul site-ului tău sau cum vrei să îți îmbunătățești viața în comunitate. Rezolvarea creativă a problemelor vă poate ajuta să generați idei și să alegeți cea mai bună opțiune, individual sau în echipă.

Problemele cu incertitudini înseamnă că trebuie să vă uitați la mai multe trăsături și nu la o la un singur aspect, deoarece unele variabile sunt necunoscute. Planificarea proiectului este un exemplu pentru o problemă cu incertitudini, deoarece nu știți ce se va întâmpla. Va fi finanțat? Va fi cineva bolnav? Va ploua? Deci, va trebui să planificați pentru diferite scenarii care să fie pregătite pentru fiecare dintre aceste variabile.

Problemele privind dilema sunt și ele tipice pentru tinerii antreprenori, chiar dacă nu pot fi rezolvate cu adevărat, ci doar gestionate profesional. O dilemă tipică este de a alege între timp pentru carieră și timp pentru relații sau o altă muncă în echipă vs inițiativă individuală. Partea pozitivă în ceea ce privește dilemele este că puteți trece dintr-o parte a dilemei în cealaltă, în funcție de ceea ce este mai bun în situația respectivă.

Ulterior, veți afla cât de esențial este să definiți natura unei probleme pentru a o rezolva eficient. Există, de asemenea, diferite stiluri de rezolvare a problemelor care depind de personalitatea și experiența dvs.

Treffinger, D. J (2007) definește stilurile de rezolvare a problemelor ca fiind diferențe individuale consistente în felul în care oamenii preferă să planifice și să desfășoare activități generatoare și de focalizare, pentru a obține claritate, a produce idei și a se pregăti pentru acțiuni. Dispoziția naturală a unei persoane față de gestionarea schimbărilor și rezolvarea problemelor este influențată în parte de mentalitatea, disponibilitatea de a se implica și de a răspunde la o situație prezentată și dimensiunile atitudinale ale personalității.

El diferențiază 3 dimensiuni în cadrul fiecărui stil de rezolvare a problemelor în parte:

  • Orientare spre schimbare (Explorator – Dezvoltator)
  • Maniera procesării (externă-internă)
  • Modalități de decizie (persoană-sarcină)

Dimensiunea „Orientare spre schimbare” reprezintă modul de a răspunde la o nouă provocare. În această dimensiune, el vede două stiluri principale: Exploratorul, care caută noi motive și caută să găsească noi soluții creative, și Dezvoltatorul, care preferă problemele și soluțiile în cadrul experienței prezente, urmând mai mult un mod realist.

A doua dimensiune a stilului de rezolvare a problemelor este „maniera de procesare” a informațiilor, care este foarte mult o dimensiune comportamentală. Tipul extern va împărtăși informațiile despre problemă, va discuta despre posibilități și se va baza pe ideile altora. Tipul intern va reflecta mai degrabă problema, încercând să găsească o soluție cu propriile sale resurse.

A treia dimensiune implică preferințele pentru „modalitățile de a decide”. Tipul Persoană va lua în considerare mai întâi impactul alegerilor și al deciziilor asupra sentimentelor și sprijinului oamenilor și asupra necesității armoniei și a relațiilor pozitive. Tipul Sarcină tinde să fie mai logic și obiectiv, emițând judecăți pe concluzii bine motivate.

Toate cele trei dimensiuni au o influență asupra modului în care veți continua să rezolvați o anumită problemă.

Back