Leading modules

PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE

Modulul 5 – Pot rezolva probleme?

Unitatea 2: Cum să analizezi o problemă?
Cum să îți faci o imagine completă?

„Capacitatea de a pune întrebarea corectă înseamnă mai mult de jumătate din lupta pentru găsirea răspunsului.”
— Thomas J. Watson, fondator al IBM

În plus, puteți clarifica în continuare problema dvs. punând întrebări precum: „Ce vreau să realizez cu adevărat?”, „Ce mă împiedică să rezolv această problemă/ să-mi ating obiectivul?”, „Cum voi gândi peste șase luni/ un an/ cinci ani? [alegeți intervalul de timp cel mai relevant] ca rezultat al soluționării acestei probleme? ” și „Prietenii mei au probleme similare? Dacă da, cum se descurcă?”

Instrumentul 5W+H este simplu și foarte util pentru colectarea informațiilor și detaliilor în mod sistematic despre o situație problematică pentru a o clarifica. Cei cinci W și H sunt acronime pentru Cine? (Who) Ce? (What) Unde? (Where) Când? (When) De ce? (Why) și Cum? (How).

Nu confundați interogarea 5W + H cu interogarea 5Why! Prima este o analiză a efectului cauzei, în timp ce analiza 5Why este o cauză de bază. Le puteți utiliza pe ambele simultan, integrând 5Why în instrumentul 5W+H.

După ce ați răspuns la toate aceste întrebări, ar trebui să aveți o idee clară despre care este problema dvs. sau obiectivul real. Dacă sunteți de la început sigur de definirea problemei, puteți urma pur și simplu acești trei pași:

1. Descrieți viziunea: Începeți prin a descrie cum trebuie să funcționeze lucrurile în cea mai ideală situație. Înainte de a fi descrisă sau tratată problema, ar trebui folosite câteva propoziții pentru a explica care ar fi situația dacă problema nu ar exista.

2. Descrieți problema: descrierea exactă a problemei este adesea jumătate din muncă. Rezumați scurt problema și poziționați informațiile-cheie la începutul definiției problemei cu o singură frază.

3. Descrieți consecințele problemei: odată ce problema este definită, trebuie explicat de ce este o problemă. Care sunt consecințele dacă problema nu este rezolvată?

Acum, că aveți o imagine completă a problemei, ar trebui să formulați întrebări provocatoare, transformând problema într-o întrebare.

Formularea provocărilor este a treia etapă a etapei Clarificare din procesul de Rezolvare creativă a problemelor. Scopul său este de a accentua conștientizarea provocării și de a crea întrebări provocatoare care invită la soluții.

Ar trebui să construiți întrebarea într-un mod care să încurajeze sugestiile sau ideile. Ea ar trebui să fie scurtă, concisă și să se concentreze doar pe o singură problemă. Întrebările provocatoare ar trebui să înceapă cu:

  • „Cum să …”
  • „Cum aș putea …”
  • „În ce moduri am putea …”

După ce ați creat una sau două întrebări, începeți să încercați să le răspundeți. În următoarea unitate veți afla cum puteți dezvolta idei pentru soluții posibile la întrebarea de provocare.

Back