PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE
Modulul 5 – Pot rezolva probleme?
Unitatea 1: Ce este rezolvarea creativă a problemelor?
Modelul de rezolvare creativă de probleme al lui Alex Osborn
Ați încercat probabil de multe ori să rezolvați o problemă și ați rămas blocat în acest proces. Motivul este că metodele tradiționale de rezolvare a problemelor nu funcționează pentru toate problemele. Uneori, trebuie să deveniți creativi pentru a merge mai departe și a găsi soluții noi.
Rezolvarea creativă a problemelor (RCP) este un mod de a rezolva probleme sau de a identifica oportunități atunci când gândirea convențională a eșuat. Vă încurajează să găsiți perspective noi și să găsiți soluții inovatoare, astfel încât să puteți formula un plan pentru a depăși obstacolele și a vă atinge obiectivele. Este un model care vă ajută să rezolvați problemele și să gestionați schimbarea în mod creativ. Alex Osborn, fondatorul Fundației pentru Educație Creativă, a dezvoltat pentru prima dată rezolvarea creativă a problemelor în anii 40, împreună cu termenul „brainstorming”. Împreună cu Sid Parnes, au dezvoltat Procesul creativ de soluționare a problemelor Osborn-Parnes. În ciuda vârstei sale, acest model rămâne o abordare valoroasă pentru rezolvarea problemelor. Osborn menționează în cartea sa inovatoare, „Imaginație aplicată”, că profesorii hinduși foloseau brainstorming-ul de peste 400 de ani și Walt Disney l-a încurajat în rândul artiștilor săi, în anii 1920 (numit mai târziu „visând ca echipă”).
RCP se bazează pe două presupuneri:
- Toată lumea este creativă
- Abilitățile creative pot fi învățate și dezvoltate
Rezolvarea creativă a problemelor nu înseamnă doar un brainstorming, deși mulți oameni cu asta o pot asocia. Este de fapt un proces bine definit, care vă poate ajuta de la definirea problemelor până la implementarea soluțiilor, conform lui Jeffrey Baumgartner. Ideile creative nu apar brusc în mintea oamenilor fără un motiv aparent. Mai degrabă, acestea sunt rezultatul încercării de a rezolva o problemă specifică sau de a atinge un anumit obiectiv. Persoanele extrem de creative tind să urmeze procesul RCP în capul lor, fără să se gândească la asta. amenii mai puțin creativi pot învăța să folosească acest proces simplu.
Există numeroase abordări diferite pentru RCP. Abordarea lui Jeffrey Baumgartner este concentrată mai mult pe inovație (aceasta este implementarea celor mai promițătoare idei).
Principiile de bază ale rezolvării problemelor creative sunt:
Gândirea divergentă (creativă) și convergentă (critică) trebuie echilibrată. Cheile pentru creativitate stau în învățarea de modalități de a identifica și a echilibra extinderea și contragerea gândirii (realizate separat), știind când să le exersezi.
Adresați-vă problemelor ca unor întrebări. Soluțiile sunt mai ușor să apară și să fie dezvoltate atunci când provocările și problemele sunt redate ca întrebări deschise cu posibilități multiple. Astfel de întrebări generează o mulțime de informații bogate, în timp ce întrebările închise tind să provoace confirmarea sau negarea. Declarațiile tind să genereze un răspuns limitat sau deloc.
Amână sau suspendă judecata. După cum a aflat Osborn în lucrarea sa timpurie despre brainstorming, judecata instantanee ca răspuns la o idee închide generarea de idei. Există un timp adecvat și necesar pentru a aplica judecata atunci când convergem.
Concentrați-vă mai degrabă pe „Da, și…”, decât pe „Nu, dar”. Când generați informații și idei, limbajul contează. „Da, și” permite continuarea și extinderea, ceea ce este necesar în anumite etape ale RCP. Utilizarea cuvântului „dar” – indiferent dacă este precedat de „da” sau „nu” – închide conversația, negând tot ceea ce s-a spus înainte.
RCP folosește instrumente și tehnici care fac ca procesul să fie distractiv, antrenant și colaborativ. Nu numai că ajută la crearea de soluții mai bune, ci creează și o experiență pozitivă care ajută la accelerarea adoptării de noi idei.
Urmăriți videoclipul despre cum a început, viața lui Alex Osborn și diferitele persoane care au contribuit la dezvoltarea Rezolvării Creative a Problemelor: