PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE
Modulul 5 – Pot rezolva probleme?
Unitatea 1: Ce este rezolvarea creativă a problemelor?
Gândirea divergentă și convergentă
RCP vă solicită să vă separați gândirea „divergentă” și „convergentă”. Care este diferența și de ce să nu le folosiți simultan?
Gândirea divergentă sau creativă este procesul de a genera o mulțime de soluții și posibilități potențiale, altfel cunoscute sub numele de brainstorming. Gândirea convergentă sau critică implică evaluarea opțiunilor și alegerea celei mai promițătoare.
Când rezolvați o problemă sau dezvoltați idei noi, utilizați, în mod normal, o combinație de ambele. Pentru procesul RCP, ar trebui să uitați complet să credeți convergent atunci când faceți brainstorming, și invers, când analizați într-un pas ulterior ideile sau soluțiile. Utilizarea lor simultană poate duce la decizii dezechilibrate sau părtinitoare și poate încetini generarea de idei.
Deci, în secțiunea gândirii divergente sau creative, ar trebui să vă concentrați pe determinarea obiectivelor, să explorați posibilitățile și să generați o mulțime de idei. Ar trebui să gândiți cât mai larg și să nu vă gândiți de ce nu puteți face ceva. Ar trebui să includeți ceea ce este evident și aparent imposibil, fără a judeca ideile.
În cadrul secțiunii de gândire convergentă sau critică, ar trebui să analizați ideile generate, să le grupați și să luați în considerare întrebarea „Cum am putea … …?”. Puteți combina idei, rafina, respinge sau selecta, analiza opțiuni și vă puteți concentra pe cele mai potențiale idei, folosind criterii pentru a le evalua, punând întrebări de genul: „Este posibil acest lucru?”, „Există o piață durabilă?”, „Aceasta răspunde unei nevoi? ” și așa mai departe.