Leading modules

PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE

Modulul 5 – Pot rezolva probleme?

Unitatea 1: Ce este rezolvarea creativă a problemelor?
Ce abilități sunt necesare?

Când angajatorii vorbesc despre abilități de soluționare a problemelor, ei se referă adesea la capacitatea de a gestiona situații dificile sau neașteptate la locul de muncă, precum și la provocări complexe de afaceri. Organizațiile se bazează pe oameni care pot evalua ambele tipuri de situații și identifica soluțiile calm. Abilitățile de rezolvare a problemelor sunt trăsături care vă permit să faceți asta. În timp ce abilitățile de soluționare a problemelor sunt apreciate de angajatori, acestea sunt de asemenea foarte utile în alte domenii ale vieții, precum consolidarea relațiilor și luarea deciziilor de zi cu zi.

Abilitățile de rezolvare a problemelor vă ajută să determinați sursa unei probleme și să găsiți o soluție eficientă. Deși rezolvarea problemelor este adesea identificată ca abilitate unică distinctă, există și alte abilități conexe care contribuie la această abilitate:

Gândirea analitică / critică:

Este capacitatea de a recunoaște problemele, de a le analiza critic și de a evalua rezultatele. Un element-cheie al gândirii analitice este capacitatea de a identifica rapid relațiile de cauză și efect. Aceasta înseamnă a înțelege ce s-ar putea întâmpla în timpul procesului de soluționare a problemelor și examinarea modului în care ideile noi se raportează la subiectul inițial.

Creativitatea / gândire creativă:

Problemele sunt de obicei rezolvate intuitiv sau sistematic. Intuiția este folosită atunci când nu este nevoie de cunoștințe noi, ceea ce înseamnă că știi suficient pentru a putea lua o decizie rapidă și a rezolva problema sau utilizezi bunul-simț sau experiența pentru a rezolva problema. Probleme sau probleme mai complexe pe care nu le-ați întâmpinat până acum vor necesita probabil o abordare mai sistematică și mai logică de rezolvare, iar pentru acestea va trebui să folosiți gândirea creativă.

Inteligența emoțională:

Merită să luăm în considerare impactul pe care o problemă și/ sau soluția acesteia îl are asupra ta și a altor persoane. Inteligența emoțională este capacitatea de a recunoaște emoțiile din tine și din ceilalți, ceea ce te va ajuta să te ghidezi către o soluție adecvată.

Abilități de cercetare:

Definirea și rezolvarea altor probleme necesită efectuarea unor cercetări. Aceasta poate fi o simplă căutare Google sau un proiect de cercetare mai riguros. Abilitățile de cercetare sunt necesare pentru prima etapă a procesului RCP, pentru a clarifica problema și a colecta date.

Gestionarea riscurilor:

Rezolvarea unei probleme implică într-o anumită măsură și riscul. Este necesar să se cântărească acest risc pentru a nu afecta rezolvarea problemei. Managementul riscului este o abilitate analitică/ critică; este capacitatea de a calcula efectele potențiale atunci când implementați o posibilă soluție.

Luarea deciziilor:

Este capacitatea de a gândi alternative atunci când nu este evidentă o soluție clară. Rezolvarea problemelor și luarea deciziilor sunt abilități strâns legate între ele. Luarea unei decizii este o parte importantă a procesului de soluționare a problemelor, deoarece vă veți confrunta deseori cu diverse opțiuni și alternative.

Planificarea:

După ce ai decis care este cea mai bună soluție, trebuie să o implementați, ceea ce necesită abilități de planificare. Este capacitatea de a anticipa obstacolele în momentul implementării soluției sau ideii, de a determina timpul necesar pentru implementarea acesteia etc.

Back