PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE
Modulul 5 – Pot rezolva probleme?
Unitatea 1: Ce este rezolvarea creativă a problemelor?
Care sunt etapele Rezolvării creative de probleme?
Cum funcționează procesul RCP?
Dacă veți căuta pe Internet „Rezolvarea creativă a problemelor”, veți găsi dovezi ale multor variații, toate putând fi identificate în urma cercetării începute de Alex Osborn în anii ’40, dezvoltată împreună cu Sid Parnes în anii ’50 și născută la SUNY Buffalo State și Creative Education Foundation. Diversitatea abordărilor procesului creativ de rezolvare a problemelor care s-au dezvoltat de atunci este o mărturie a puterii ideii. În timp ce există multe modele, Fundația pentru Educație Creativă se concentrează pe o evoluție a procesului de soluționare creativă a problemelor Osborn-Parnes, numită Modelul cursantului RCP.
Pe baza procesului Osborn-Parnes, modelul RCP este format din patru etape cu un total de șase etape explicite ale procesului. Importanța procesului RCP este utilizarea lui pas cu pas. Fiecare pas trebuie să fie realizat înainte de a începe următorul.
1. Clarificare
Explorarea viziunii: identificați-vă obiectivul, dorința sau provocarea. Acesta este un prim pas crucial, deoarece este ușor de presupus, în mod incorect, că știi care este problema. Cu toate acestea, este posibil să fi ratat ceva sau să nu fi înțeles pe deplin problema și definirea obiectivului dvs. poate oferi claritate.
Adunarea de date: după ce ați identificat și ați înțeles problema, puteți colecta informații despre aceasta și puteți dezvolta o înțelegere clară a acesteia. Notați detalii, precum cine și ce este implicat, toate faptele relevante și sentimentele și opiniile tuturor.
Formularea de întrebări: Când v-ați intensificat conștientizarea provocării sau a problemelor pe care le-ați identificat, puneți întrebări care vor genera soluții. Gândiți-vă la obstacolele cu care v-ați putea confrunta și la oportunitățile pe care le-ar putea prezenta.
2. Formare de idei
Explorarea ideilor: Generați idei care răspund la întrebările provocatoare pe care le-ați identificat la pasul 1. Poate fi tentant să luăm în considerare soluțiile pe care le-am încercat înainte, deoarece mințile noastre tind să revină la tiparele de gândire obișnuite care ne opresc să producem idei noi. Cu toate acestea, aceasta este o șansă de a vă folosi creativitatea. Brainstorming și hărțile minții sunt modalități excelente de a explora idei în această etapă divergentă a RCP.
3. Dezvoltare
Formularea soluțiilor: Aceasta este etapa convergentă a RCP, unde începeți să vă concentrați pe evaluarea tuturor opțiunilor dvs. posibile și să veniți cu soluții. Analizați dacă soluțiile potențiale corespund nevoilor și criteriilor dvs. și decideți dacă le puteți implementa cu succes. În continuare, luați în considerare modul în care le puteți consolida și determina care sunt cele mai potrivite.
4. Implementare
Formularea unui plan: După ce ați ales cea mai bună soluție, este timpul să elaborați un plan de acțiune. Începeți prin identificarea resurselor și acțiunilor care vă vor permite să implementați soluția aleasă. Apoi, comunicați-vă planul și asigurați-vă că toți cei implicați îl înțeleg și îl acceptă.