Leading modules

PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE

Modulul 4 „Cum mă fac auzit?” – Comunicare

Unitatea 2: Abilități pentru un discurs de mare impac
Gestionarea stresului

A) DOMENIUL RESPIRAȚIEI ȘI A TENSIUNII MUSCULARE ȘI EFECTELE LOR ÎN FLUENȚA DISCURSULUI.

În cele ce urmează, vom specifica câteva sfaturi UTILE și dovedite științific, care vă pot ajuta să vă controlați nivelul de stres și să vă favorizeze să faceți cele mai bune prezentări.

  • Obiceiuri anti-stres: Este important să preveniți și să acționați nu numai atunci când apare stresul, dar și dinainte. Exercițiile fizice, odihna, relațiile sociale asociate, yoga, atenția, vizualizările prezentării noastre de succes sau distragerile plăcute ne ajută să reducem nivelul hormonilor stresanți. Trebuie să desfășurăm aceste activități pe tot parcursul procesului de creare, prezentare și după intervenție. Acestea sunt de fapt practici sănătoase pentru viața noastră în general.
  • Două sfaturi grozave pentru momentele dinaintea discursului:
    • a) Priviți imaginea de mai jos

power positionVedeți? Sunt două persoane care urmează să facă o prezentare în fața unui public. Înainte de a începe și în timpul începutului intervenției, fata păstrează o poziție verticală, cu corpul deschis și privirea înainte. Din punct de vedere vizual, se pare că această fată este pregătită și dornică. Așa și este; Această postură ne ajută să ne împuternicim și să ne pregătim pozitiv pentru acțiune. Intern, organismul lucrează pentru asta. Această postură este percepută de creier ca un gest pozitiv care nu prezintă nicio amenințare și, prin urmare, semnalează corpul să se relaxeze și să se relaxeze. Astfel, la nivel intern, corpul secretă mai puțin cortizol (hormonul stresului) și mai mult testosteron (dorință, energie și hormon verminic). La rândul său, băiatul menține o poziție corporală închisă, capul în jos și puțin contact vizual. Efectul acestei posturi asupra corpului și asupra minții sale este opus cazului fetei.

    • b) Urmăriți acest videoclip. Amy Cuddy este un psiholog care spune într-un mod plăcut de ce este important să începeți cu această poziție. https://www.youtube.com/watch?v=3WRwpCn4oLI. Limbajul corpului afectează modul în care ne văd alții, dar se poate schimba și modul în care ne vedem pe noi înșine. Psihologul social Amy Cuddy arată cum „poziția puterii” – stând într-o postură de încredere, chiar și atunci când nu ne simțim încrezători – poate avea efecte asupra nivelului de testosteron și cortizol din creier și ar putea avea chiar un impact asupra șanselor noastre de succes.
  • Respirația: observând respirația, puteți schimba substanțial modul în care vă simțiți. Respirația este energie vitală. Luați-vă un moment pentru a vă observa respirația (mai ales în momentele dificile). Observați dacă este superficială sau adâncă, lentă sau rapidă, netedă sau dură, regulată sau neregulată. Când faceți repetiții sau când veți face prezentarea finală, priviți cum fiți atenți cum respirați și schimbați respirația către una mai profundă, mai lentă și mai regulată.

Exercițiu progresiv de relaxare. Acesta constă în dobândirea unui control mai mare și mai bun asupra corpului și minții noastre pentru a reduce nivelul de anxietate. Astfel, întinzându-ne într-o poziție confortabilă și sprijinit corect pe spate, vom întinde fiecare mușchi sau grup muscular pentru 5-7 secunde. Ne vom relaxa 20-30 de secunde. Vom repeta fiecare mișcare de cel puțin două ori. Acest exercițiu este foarte simplu și vă permite să conștientizați capacitatea de autocontrol și vă ajută să eliberați tensiunea. Făcând această practică chiar înainte de intervenție ne ajută să gestionăm stresul.

Back