PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE
Modulul 4 „Cum mă fac auzit?” – Comunicare
Unitatea 1: Înțelege-te pe tine însuți pentru o mai bună comunicare
Identificarea emoțiilor care stau la baza expunerilor
Trupa The Cardigans are o melodie numită „Communication”. Această melodie ne amintește că comunicarea este o emoție pură. Indiferent de ceea ce dorim să transmitem și de tipul publicului nostru, factorul emoțional trebuie întotdeauna luat în considerare. Mai mult, muzica ca resursă comunicativă este întotdeauna un succes. Ascultați și spuneți ce vă sugerează? https://www.youtube.com/watch?v=_wu1V30YLro
Știți că este imposibil să nu comunicați? În fiecare secundă din viața noastră, transmitem, comunicăm. Oamenii comunică în primul rând prin:
a) Comunicare verbală ; referitoare la cubinte.
b) Comunicare non-verbală ; referitoare la emoții, corp și imagine.
Dacă doriți să faceți o prezentare de succes, ar trebui să vă intereseze atât ceea ce spuneți, cât și modul în care transmiteți. Este important să planificați și să antrenați prezentarea orală, dar este, de asemenea, esențialsă acordați atenție și emoțiilor. Pentru ce?
Să fim conștienți de sentimentele noastre în momentul afișării. Cum credeți că trebuie să vă adresați unui public? Oamenii au sute și sute de emoții. Psicól o go Paul Ekman vorbește despre 6 emoții de bază datorită cărora am supraviețuit și ne-am dezvoltat ca specie. Cu siguranță că ați văzut filmul Inside Up (Ekman a fost consilier Pixal pentru a face acest film). Este esențial să știm că toți avem emoții și că acestea nu sunt bune sau rele, SUNT NECESARE. Important este ce facem cu ele. Cele șase emoții de bază sunt:
- Bucuria: Dacă simțim bucurie, corpul și mintea vor fi pregătite pentru a face o prezentare bună. A simți bucurie nu înseamnă doar a fi fericit; liniștea și siguranța sunt și emoții de bucurie.
- Tristețea: Dacă simțim tristețe, mintea ne avertizează că trebuie să ne oprim, să reflectăm și să ne gândim la ceea ce ne provoacă tristețe. Poate că avem o amintire neplăcută a unei alte expuneri pe care am făcut-o, în care ceva a mers prost și mintea noastră încearcă să ne avertizeze și să ne protejeze de un alt moment neplăcut.
- Frica: Frica este cea mai frecventă emoție atunci când trebuie să faci o expunere. Simțim un sentiment de pericol sau amenințare care generează un sentiment de alarmă în corpul nostru și în mintea noastră. Este normal și chiar te simți speriat. Mulțumită ei suntem mai prudenți și pregătim mai mult și mai bine prezentarea. Mai departe, vom vedea cum să procedăm astfel încât frica să nu fie un obstacol în calea unei expuneri bune.
- Furia: S-ar putea să te simți furios pe gândul că trebuie să faci o expunere. Trebuie să știți că furia este o emoție care mobilizează multă energie într-un scurt timp. Este indicat să nu ne gândim la ceea ce ne place și să ne concentrăm asupra obiectivului nostru. Trebuie să transformăm acea forță care ne dă furie în ceva de genul: O să o fac!!!
- Surpriza: Surpriza este o emoție care ne pregătește pentru acțiune. Va fi foarte prezentă în toată intervenția dvs., deoarece mintea dorește să fie pregătită pentru orice situație spontană, cum ar fi o întrebare neașteptată sau o problemă tehnică. Stați liniștiți, deoarece datorită ei veți fi gata să reacționați. Mai mult, surpriza vă va învăța tot ceea ce sunteți capabil. Vi se va părea când veți termina o expunere strălucitoare că spuneți astfel: „Uau, ce bine te-ai descurcat!
- Dezgustul. S-ar putea să fiți surprinși de faptul că dezgustul este o emoție fundamentală. Ei bine, este. Datorită lui, nu suntem intoxicați. În plus, nu suntem scârbiți doar de un aliment de răsfăț, ci și de o situație, un comportament sau chiar de o persoană. În loc de dezgust, folosim adesea cuvintele „respingere” sau „dispreț”. Dacă respingerea sau disprețul apar în intervenția dvs., luați-o ca pe un avertisment, o informație despre ceva ce se întâmplă în dvs. sau pe care cineva o generează în dvs., dar nu vă lăsați influențat de ea.
Cu siguranță că ați auzit de inteligență emoțională. Printre alte aspecte, această inteligență se bazează pe gestionarea corectă a emoțiilor. În comunicare, managementul emoțional este esențial pentru:
- Cunoașterea și gestionarea corectă a emoțiilor și, astfel, să fim capabili să dezvoltăm cu succes o expunere. Această gestionare trebuie efectuată înainte, în timpul și după intervenție.
- Să știm să răspândim emotia pe care o dorim. Publicul are și el emoții. Înainte de a se așeza să vă asculte, fiecare dintre ei a ajuns acolo cu emoțiile sale. În timp ce vă acordă atenție, sunt, de asemenea, generate emoțiil, iar când terminați și apar alte noi sentimente. Trebuie să țineți cont de toate aceste aspecte emoționale și, mai ales, trebuie să vă întrebați:
- Cu ce emoții comunic?
- Ce emoție sau emoții are publicul meu?
- Cu ce emoție trebuie să fiu ascultat?
- Cu ce emoție vreau să te las?
Acest tabel conține numeroase emoții care pot influența comunicarea. Analizarea fiecăreia dintre ele poate ajuta la structurarea și transmiterea unui mesaj eficient.
Comunicarea poate fi adaptată; trebuie cunoscut cum să fim flexibili și cum să rezolvăm cerințele publicului.
Există o serie de emoții care sunt generate în timpul unei intervenții. Depinde de temă. Dar țineți minte că tema este cea care poate genera furie sau tristețe, nu dvs. ca vorbitor.
De asemenea, rețineți că este foarte probabil ca, la sfârșitul intervenției dvs., dacă îcepeți, puteți genera și puțină bucurie (speranță, liniște, siguranță etc.).
În definitiv, trebuie să știți că EMOȚIILE SUNT CONTAGIOASE, deci, trebuie să fiți foarte conștienți de ce emoție doriți să răspândiți și să comunicați coerent.
Pentru acest lucru, alegeți-vă bine cuvintele pe care le veți folosi și însoțiți-le de o postură, gesturi și expresii faciale corespunzătoare.