PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE
Modulul 4 „Cum mă fac auzit?” – Comunicare
Unitatea 1: Înțelege-te pe tine însuți pentru o mai bună comunicare
Autocunoașterea și cunoașterea celorlalți
Cunoașterea de sine este instrumentul de bază pentru oricine dorește să învețe și să evolueze. În ceea ce privește comunicarea eficientă, este important să identificăm abilitățile și punctele noastre slabe de comunicare. În acest videoclip, se face o mică introducere despre cunoașterea de sine și despre cum ne afectează viața de zi cu zi:
Următoarea imagine prezintă patru aspecte care generează auto-cunoașterea.
Dacă o aplicăm în domeniul comunicării, este interesant să reflectăm și să specificăm care sunt punctele noastre slabe și punctele noastre forte care ne influențează interrelațiile sociale zilnice și expunerea la o audiență.
Pe de altă parte, și în scopul unei mai bune înțelegeri a mediului, este, de asemenea, important să identificăm iubirea pentru rumoare și oportunitățile care pot apărea cu acest fapt, sau nu, pentru a ne dezvolta abilitățile de comunicare.
Cu toate acestea, o altă sursă de autocunoaștere personală se bazează pe aspectul despre stima de sine. Ce imagine am despre mine? Îmi place? Stima de sine influențează foarte mult modul în care comunicăm. Dacă o persoană nu are o concepție bună despre sine, dacă nu se acceptă, se respinge ea însăși, interrelațiile sale cu ceilalți vor fi în cele din urmă afectate. De ce? În principal, deoarece tot ceea ce nu știe să interpreteze va avea tendința de a-l percepe ca o amenințare și asta îl va face să tindă să comunice pasiv sau agresiv. În plus, modul său de a comunica va fi impregnat de emoții care nu sunt bine primite de mediu.
Vă puteți imagina un vorbitor care răspunde la o întrebare într-un mod ostil, pur și simplu pentru că s-a simțit pus la îndoială?
Un alt factor-cheie se regăsește în automotivație. Știi să te auto-motivezi?, Cum te motivează să comunici? Încă din copilărie, cineva ar trebui să ne spună cât de important este să știm să ne motivăm pe noi înșine și să nu depindem atât de mult de exterior pentru a ne atinge obiectivele.
O bună sursă de motivație este obiectivul pe care trebuie să-l comunicăm. Printre altele, o persoană poate avea obiective, cum ar fi să se facă înțeles, să lase în urma sa stimă, să ajute, să predea, să convingă sau să persuadeze.
În plus, este, de asemenea, motivant pentru îmbunătățirea abilităților, obținerea unui loc de muncă etc. https://positivepsychology.com/self-awareness-matters-how-you-can-be-more-self-aware/ În acest articol puteți găsiți mai multe informații despre autocunoaștere și relații în diferite medii.
Atunci când comunicăm cu o altă persoană sau în fața unui public, este necesar să ținem seama de posibilitatea existenței unei serii de bariere sau interferențe de comunicare care distorsionează, modifică sau devalorizează conținutul sau intenția mesajului. Acestea sunt unele dintre cele mai semnificative bariere de comunicare pe care trebuie să le luăm în considerare:
- Bariere semantice; legate de sensul cuvintelor și de semnificația și interpretarea pe care le oferă fiecare persoană.
- Bariere fiziologice; legată de defectele fiziologice ale expeditorului și/ sau ale receptorului care afectează, modifică și interferează cu emiterea și înțelegerea mesajului.
- Bariere psihologice; referitoare la starea psihologică, starea emoțională sau prejudecățile expeditorului sau ale receptorului.
- Bariere fizice; zgomot, iluminare, distanță, defecțiune a mediului etc. care împiedică procesul.
- Bariere administrative; ele sunt cele care provin din structuri organizaționale inadecvate. Acestea pot fi cauzate de lipsa de planificare, de deciziile nefondate, de pierderea informațiilor în transmitere și retenția lor scăzută, de a ascultarea slabă, de comunicarea impersonală, neîncredere, de perioada insuficientă de adaptare la schimbare sau de supraîncărcarea informațiilor.