Leading modules

PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE

Modulul 4 „Cum mă fac auzit?” – Comunicare

CE ESTE COMUNICAREA?

Comunicarea înseamnă:

https://www.youtube.com/watch?v=Hzgzim5m7oU

A avea capacitatea de a exprima atâtea cu câteva cuvinte este o comunicare eficientă.

Pe parcursul acestei formări, vei învăța cum să comunici mai bine și mai mult.

Să începem!

Procesul de comunicare este ceea ce ne permite să interacționăm cu alte persoane; fără ea, nu am fi capabili să împărtășim cunoștințe sau experiențe cu ceva din afara noastră. Formele comune de comunicare includ vorbirea, scrierea, gesturile, atingerea și difuzarea. (Definiția Wikipedia)

PROCESUL DE COMUNICARE

Comunicarea este procesul de trimitere și primire a informațiilor în rândul oamenilor.

COMUNICARE EFICIENTĂ

Înțeles și definiție

Sens
Comunicarea eficientă este un proces în două sensuri – transmiterea mesajului corect și persoanei potrivite. Este important să cunoașteți psihologia oamenilor cu care interacționați pentru ca o comunicare să fie eficientă. Pentru ca o comunicare să fie eficientă, este necesar să cunoaștem circumstanțele contra-entității. O comunicare eficientă include toate aspectele limbajului vizual, auditiv și kinestezic pentru a atrage ascultătorul.

Definiție

„Comunicarea eficientă este comunicarea care produce rezultatul dorit sau intenționat.”

Utilizări ale unei comunicări eficiente

  • O comunicare eficientă ajută la înțelegerea unei persoane sau a unei situații într-un mod mai bun.
  • Ne permite să rezolvăm diferențele, să construim încredere și respect în organizație.
  • Uneori, mesajul nostru este înțeles greșit sau noi înțelegem greșit mesajul primit, iar o comunicare eficientă ne ajută să rezolvăm problemele din ambele puncte de vedere.
  • O comunicare eficientă ne ajută să ne conectăm bine cu copiii, soția, șeful, colegii etc.
  • Ne ajută în luarea deciziilor

Cei 7c ai comunicării eficiente

  1. Completitudine
  2. Concizie
  3. Considerație
  4. Claritate
  5. Concretețe
  6. Curtoazie
  7. Corectitudine

Importanța abilităților de comunicare

Oamenii trebuie să comunice. Suntem ființe sociale care ne „hrănim” din relațiile pe care le avem cu ceilalți. Nu este ușor să ai relații sănătoase cu mediul înconjurător, iar comunicarea este cheia abordării sau distanței dintre oameni. Cine nu a avut niciodată o ceartă cu o altă persoană? Cine nu s-a supărat pe un prieten din cauza unei fraze nepotrivite? Conflictele sau furia sunt produsul unei comunicări ineficiente. Absența comunicării este și ea un factor de distanțare. De asemenea, comunicarea este instrumentul care permite apropierea între oameni.

Dacă ne gândim la viața noastră profesională, descoperim și în comunicare un mare aliat pentru a obține un loc de muncă bun, a învăța, a promova, a avea relații mai bune cu colaboratorii, a ne implica, a convinge, a obține și a păstra clienții, a preveni și a gestiona conflictele etc.

Este incredibil cât de important este să știi să comunici atât în viața personală, cât și în cea profesională. Cine comunică eficient este mai fericit, dezvoltă relații mai bune și are șanse mai bune de succes în atingerea obiectivelor.

Vă puteți întreba, ce trebuie să faceți pentru a învăța să comunicați mai bine? Bună intrebare. Cine dorește să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare ar trebui să acorde atenție acestor aspecte:

  • Persoana însăși trebuie să reflecte asupra caracteristicilor sale personale, a mediului său și a experiențelor sale comunicative.
  • Ce mesaje transmite? Cum este comunicarea dvs. verbală (vocabular, argumente etc.).
  • Cum o transmite. Mesajul verbal este foarte condiționat de modul de transmitere; gesturile, posturile, privirile sau tăcerile pot schimba sensul mesajului.
Back