Leading modules

PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE

Modulul 2 – Sunt un lider?

Unitatea 4: A fi empatic?
Sub-unitatea 4: Comunicarea empatic

Comunicarea stă la baza tuturor relațiilor umane, dinamicii și parteneriatelor. Abilitatea de a înțelege perspectiva altei ființe umane, de a trata interesele și nevoile altora la fel de importante ca pe cele ale voastre, de a asculta cu empatie, nu de a purta conversații și de a gestiona conflictul cu empatia sunt abilități avansate de comunicare care separă liderii inspiratori de restul.

empathetic communication

Priviți videoclipul antrenorului Alex Lyon. https://www.youtube.com/watch?v=8tyFJTtzYtY&t=260s

Despre ce crezi că este comunicarea empatică? Potrivit acestuia, există trei idei principale care trebuie luate în considerare:

  1. Empatia oferă mai multă compasiune comunicării noastre
  2. Empatia ne ajută să ne formăm comunicarea mai eficient – să modelăm ceea ce vrem să spunem cu perspectiva celorlalte persoane din mintea noastră. Ne vom modela mesajele cu cealaltă persoană în minte.
  3. Empatia ajută ca mesajele noastre să se conecteze.

Dacă folosim o comunicare empatică înseamnă că ne conectăm ca persoană la persoană, mai degrabă decât să purtăm conversația cu liderul și adeptul.

Întrucât întotdeauna există loc pentru îmbunătățiri, iată câteva sfaturi prin care v-ați putea îmbunătăți comunicarea empatică:

  • Creșteți atenția prin detașare de sine și auto-descentralizare.
  • Fiți mai receptiv la ceea ce spune cealaltă persoană.
  • Evitați să evaluați rapid situația și să oferiți sugestii vorbitorului.
  • Creșteți ascultarea activă participând la ceea ce spune cealaltă persoană. Faceți eforturi de a vedea situația din perspectiva lor și aveți răbdare să-i lăsați să termine ceea ce au de spus.
  • Treceți de la ascultarea conținutului informativ al dialogului la ascultarea lucrurilor care nu pot fi exprimate direct sau verbal (comunicare non-verbală).
  • Verificați dacă ceea ce ați auzit și ceea ce nu a verbalizat cealaltă persoană este corect. Încercați să nu faceți presupuneri.

empathetic communication

Back