PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE
Modulul 2 – Sunt un lider?
Unitatea 4: A fi empatic?
Sub-unitatea 3: Modalități de a fi un lider empatic
Cât de importantă este empatia ca o calitate pentru o conducere eficientă?
Pentru a răspunde la această întrebare, mai întâi ar trebui să clarificăm empatia în contextul conducerii. Centrul pentru leadership-ul creativ (Center for Creative Leadership) acționând pe plan mondial, sugerează că ține de capacitatea unui lider să se raporteze la gândurile, emoțiile și experiențele angajaților. Centrul explică că aproape 50 la sută dintre managerii din câmpul managementului de astăzi sunt ineficienți. Unul dintre motive este un decalaj de competențe legat de empatie.
Empatia este o micro-abilitate importantă pentru lideri. Le permite să fie deschiși și să înțeleagă ce gândesc angajații lor. Liderii empatici se asigură că creează posibilitățile pentru ca adepții lor să le împărtășească gândurile. Este foarte important ca un lider să se gândească la impactul pe care l-ar putea avea asupra echipei sale, deoarece acest lucru poate influența eficacitatea generală a acestora în cadrul echipei. Relația dintre lider și echipă este una dintre cele mai importante pentru fiecare adept, are impact direct asupra experienței lor la locul de muncă și a productivității lor.
Acei membri ai echipei care nu simt sau nu cred că liderului lor le pasă de ei, pot dezvolta anxietate și îngrijorare cu privire la reacția liderilor lor în diferite situații. Acest lucru poate avea un efect negativ asupra performanței lor.
Dacă porniți pe drumul conducerii, ar trebui să luați în considerare următoarele:
- Ascultați cu adevărat. – Liderii empatici nu doar ascultă, ci ascultă cu adevărat. Există o mare diferență. Ascultarea adevărată înseamnă a asculta cu urechi deschise, ochi deschiși și inimă deschisă. Înseamnă să fii atent la limbajul corpului, la tonul vocii, la emoțiile ascunse din spatele celor spuse. Veți câștiga întotdeauna mai mult din ascultare decât din vorbire.
- Nu întrerupeți. – Oferirea timpului oamenilor pentru a spune ceea ce au de spus este o formă importantă de empatie.
- Fiți total prezent. – Nu vă uitați la ceas și nu încercați să luați telefonul, nu vă lăsați distras. Concentrați-vă să vă puneți în locul celuilalt și gândiți-vă la modalități prin care puteți fi de ajutor.
- Renunțați la gândirea critică. – În calitate de lider empatic, nu te uiți la sentimentele adepților tăi, deoarece ar însemna să fii de acord sau să nu fii de acord cu acestea. Pur și simplu, vedeți asta ca o fereastră în ceea ce privește percepția și viziunea lor asupra anumitor lucruri. Puteți vedea sentimentele membrilor echipei ca o oportunitate de a înțelege mai bine ceea ce experimentează și exprimă.
- Priviți limbajul corpului. – În multe cazuri, limbajul corpului comunică mult mai mult decât cuvintele. Asigurați-vă că acordați atenție gesturilor membrilor echipei, rămâneți deschis și ascultați, aplecați-vă atunci când oamenii vorbesc și manifestați-vă interesul.
- Încurajați-i pe cei liniștiți. – Atenție întotdeauna și la cei care stau liniștiți, de exemplu, la ședințe. Prin acest act îi veți împuternici pe toți cei din jurul vostru, nu numai pe cei mai liniștiți. Încurajați oamenii să spună ce au de spus!
- Interesați-vă personal. – Liderii empatici arată o curiozitate reală despre viața membrilor echipei lor. Ei pun întrebări, nu la nivel profesional, ci personal. În acest fel, pot construi relații mai puternice, de care vor beneficia atât liderul, cât și adepții săi.
Pentru a rezuma toate cele de mai sus, dacă obiectivul dvs. este de a deveni un lider empatic, despre care știți că veți beneficia atât dumneavoastră, cât și echipa dvs., și nu mai puțin întreprinderea dvs., ar trebui să aveți în vedere următoarele:
Empatia este un mușchi emoțional și gânditor care devine mai puternic odată cu utilizarea. Nu se dovedește a fi slab, ci ca cel mai bun tip de forță.