Leading modules

PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE

Modulul 2 – Sunt un lider?

Unitatea 4: A fi empatic?
Sub-unitatea 2: Luarea de perspectivă (empatia cognitivă)

Așa cum am văzut foarte pe scurt în subunitatea anterioară, luarea de perspectivă sau empatia cognitivă se referă la a te pune în locul celorlalți.

Totuși, empatia cognitivă nu include sentimentul a ceea ce simt ceilalți. Este vorba mai mult despre înțelegerea poziției lor cognitive. Empatia cognitivă ne extinde imaginația socială dincolo de propria noastră experiență directă. Este ceea ce ne oferă voința și instrumentele de a fi schimbători eficienți.

Empatia cognitivă este practic să poți să te pui în locul altcuiva și să vezi perspectiva lor.

Câteva aspecte importante de amintit sunt legate de luarea perspectivei:

  • Luați în considerare experiențele și punctele de vedere ale altora
  • Îmbunătățiți-vă capacitatea de a înțelege, empatiza, conecta și comunica
  • Fiți un sprijin mai eficient pentru ceilalți

perspective taking

Rețineți că, chiar dacă ni s-ar putea prezenta același scenariu, imagine sau situație, putem vedea lucrurile diferit. Nu există un răspuns corect sau greșit, deoarece multe aspecte ale vieții ne influențează perspectiva, cum ar fi: – experiențele noastre, valorile noastre, trăsăturile de personalitate, informațiile disponibile, părtinirile personale și multe altele.

Preluarea perspectivei este o abilitate utilă, în special în negocieri, de exemplu, sau pentru manageri. Le permite să se pună în locul altcuiva, dar fără să se implice neapărat emoțional.

O Latură Întunecată a Empatiei Cognitive

Este posibil să se arate empatie cognitivă fără a avea sentimente de compasiune sau simpatie cu acesta. Este corect să spunem că cei mai mulți dintre noi am înțelege acest sentiment de compasiune ca fiind o parte-cheie a empatiei.

Back