PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE
Modulul 2 – Sunt un lider?
Unitatea 4: A fi empatic?
Sub-unitatea 1: Ce este empatia?
Potrivit unui sondaj realizat de revista de afaceri din Marea Britanie „Management today” care intervievează un număr de 2.405 manageri și 2.595 non-manageri pentru a determina câtă încredere au angajații în directorii lor, s-a dovedit că managerii de sex feminin sunt mult mai de încredere, chiar și pentru bărbați care acționează în roluri non-manageriale. După o examinare atentă a răspunsurilor date, articolul concluzionează că totul se reduce la un singur cuvânt, care este EMPATIE.
Dacă citiți aceste rânduri, sunteți pe calea de a deveni lider … de aceea este foarte important să știți cum pot fi obținute cele menționate mai sus. Să începem cu începutul și să vedem ce este mai exact empatia.
Empatia este capacitatea de a înțelege experiența, perspectiva și sentimentele altei persoane. În plus, dacă sunteți empatic înseamnă că înțelegeți nevoile celorlalți.
Dar de ce este important acest lucru în conducere? De ce ar trebui, în calitate de lider, să înțelegeți nevoile membrilor/ adepților echipei dvs.? Ar putea influența deciziile dvs. în vreun fel?
Da, s-ar putea și ar asigura o muncă în echipă mai eficientă și rezultate mai mari pentru atingerea obiectivelor propuse.
Gândiți-vă la următoarele afirmații și asigurați-vă că le țineți minte:
- Empatia ne permite să ne simțim în siguranță cu eșecurile noastre, deoarece nu vom fi pur și simplu acuzați de ele.
- Încurajează liderii să înțeleagă cauza principală din spatele performanței slabe.
- A fi empatic permite liderilor să ajute angajații care se luptă să se perfecționeze și să exceleze.
- Empatia permite liderilor să construiască și să dezvolte relații cu cei pe care îi conduc.
Psihologii diferențiază 3 tipuri de empatie: empatie cognitivă, emoțională și plină de compasiune.
– Luarea de perspectivă sau empatia cognitivă se referă la a te pune în locul celorlalți.
– Empatia emoțională, pe de altă parte, este să simți emoțiile celorlalți. Le împărtășești suferința, anxietatea sau bucuria.
– Empatia plină de compasiune te determină să-i ajuți pe cei în nevoie, fără a dori nimic în schimb.
Considerăm că a avea în vedere următorul citat al lui Theodore Roosevelt, v-ar putea ajuta să obțineți rezultate pozitive în noul dvs. mod de conducere: „Nimănui nu-i pasă cât de multe știi, până nu știu cât de mult îți pasă.”