Leading modules

PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE

Modulul 2 – Sunt un lider?

Unitatea 3: A fi proactiv?
Sub-unitatea 2: Proactiv versus Reactiv

Am vorbit despre cum este o persoană sau o atitudine proactivă. Dar, ca în aproape orice, există partea opusă a acestui comportament, care se numește comportament reactiv.

Despre ce credeți că ar putea fi vorba? Dacă o persoană proactivă a fost în fața problemelor și a luat măsuri, a anticipat și a încercat să rezolve problemele înainte ca acestea să apară, persoanele care au atitudine reactivă se concentrează asupra luptei cu focul sau rezolvării unei probleme după ce apare.

Ce înseamnă Reactiv? Termenul reactiv poate fi definit ca fiind receptiv la ceva. O persoană care este reactivă răspunde de obicei la alta, dar nu el acționează asupra sa. Astfel de oameni nu iau de obicei inițiativa în ceva.

Ce înseamnă Proactiv? Proactiv se referă la a fi pregătit chiar înainte de a avea loc un incident. O persoană proactivă ia inițiativa și este pregătită, spre deosebire de o persoană reactivă. El nu este lipsit de viață, ci plin de spontaneitate.

Vizionați următorul videoclip și, pe baza acestuia, faceți o auto-reflecție și decideți: sunteți o persoană proactivă sau o persoană reactivă? https://www.youtube.com/watch?v=Tex0zKuLCMg

proactive vs reactiveLuați notițe și vedeți unde v-ați putea îmbunătăți pentru a avea mai mult succes în viața de zi cu zi, în relația cu adepții voștrii, în poziția de lider.

Dacă ați reușit să identificați pe care dintre cele două tipuri de comportament le aveți, în cazul în care există loc pentru îmbunătățiri, ar trebui să luați în considerare următoarele:

  • nu uitați să nu învinovățiți pe nimeni sau nimic pentru posibilele dvs. eșecuri, ci învățați din ele;
  • făcând acest lucru, vă puteți îmbunătăți, puteți dobândi cunoștințe noi;
  • prevedeți și preveniți – anticipați probleme și evenimente;
  • planificați – activitățile zilnice și rămâneți concentrați;
  • să aveți obiective și viziune clare – de exemplu: 1. depunerea unui plan de afaceri, 2. lansarea unui proiect, 3. învățarea unei noi abilități – acestea vor conduce în timp ce lucrați la sarcinile dvs. zilnice;
  • mențineți și îmbunătățiți-vă viziunea și obiectivele:
    • stabiliți repere și evaluați-vă rezultatele;
    • consultați-vă cu cineva cu experiență;
    • înconjurați-vă cu oameni care sunt pasionați de același lucru ca dvs.

Cu toate acestea, trebuie subliniat și faptul că a fi o persoană reactivă nu are nicio conotație negativă. Există momente în care planificarea îndelungată nu vă poate ajuta să luați decizii corecte sau să faceți lucrurile corecte. Prin urmare, pentru a avea succes în afacerea dvs., precum și în viața personală, ar trebui să vă gândiți să adoptați ambele tipuri de comportament într-un echilibru sănătos.

Circumstanțele de viață și/ sau profesionale pot necesita să luați decizii pe loc, când acestea apar, în timp ce trebuie să fiți flexibili și să vă adaptați la mediile în schimbare rapidă, dar nu uitați că, în esență, a avea o atitudine proactivă față de lucruri, vă poate ajuta la îmbunătățirea rapidă a oricărui domeniu din viața dvs.

Back