Leading modules

PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE

Modulul 2 – Sunt un lider?

Unitatea 1: Ce este conducerea?
Sub-unitatea 2: Conducere vs. Management

În multe cazuri, conducerea și managementul sunt considerate ca fiind aceeași poziție, cu obiective și sarcini similare de îndeplinit.

În opinia dumneavoastră, există vreo diferență între management și conducere? Această întrebare a fost pusă anterior și s-a răspuns la ea în diferite moduri.

Potrivit businesstrainingworks.com, cea mai mare diferență între manageri și lideri este modul în care motivează oamenii cu care lucrează sau care îi urmează. Acesta, fiind un aspect foarte important, stabilește tonul pentru majoritatea celorlalte aspecte din ceea ce fac. Există anumite întrebări la care trebuie să răspundeți pentru a vedea diferențele care apar în timp ce conduceți sau manageriați. Pentru a avea succes, ar trebui să combinați managementul și conducerea. Întrebările care vă pot ajuta în configurarea stilului dvs. de lider sunt următoarele:

  • Unde pierdeți timp? Vă petreceți prea mult timp în chestiuni administrative, manageriale, decât să vă conduceți, să vă dezvoltați echipa?
  • Vă cunoașteți oamenii? Știți ce vor? Știți punctele lor tari și punctele lor slabe? Îi antrenați pentru a deveni mai buni?
  • Sunteți un inovator? Îi cereți echipei voastre să fie creativă în găsirea de soluții? Ați făcut vreodată un brainstorming cu echipa?
  • Delegați? Alocați sarcini echipei dvs.?

De obicei, managerul folosește o metodă formală și rațională, în timp ce liderul folosește pasiune și stârnește emoții, managerii au subordonați, în timp ce liderii au adepți. Managerii au o poziție de autoritate încredințată lor de compania pentru care lucrează, subordonații lor lucrează pentru ei și, de cele mai multe ori, fac cum li se spune. Pe de altă parte, liderii nu au subordonați, ci adepți. Aceștia ar trebui să apeleze la adepții lor, folosind o atitudine carismatică pentru a atrage oamenii în modurile în care cred că îi poate duce la cauza lor.

Conform lui Peter Drucker, Conducerea face lucrurile corecte; managementul face lucrurile corect. În consecință, se poate spune că un manager aduce multe atribute pozitive noului rol de lider. Există câteva competențe la care un manager ar trebui să renunțe când își asumă rolul de lider.

Management vs leadershipAvând în vedere toate acestea, să începem călătoria noastră în fazele de dezvoltare a conducerii și stilurile sale care au fost diferențiate de-a lungul anilor.

Pentru început, urmăriți videoclipul Girls Lead, despre BG START aici: https://youtu.be/YRZDOrnzvMo.

Gândiți-vă la diferențele care ar putea apărea în cazul în care Lili ar fi managerul unei filiale locale a agenției naționale pentru ocuparea forței de muncă?

Gândiți-vă la următoarea întrebare și gândiți-vă la întreprinderea dvs. pe care urmează să o înființați:

Credeți că managementul și conducerea ar putea merge mână în mână? De ce? De ce nu?

Back