Leading modules

PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE

Modulul 2 – Sunt un lider?

Unitatea 2: Stiluri de conducere
Sub-unitatea 7: Conducerea servantă

Conducerea servantă (Servant leadership) este o conducere foarte populară. În acest caz, însă, nu putem asocia termenii. Un lider care folosește acest tip de conducere nu ar merge și nu ar deschide ușa pentru membrii echipei sale, nu le servește cafeaua sau nu acționează în mod similar cu aceasta, ci ia în considerare creșterea personală a adepților lor. Un lider servant contribuie activ la dezvoltarea și performanța personală a echipei sale, pune în față nevoile altor oameni și împărtășește puterea cu ei.

servant leadership

Caracteristicile acestui tip de conducere pot fi grupate după cum urmează:

1. Empatie

Liderii care folosesc acest tip de conducere, recunosc și înțeleg sentimentele și emoțiile trăite de echipa lor. În consecință, acțiunile lor sunt conduse de o dorință cinstită de a-i ajuta pe ceilalți.

2. Ascultare

Aceste tipuri de lideri sunt cu adevărat ascultători buni. Ei pot înțelege foarte bine situațiile interpersonale cu care se confruntă adepții lor. Folosesc ascultarea activă pentru a rezolva conflictele și a-i sfătui pe ceilalți.

3. Conștientizare

Multe persoane aflate în funcții de conducere ignoră inadecvările, insuficiențele lor. Dar acest lucru nu se poate spune despre conducătorii servanți. Acești lideri sunt complet conștienți de punctele lor forte, punctele slabe, valorile, emoțiile și sentimentele lor. Ca urmare a acestei conștientizări de sine, acești lideri sunt capabili să-și înțeleagă părtinirile și să le lase deoparte în procesele de luare a deciziilor.

4. Vindecare

Oamenii în general și, prin urmare, și adepții echipei unui lider servant își doresc de obicei un lider care manifestă un interes real în a le promova bunăstarea emoțională și spirituală. Prin aplicarea ascultării active, prin urmare, încearcă să joace un rol activ în consolidarea adepților lor emoțional și mental, liderii servanți inspiră un nivel excepțional de încredere și credință celorlalți.

5. Conceptualizare

Liderii servanți au calitatea foarte importantă a conceptualizării. Aceasta înseamnă că își pot imagina posibilitățile viitorului și le pot contopi cu realitățile prezente. Această abilitate îi ajută să vizualizeze un viitor luminos, precum și să planifice pașii necesari pentru a ajunge la acel viitor luminos.

6. Convingere

Este ușor pentru un lider servant să influențeze opiniile și acțiunile altora prin abilități de convingere. Această calitate este utilă în negocierile cu partenerii de afaceri, clienții și părțile interesate. Întrucât liderii servanți sunt dedicați bunăstării celorlalți, ei folosesc această abilitate doar pentru a-i influența pe ceilalți în mod pozitiv.

7. Administrare

Această caracteristică se referă la faptul că liderul acționează ca un administrator al resurselor organizațiilor. Acest lucru se poate traduce prin faptul că liderii servanți își asumă responsabilitatea completă pentru planificarea și gestionarea tuturor resurselor disponibile în beneficiul și bunăstarea organizației, a adepților și a părților interesate ale acestora.

8. Previziune

În general, lucrurile din trecut, prezent și viitor sunt conectate. Liderii servanți au capacitatea de a avea în vedere ceea ce se va întâmpla în viitor, din informațiile culese despre trecut și prezent. Această abilitate îi ajută pe conducătorii servanți să planifice mai departe.

9. Construirea comunității

Pe lângă faptul că pot crea o viziune clară despre viitor, liderii servanți au, de asemenea, capacitatea de a aduna oamenii pentru un scop comun. Ei sunt capabili să creeze sentimentul de a face parte din ceva mai mare și pot, de asemenea, să încurajeze spiritul de echipă și sentimentul de comunitate pe care îl creează.

10. Dedicat creșterii celorlalți

Liderii servanți sunt interesați și dispuși să ajute la dezvoltarea altor persoane. Acești lideri sunt dispuși să îi ajute pe adepții lor să-și stabilească clar drumul carierei și să le ofere resursele necesare, precum și îndrumări pentru a progresa de la un nivel la altul.

Back