Leading modules

PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE

Modulul 2 – Sunt un lider?

Unitatea 2: Stiluri de conducere
Sub-unitatea 6: Conducerea carismatică

Ați întâlnit vreodată o persoană care din primul moment în care ați văzut-o v-a influențat pozitiv și ați crezut că o puteți urma până la lună și înapoi? Ei bine … această persoană a avut, probabil, o carismă puternică și ar putea deveni cu ușurință un lider carismatic. Dar ce acoperă exact acest cuvânt și, prin urmare, acest stil de conducere?

Privind semnificația cuvântului charisma – o calitate personală specială sau o putere a unui individ care îl face capabil să influențeze sau să inspire un număr mare de oameni, putem trage concluzia că o conducere carismatică are multe de-a face cu personalitatea liderului. Mai mult decât atât, acest stil de conducere se bazează pe modul în care liderii sunt văzuți prin ochii adepților. Spre deosebire de conducerea autocratică sau birocratică, despre care am vorbit în subunitățile anterioare, conducerea carismatică doar prin numele său sugerează pozitivitate, inspiră sprijin și acceptare.

charismatic leadership

În cele ce urmează, vom analiza caracteristicile pe care le au acești lideri și am dori să vă invităm să participați la o sesiune de auto-reflecție pentru a identifica pe care dintre aceste caracteristici le aveți.

Urmăriți videoclipul despre modelul nostru de rol, Maria Monastirioti, liderul întreprinderii sociale Savorile mamei, aici: https://youtu.be/IyL6ztNyFJQ. Observați pasiunea ei pentru soluționarea unor probleme dificile legate de angajarea femeilor din anumite regiuni din Grecia, dar și angajamentul său în relația cu ajutorul celorlalți, conducând o echipă de 6 persoane care să promoveze gastronomia grecească, alături de moștenirea culturală a țării. Răspundeți la întrebări: este important să fii la fel de pasionată ca Maria în ceea ce privește obiectivul tău? Merită să-ți urmezi visul? Poate fi realizat dacă nu ești suficient de dedicat obiectivului tău?

Liderii carismatici sunt:

  • vizionari: ei au de obicei visuri mari și sunt gata să depună eforturi pentru a le îndeplini;
  • comunicatori excelenți: trebuie să aibă abilități bune de comunicare, întrucât trebuie să-și convingă adepții despre credința lor pentru a realiza progrese către obiectivul prevăzut;
  • sensbili la emoțiile și ambițiile celorlalți: s-ar putea să aibă o părere puternică, dar recunosc că liderul trebuie să își modifice abordarea față de fiecare persoană, în loc să oblige adepții să se ajusteze acesteia;
  • dornici să își asume un risc: ei au capacitatea de a decide când este timpul să rămână conservatori și când trebuie să își asume riscul pentru a obține rezultate deosebite;
  • încrezători: ei cred în viziunea lor și sunt pregătiți și capabili să influențeze mediul înconjurător.

charismatic leadership

A avea o personalitate carismatică presupune atât avantaje, cât și dezavantaje ale stilului carismatic de conducere. Principalul avantaj al acestui stil de conducere este acela că inspiră oamenii să lucreze împreună și să fie, de asemenea, dedicați misiunii stabilite. Întreprinderile și / sau echipele conduse de lideri carismatici colaborează și își susțin convingerile. Acești lideri sunt dispuși să îi anunțe pe ceilalți despre părerile lor de care sunt convinși și au, de asemenea, darul de a le explica adepților lor într-un mod care îi face să se simtă inspirați de devotamentul liderului lor.

Deoarece acești lideri își pun inima și sufletul în credința pe care le-au transmis-o adepților lor, principalul dezavantaj al acestui stil de conducere ar putea fi considerat o posibilă extenuare timpurie atât pentru lider, cât și pentru adepți. Acest lucru ar putea fi, de asemenea, rezultatul faptului că aceste echipe sunt cu adevărat dedicate cauzei pentru care lucrează. Pe de altă parte, poate fi considerat, de asemenea, un dezavantaj faptul că echipele conduse de lideri carismatici pot să se destrame dacă își pierd liderul dintr-un anumit motiv. Mai mult decât atât, acești lideri ar putea fi atât de concentrați pe obiectivele stabilite, încât s-ar putea să nu învețe din propriile greșeli și, prin urmare, este probabil să le comită din nou.

Back