PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE
Modulul 2 – Sunt un lider?
Unitatea 2: Stiluri de conducere
Sub-unitatea 4: Conducerea transformațională
În timpul vieții, cel mai probabil ați făcut parte dintr-un grup în care cineva a preluat controlul situației transferând o viziune clară asupra obiectivelor grupului, o pasiune evidentă pentru muncă, alături de o abilitate de a-i face pe ceilalți din grup să se simtă reînviați și dornici să îndeplinească obiectivul stabilit. Această persoană poate fi ceea ce se numește lider transformațional.
James MacGregor Burns a fost primul care a introdus conceptul acestui stil de conducere. Potrivit acestuia, conducerea transformațională poate fi văzută atunci când „liderii și adepții se ajută reciproc să avanseze la un nivel superior moral și motivațional.”
Urmăriți videoclipul următor și notați cele 4 tipuri de comportament care caracterizează liderii transformaționali: https://www.youtube.com/watch?v=9u8_ctKso0Y
Ideea conducerii transformaționale a fost extinsă de Bernard M. Bass, care spune că o conducere transformațională poate fi definită pe baza impactului pe care liderul îl are asupra adepților săi. După cum ați putut vedea în videoclipul de mai sus, există patru componente ale conducerii transformaționale, după cum urmează:
1. Influență idealizată – liderul transformațional servește ca model pentru adepți. Acest lucru poate fi obținut muncind din greu și oferind un exemplu pozitiv. Pentru că adepții au încredere în tine ca lider, te respectă și te admiră.
2. Motivație inspirațională – liderii transformaționali au o viziune clară pe care sunt capabili să o comunice adepților. În timp ce aplicați motivația inspirațională, ar trebui să vă gândiți să îi ajutați pe adepții dvs. să experimenteze aceeași pasiune și motivație ca dvs. pentru a îndeplini obiectivele stabilite.
3. Stimulare intelectuală – este cu adevărat important, în cazul în care ai ales stilul de conducere transformațional, să îi poți influența intelectual pe adepții tăi. Liderii transformaționali nu numai că provoacă circumstanțele actuale pentru ca echipele lor să se descurce mai bine; dar sporesc și creativitatea în rândul adepților. Liderul își inspiră echipa să exploreze noi modalități de a face lucrurile și noi oportunități de a învăța.
4. Considerație individualizată – conducerea transformațională implică, de asemenea, oferirea de sprijin și încurajare adepților individual. Pentru a încuraja relațiile de susținere, liderii transformaționali mențin linii de comunicare deschise, astfel încât adepții să se simtă liberi să împărtășească idei și astfel încât liderii să poată oferi recunoașterea directă a contribuțiilor unice ale fiecărui adept.
După cum am văzut, conducerea transformațională este un stil de conducere care poate inspira schimbări pozitive în membrii echipei. Liderii transformaționali sunt în general energici, entuziaști și pasionați. Nu numai că acești lideri sunt preocupați și implicați în proces; dar ei sunt și concentrați să ajute fiecare membru al grupului să aibă și ei succes.
Alegerea stilului de conducere transformațional nu numai că vă va ajuta să obțineți performanțe ridicate în cadrul echipei dvs., dar vă va și răsplăti eforturile.
Urmăriți videoclipul despre SAVORILE MAMEI Mariei Monastirioti aici: https://youtu.be/IyL6ztNyFJQ și convingeți-vă singuri.