Leading modules

PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE

Modulul 1 – Cine sunt eu? (Dezvoltare personală)

Unitatea 4. Împuternicirea personală
Sub-unitatea 4: Dezvoltarea auto-împuternicirii

Încrederea nu este ceva ce poate fi învățat ca un set de reguli; încrederea este o stare de spirit. Gândirea pozitivă, practica, instruirea, cunoștințele și discuțiile cu ceilalți sunt modalități utile de a ajuta la îmbunătățirea sau stimularea nivelului de încredere.

Încrederea provine din sentimentele de bunăstare, de acceptarea a corpului și a minții (stima de sine) și credința în propria capacitate, abilități și experiență. Încrederea este un atribut pe care majoritatea oamenilor și-ar dori să îl posede.

Ce este încrederea în sine?

Deși încrederea în sine poate însemna lucruri diferite pentru oameni diferiți, în realitate, înseamnă pur și simplu să ai credință în tine.

Încrederea este, în parte, rezultatul modului în care am fost crescuți și a modului în care am fost învățați. Învățăm de la alții cum să gândim despre noi înșine și cum să ne comportăm – aceste lecții afectează ceea ce credem despre noi înșine și despre alte persoane. Încrederea este, de asemenea, rezultatul experiențelor noastre și a modului în care am învățat să reacționăm la diferite situații.

Încrederea în sine nu este o măsură statică. Încrederea noastră de a îndeplini roluri și sarcini și a face față situațiilor poate crește și scade, iar în unele zile ne putem simți mai încrezători decât alții.

Încrederea scăzută poate fi rezultatul multor factori, inclusiv: frica de necunoscut, critica, de a fi nemulțumit de aspectul personal (stima de sine), de a te simți nepregătit, de a gestiona timpul redus, de lipsă de cunoștințe și de eșecurile anterioare. Adesea, atunci când nu avem încredere în noi înșine, este din cauza a ceea ce credem că ceilalți vor crede despre noi. Poate că alții vor râde de noi sau se vor plânge sau se vor distra dacă greșim. O astfel de gândire ne poate împiedica să facem lucrurile pe care le dorim sau trebuie să le facem, deoarece credem că consecințele sunt prea dureroase sau jenante.

Încrederea în exces poate fi o problemă dacă te face să crezi că poți face orice – chiar dacă nu ai abilitățile, competențele și cunoștințele necesare pentru a o face bine. În astfel de situații, încrederea excesivă poate duce la eșec. Să fii prea încrezător înseamnă, de asemenea, că ai mai multe șanse să întâlnești și alte persoane la fel de arogante sau egocentrice. Oamenii sunt mult mai probabili să se bucure de eșecul tău dacă ești perceput ca arogant.

Moduri de a îmbunătăți încrederea

Există două părți pentru îmbunătățirea încrederii. Deși scopul final este să te simți mai încrezător în tine și în abilitățile tale, merită să iei în considerare și modul în care poți părea mai încrezător față de alți oameni. Iată câteva idei despre cum să realizezi acest lucru.

Planificare și pregătire

Oamenii se simt adesea mai puțin încrezători în situații noi sau potențial dificile. Poate cel mai important factor în dezvoltarea încrederii este planificarea și pregătirea pentru necunoscut.

Dacă solicitați un nou loc de muncă, de exemplu, ar fi bine să vă pregătiți pentru interviu. Planificați ce doriți să spuneți și gândiți-vă la unele dintre întrebările care v-ar putea fi puse. Exersați-vă răspunsurile cu prietenii sau colegii și obține feedback-ul lor.

Există multe alte exemple de planificare pentru un interviu. Poate că ar trebui să vizitați coaforul înainte de a merge. Cum aveți de gând să călătoriți la interviu și cât timp va dura călătoria? Ce ar trebui să purtați? Preluați controlul situațiilor necunoscute în cel mai bun mod posibil, descompuneți sarcinile în sub-sarcini mai mici și planificați cât mai multe.

În unele situații, poate fi necesar să aveți și planuri de urgență – planuri de rezervă dacă planul principal eșuează. Dacă ați fi planificat să călătoriți la interviu cu mașina, dar dimineața mașina nu ar porni, cum ați ajunge acolo? A fi capabil să reacționezi calm la neașteptat este un semn de încredere.

Back