Leading modules

PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE

Modulul 1 – Cine sunt eu? (Dezvoltare personală)

Unitatea 4. Împuternicirea personală
Sub-unitatea 2: Dimensiuni ale Împuternicirii personale

Dimensiuni ale Împuternicirii personale

Există o serie de domenii posibile pe care poate doriți să le analizați pentru a vă ajuta să dezvoltați o mai puternică abilitare personală.

Conștientizarea de sine presupune înțelegerea pe tine însuți și despre cum poți să răspunzi la situații.

Acest lucru vă permite să vă bazați pe calități pozitive și să fiți conștienți de orice trăsături negative care vă pot reduce eficacitatea. Oamenii conștienți de sine iau decizii conștiente pentru a-și îmbunătăți viața ori de câte ori este posibil, învățând din experiențele trecute. În special, este posibil să fie nevoie să vă îmbunătățiți conștientizarea punctelor forte, a punctelor slabe și a limitelor.

Oamenii împuterniciți își cunosc punctele tari și punctele slabe și sunt încrezători în comunicarea lor pentru a se asigura că vor primi oportunitățile pe care le doresc. Totuși, de asemenea, își cunosc limitele și nu au probleme cu solicitarea de ajutor sau îndrumare.
Valorile sunt opinii sau credințe care sunt importante pentru noi, dar de care nu suntem întotdeauna conștienți.

Ele pot fi orice fel de credință sau obligație percepută. Motivele preferințelor și credințelor personale nu pot fi întotdeauna evidente sau cunoscute, deși, deseori, ele își au rădăcinile în copilărie. Conștientizarea de sine necesită o înțelegere a propriilor valori, iar apoi o examinare critică a acestora pentru a vă asigura că sunt complet valabile. De asemenea, este important să acceptăm că valorile fiecăruia sunt diferite.

Abilitățile unei persoane sunt principalele resurse care îi permit să își atingă obiectivele.
Abilitățile pot fi dobândite prin experiență, practică, educație și instruire. Numai prin dezvoltarea abilităților, valorile individuale pot fi transpuse în acțiune.

Cunoștințele sau informațiile sunt necesare pentru a dezvolta conștientizarea de sine și abilitățile.

A ști unde să găsești informații adecvate este în sine o abilitate esențială. Fără informații, alegerile noastre ar fi mai limitate. Internetul oferă o modalitate ușoară pentru toată lumea de a accesa foarte rapid și ușor cantități imense de informații. Cu toate acestea, nu toate informațiile sunt disponibile pe internet – de exemplu, politica în cadrul unei organizații – și nu toate informațiile de pe internet sunt de încredere.

Stabilirea obiectivelor este un mijloc prin care o persoană își poate lua în stăpânire propria viață.

Procesul de stabilire a unui obiectiv implică gândirea la valorile tale și la direcția pe care ai dori să o urmeze viața ta. Stabilirea obiectivelor personale ne oferă un sentiment de direcție în viață, care este esențial pentru împuternicirea personală.

Încrederea este unul dintre cei mai mari motivatori sau cele mai puternice limitări pentru oricine încearcă să-și schimbe comportamentul și să devină mai împuternicit.

Majoritatea oamenilor își asumă doar sarcinile pe care se simt capabili să le îndeplinească și depun eforturi mari pentru a depăși lipsa de încredere în propriile abilități. Îmbunătățirea încrederii și crearea stimei de sine pot fi, prin urmare, modalități importante de îmbunătățire a împuternicirii personale.

Back