Leading modules

PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE

Modulul 1 – Cine sunt eu? (Dezvoltare personală)

Unitatea 3. Cum să gestionez Dezvoltarea mea personală?
Sub-unitatea 2: Planificarea dezvoltării mele personale – Analiza SWOT personală, Identificarea domeniilor de îmbunătățit

Ce este un plan de dezvoltare personală?

Acum că am precizat ce este dezvoltarea personală, probabil vă puteți da seama ce este un plan de dezvoltare personală!

Este, în esență, o foaie de parcurs a obiectivelor și succeselor pe care intenționați să le atingeți și a competențelor și obiceiurilor de care aveți nevoie pentru a le atinge.

Un plan de dezvoltare personală acoperă fiecare domeniu al vieții dvs.: educație, carieră, relații, auto-perfecționare și multe altele.

Este important să rețineți că dezvoltarea personală nu este același lucru cu îmbunătățirea de sine sau „auto-ajutorarea” și că acestea vor fi doar un element al planului dvs. de dezvoltare personală.

De ce aveți nevoie de un plan de dezvoltare personală?

Uneori, oamenii învață greu motivul pentru care este important să avem un plan de dezvoltare personală! De atâtea ori ne-am găsit pe noi înșine gândindu-ne la ceva ce speram că se va întâmpla într-o zi, numai că nu a ajuns niciodată la îndeplinire.

De ce nu s-au îndeplinit acele vise?

Crearea vieții tale de vis nu se petrece întâmplător. Este nevoie de o mulțime de obiective stabilite, planificare și muncă asiduă pe parcurs!

Crearea vieții tale de vis necesită să trăiești super intenționat. Trăim într-o lume plină de distrageri și, dacă nu îți orientezi intenționat atenția către dezvoltarea personală, este ușor să îți fie distrasă atenția de la acest drum.

Un plan de dezvoltare personală creează claritate.

După ce ați pus toate obiectivele și aspirațiile într-un plan de dezvoltare personală, este mult mai ușor să vă îndreptați atenția și a vă prioritiza realizările viitoare.

Cum să-ți creezi planul de dezvoltare personală

Pasul 1: Visurile și viziunile

Primul pas pentru a-ți crea planul personal de creștere este cel mai distractiv – este pasul de visare!
În acest pas, creați în esență o listă cu dorințe. Veți parcurge fiecare dintre categoriile de viață despre care tocmai am discutat și veți scrie absolut fiecare lucru pe care doriți să îl realizați. Vorbim serios când spunem „absolut fiecare lucru”!
Nu vă gândiți doar la ce doriți să faceți în anul următor, cum ar fi să vă plătiți cardul de credit sau să vă luați o vacanță.
Gândiți-vă la ce doriți să faceți în mai mulți ani, cum ar fi să vă cumpărați o casă, să vă întemeiați o familie, să începeți o afacere, să vă pensionați devreme pentru a călători etc.
Puteți avea câte visuri pe categorie doriți!
Articol conex: 21 Goals to Set For Yourself to Make 2020 Your Best Year Ever

Pasul 2: Prioritizați-vă obiectivele

După ce v-ați notat toate visurile și viziunile pentru toate categoriile, este timpul să le acordați prioritate.

Când le prioritizați, gândiți-vă la ce este cel mai important pentru dvs. chiar ACUM.
Dacă lucrați la sănătatea dvs. și prioritatea absolută pentru următoarele șase luni este să vă faceți sănătos, aceasta trece în capul listei.

Dacă doriți să vă cumpărați o casă anul viitor, iar economisirea pentru o casă este cea mai importantă pentru dvs. anul acesta, asta se află în topul listei.

Scopul prioritizării obiectivelor dvs. este de a determina la ce veți lucra mai întâi. Ideal, ar trebui să există doar un singur obiectiv care să iasă în evidență ca fiind cel mai important, dar puteți alege și 2-3 dacă nu intră în conflict și dacă niciunul dintre ele nu vă va ține ocupați o perioadă extraordinară de timp.

Articol conex: How to Prioritize Tasks (When Everything is Important /

Step 3: Determinați-vă De ce-ul

Când vă țintiți obiectivele, cred că este foarte important să vă dați seama de ce doriți să atingeți acel obiectiv.

De exemplu, să spunem că doriți să obțineți un venit cu normă întreagă ca freelancer. Puteți să vă gândiți că motivul este să vă începeți propria afacere, să lucrați de acasă sau doar pentru că nu vă place șeful dvs. actual.

Dar dacă sapi într-adevăr adânc și analizezi cu adevărat de ce vrei asta, îți dai seama că vrei asta pentru independența locului de a trăi și a lucra de oriunde.

Acesta este un motiv foarte diferit de ceea ce credeați inițial! Cunoașterea adevăratei motivații a obiectivului, vă va ajuta să stabiliți intenții și pentru tot restul vieții.

Cunoașterea De ce-ului tău te ajută, de asemenea, să rămâi hotărât și concentrat pe obiectivul tău. În cele din urmă, motivația va începe să se estompeze. Și atunci când se va întâmpla, concentrarea asupra De ce-ului tău te va ajuta să continui.

Pasul 4: Determinați-vă Cum-ul

V-ați dat seama Ce și v-ați dat seama De ce – acum este timpul să vă dați seama Cum.

Sunt sigur că ne putem referi cu toții la experiența stabilirii unui obiectiv mare, poate o rezoluție de an nou, doar pentru a nu face niciodată progrese reale în acest sens.

Acest lucru este din cauza faptului că doar a ști ce vrei să realizezi nu este suficient – trebuie să îți dai seama cum vei realiza.

Aceasta înseamnă că planul dvs. de dezvoltare personală are nevoie de pași de acțiune. Iar acești pași de acțiune trebuie programați în calendarul dvs. pentru a vă asigura că îi efectuați efectiv.

Pentru a face față acestui pas, scrieți fiecare sarcină pe care credeți că ar fi nevoie să o îndepliniți pentru a vă atinge obiectivul. Dacă vă ajută, începeți cu obiectivul și lucrați invers cu ultimul pas pe care îl veți face.

După ce aveți toate sarcinile înscrise, decideți când le veți face. Puneți-le pe fiecare în calendar.
Dacă nu puteți determina când intenționați să îndepliniți fiecare sarcină pentru a vă atinge obiectivul, va fi mult mai puțin probabil să îl atingeți!

Pasul 5: Creați-vă obiceiuri de susținere

Obiceiurile constituie o parte uriașă dintr-o zi a noastră. Obiceiurile dvs. actuale sunt parțial responsabile pentru rezultatele pe care le aveți în viața dvs. chiar acum.

Asta înseamnă că dacă doriți să vă schimbați viața, trebuie să vă schimbați obiceiurile.

De exemplu, dacă obiectivul dvs. actual este să începeți o afacere online în timp ce lucrați deja undeva cu normă întreagă, probabil că ar fi util să vă obișnuiți să vă treziți cu câteva ore mai devreme, astfel încât să puteți lucra la afacerea dvs. înainte de a merge la locul dvs. de muncă.

Iar dacă lucrați la economisirea pentru un obiectiv financiar mare, încercați să vă faceți obiceiul de a face cafea acasă dimineața, în loc să vă opriți pentru un latte pe drum.

Articol conex: Creating Healthy Habits: How to Form a New Habit in 6 Steps

Pasul 6: Urmăriți-vă progresul

Este extrem de important să urmăriți progresul pe parcursul drumului pentru a vă asigura că sunteți întotdeauna în direcția corectă. În acest fel, dacă începeți să vă pierdeți din vizor obiectivul, aveți șansa să reparați ce nu merge bine!

Urmărirea progresului dvs. va arăta diferit pentru fiecare obiectiv stabilit, de aceea este important să identificați valorile-cheie pe care doriți să le urmăriți.

De exemplu, dacă începeți o afacere, valorile-cheie ar putea include, abonați de e-mail, rata de conversie și veniturile.

Dacă lucrați la îmbunătățirea sănătății dvs., valorile-cheie ar putea îmbunătăți cantitatea de apă pe care o beți, timpul pe care îl acordați pentru exerciții fizice sau greutatea dvs.

În cele din urmă și cel mai important – dacă ceea ce faceți nu vă aduce rezultatele pe care le doriți, trebuie să vă schimbați strategia.

Dacă se întâmplă asta, este timpul să vă întoarceți la pasul 4 și să creați un nou plan de acțiune!

Articol conex: What to Do When You Don’t Reach Your Goals

Pasul 7: Repetați. Pentru totdeauna.

Vă rugăm să vă nu atingeți un obiectiv și apoi să renunțați într-o zi la el. Întregul sens al dezvoltării personale este că te dezvolți constant ca persoană!

Vă amintiți acea listă uriașă de obiective și viziuni pe care le-am notat la primul pas?

Ei bine, după ce ați atins un obiectiv, este timpul să vă referiți din nou la lista principală, să le prioritizați din nou și să decideți cu ce obiectiv intenționați să lucrați mai departe.

Este important să rețineți că nu veți termina niciodată.

Back