Leading modules

PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE

Modulul 1 – Cine sunt eu? (Dezvoltare personală)

Unitatea 1: Ce este Dezvoltarea Personală?
Sub-unitatea 3: Ce sunt Modelele Mentale Personale ca tipuri de gândire

Modele mentale sunt modul în care înțelegem lumea. Ele nu numai că modelează ceea ce gândești și cum înțelegi, ci modelează și conexiunile și oportunitățile pe care le vezi. Modelele mentale reprezintă modul în care simplifici ceea ce este complex, este motivul pentru care consideri unele lucruri mai relevante decât altele și este modul în care reflectezi.

Un model mental este pur și simplu o reprezentare a modului în care funcționează ceva. Pentru că creierul nu poate reține toate detaliile din lume, utilizăm modele pentru a simplifica complexul în părți inteligibile și organizabile.

Un model mental este un concept, cadru sau viziune asupra lumii pe care o purtăm în minte pentru a ne ajuta să interpretăm lumea și să înțelegem relația dintre lucruri. Modelele mentale sunt convingeri profunde despre modul în care funcționează lumea. Modelele mentale ne ghidează percepția și comportamentul. Sunt instrumentele de gândire pe care le folosim pentru a înțelege viața, a lua decizii și a rezolva problemele. Învățarea unui nou model mental oferă un nou mod de a vedea lumea.

Modelele mentale sunt imperfecte, dar utile. Nu există niciun model mental unic din fizică sau inginerie, de exemplu, care oferă o explicație impecabilă a întregului univers, dar cele mai bune modele mentale din aceste discipline ne-au permis să construim poduri și drumuri, să dezvoltăm noi tehnologii și chiar să călătorim în spaţiu. După cum afirmă istoricul Yuval Noah Harari, „Oamenii de știință sunt cu toții de acord că nici o teorie nu este corectă 100%. Astfel, adevăratul test al cunoașterii nu este adevărul, ci utilitatea.”.

Cele mai bune modele mentale sunt ideile cu cea mai mare utilitate. Sunt utile în mare parte în viața de zi cu zi. Înțelegerea acestor concepte vă va ajuta să faceți alegeri mai înțelepte și să acționați mai bine. Acesta este motivul pentru care dezvoltarea unei baze largi de modele mentale este esențială pentru oricine este interesat să gândească clar, rațional și eficient.

Back