Leading modules

PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE

Modulul 1 – Cine sunt eu? (Dezvoltare personală)

Unitatea 1: Ce este Dezvoltarea Personală?
Sub-unitatea 1: Ce sunt Trăsăturile personale?

Ce determină o persoană să o facă cine?

Fiecare persoană are o idee despre propriul său tip de personalitate – dacă sunt acide sau rezervate, sensibile sau nesimțite. Psihologii care încearcă să descopere știința despre cine suntem definesc personalitatea ca fiind diferențe individuale în modul în care oamenii tind să gândească, să simtă și să se comporte.

Există multe modalități de a măsura personalitatea, dar psihologii au renunțat în cea mai mare parte la încercarea de a împărți net umanitate în tipuri. În schimb, ei se concentrează pe trăsăturile de personalitate.
Cele mai acceptate dintre aceste trăsături sunt cele Mari Cinci:

  • Deschiderea – Deschiderea este prescurtarea pentru „deschidere către experiență”. Oamenii cu o mare deschidere se bucură de aventură. Sunt curioși și apreciază arta, imaginația și lucrurile noi. Motto-ul unei persoane deschise ar putea fi „Varietatea este condimentul vieții”. Oamenii cu un nivel scăzut de deschidere sunt exact opusul: preferă să rămână lipiți de obiceiurile lor, să evite experiențele noi și, probabil, nu sunt cei mai aventuroși degustători. Schimbarea personalității este de obicei considerată un proces foarte dificil, dar deschiderea este o trăsătură a personalității despre care s-a demonstrat că este supusă schimbărilor la vârsta adultă.
  • Conștiinciozitatea – Oamenii conștiincioși sunt organizați și au un puternic simț al datoriei. Sunt demni de încredere, disciplinați și concentrați pe realizări. Nu veți găsi tipuri conștiincioase care să plece în călătorii în jurul lumii doar cu un rucsac; ei sunt planificatori. Persoanele cu conștiinciozitate scăzută sunt mai spontane și mai libere. Pot avea tendința spre nepăsare. Conștiinciozitatea este o trăsătură utilă, deoarece a fost legată de realizările de la școală și de la locul de muncă.
  • Extroversiunea – Extroversiunea versus introversiunea este, probabil, cea mai ușor de recunoscut trăsătură de personalitate a celor Mari Cinci. Cu cât este cineva mai extravertit, cu atât este mai mult un fluture social. Extravertiții sunt vorbăreți, sociabili și își extrag energia din mulțimi. Tendința lor este de a fi asertivi și veseli în interacțiunile lor sociale. Introvertiții, pe de altă parte, au nevoie de mult timp să stea singuri, poate pentru că creierul lor procesează interacțiunea socială diferit. Introversiunea este adesea confundată cu timiditatea, dar cele două nu sunt același lucru. Timiditatea implică o frică de interacțiuni sociale sau o incapacitate de a funcționa social. Introvertiții pot fi perfect fermecători la petreceri – doar că ei preferă activitățile singuri sau în grupuri mici.
  • Amabilitatea – Amabilitatea apreciază măsura în care o persoană este caldă și agreabilă. Cu cât este cineva mai agreabil, cu atât este mai probabil să fie de încredere, de ajutor și plini de compasiune. Oamenii dezagreabili sunt reci și bănuitori față de ceilalți și au mai puține șanse să coopereze.
  • Nevrotismul – Nevrotismul este o trăsătură caracterizată prin tristețe, stare de spirit schimbătoare și instabilitate emoțională. Persoanele care sunt mult caracterizate cu această trăsătură tind să experimenteze schimbări de dispoziție, anxietate, iritabilitate și tristețe. Ei se confruntă cu mult stres, au griji cu privire la multe lucruri diferite, se supără ușor, experimentează schimbări dramatice în starea de spirit și se luptă să se recupereze în urma evenimentelor stresante. Cei slab caracterizați de această trăsătură au tendința de a fi mai stabili și mai rezistenți emoțional, se descurcă bine cu stresul, rareori se simt triști sau deprimați, nu își fac multe griji și sunt foarte relaxați.

În mod convenabil, vă puteți aminti aceste trăsături prin modelul mnemonic DECAN la îndemână. Cei Mari Cinci au fost dezvoltați în anii ’70 de două echipe de cercetare. Aceste echipe au fost conduse de Paul Costa și Robert R. McCrae de la Institutul Național de Sănătate și Warren Norman și Lewis Goldberg de la Universitatea Michigan din Ann Arbor și Universitatea din Oregon, potrivit Scientific American. Marii Cinci sunt ingredientele care alcătuiesc personalitatea fiecărui individ. O persoană poate avea un strop de deschidere, multă conștiinciozitate, o cantitate medie de extroversiune, multă amabilitate și aproape deloc nevrotism. Sau cineva ar putea fi dezagreabil, nevrotic, introvertit, conștiincios și aproape deloc deschis.

Back