Leading modules

PLATFORMA DE ÎNVĂȚARE

Modulul 1 – Cine sunt eu? (Dezvoltare personală)

SCURTĂ INTRODUCERE A MODULULUI 1 – Cine sunt eu (Dezvoltare personală)?

Omul are capacitatea de a se cunoaște pe sine și de a aprecia ceea ce a învățat prin cunoașterea de sine. Stima de sine este modul în care ne tratăm pe noi înșine. Dezvăluie cât de mult ne acceptăm și ne iubim unii pe alții. Stima de sine este ideea generală a fiecărei persoane că este valoroasă ca persoană, este o expresie a încrederii sale de sine, a acceptării și a respectului de sine. Stima de sine este definită ca raportul dintre realizările și dorințele noastre. Dacă dorințele sunt mai mari decât realizările, stima de sine este scăzută. Persoana nu se place pe sine și nu se simte bine așa cum este. Stima de sine scăzută este rezultatul așteptărilor prea mari de la sine. Dacă realizările sunt mai mari decât dorințele, respectul de sine este ridicat. O astfel de persoană se place pe sine, însă este adesea supraestimată. Tinde să-și exagereze calitățile pozitive și să minimalizeze neajunsurile. De obicei, spunem despre aceste persoane că au prea multă încredere în sine.


module1Atunci când dorințele și realizările unei persoane sunt echilibrate, stima de sine este realistă, adică se ridică la nivelul adevăratelor calități și capacități din prezent și, în același timp, creează oportunități de dezvoltare și perfecționare. Astfel de oameni își cunosc și își acceptă atât punctele forte, cât și slăbiciunile și greșelile. Ei știu cum să ia decizii, să își asume responsabilitatea, să accepte consecințele acțiunilor lor și să învețe din greșelile lor.

Toate acestea sunt deosebit de importante pentru oricine a decis să fie antreprenor și să-și înceapă propria afacere.
În acest modul veți înțelege că fiecare persoană are o anumită idee despre sine și are capacitatea de a se auto-evalua. Iar stima de sine realistă este o condiție necesară pentru dezvoltarea noastră personală.


Exercițiile din modul au ca scop cunoașterea și înțelegerea elementelor individuale ale personalității umane, explorarea propriei noastre personalități cu diferite instrumente, precum și oportunitățile de dezvoltare și perfecționare personală.

Back