Leading modules

ΜΑΘΗΜΑ 5 – Μπορώ να λύσω προβλήματα

Ενότητα 4: Πώς να αναπτύξετε δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων
ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Μελέτη περίπτωσης και ερωτήσεις

Η Julie Abbadie, 33 ετών, είναι εκπαιδευτικός ειδικών αναγκών και διευθυντής αγροκτημάτων, προερχόμενη από μια οικογένεια Βάσκων που ήταν αγρότες για αρκετές γενιές. Η ιδέα της έναρξης ενός έργου για την αναζωογόνηση του οικογενειακού αγροκτήματος στο Hasparren, είχε βλαστήσει στο κεφάλι της Julie για αρκετά χρόνια. Δημιούργησε μια ένωση με την ονομασία «La Ferme d’Uhaldia», που πήρε το όνομά της από το παλιό σπίτι στο αγρόκτημα. Στόχος της είναι να προσφέρει κοινωνικο-επαγγελματική υποστήριξη σε ενήλικες που βρίσκονται σε επισφαλείς καταστάσεις και μακριά από την κανονική αγορά εργασίας, χάρη σε μια οργανική δραστηριότητα κηπουρικής με μικρή αλυσίδα εφοδιασμού.

Η Julie εντόπισε δύο προκλήσεις: Η χώρα των Βάσκων εισάγει το 80% των φρούτων και λαχανικών της. Παρά την ισχυρή ταυτότητα και την καθιερωμένη και δυναμική γεωργία στην περιοχή, υπάρχει ανάγκη για φρούτα και λαχανικά και οι κηπουροί της αγοράς δεν καλύπτουν το αίτημα. Σημείωσε επίσης ότι οι δομές που υποστηρίζουν άτομα που αποκλείονται από την αγορά εργασίας βρίσκονται κυρίως στις ακτές των Βάσκων και όχι τόσο στις εσωτερικές περιοχές των Βάσκων όπως το χωριό Hasparren. Το ιδιαίτερο δυναμικό της ιδέας του έργου ήταν το γεγονός ότι ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει το χωράφια της οικογένειάς της που είχαν μείνει ανεκμετάλλευτα για λίγο.

Στην αρχή, η Julie έψαχνε για τον προσανατολισμό της και για συμβουλές γύρω της. Γνώρισε όλο και περισσότερους συνομιλητές οι οποίοι μερικές φορές της έδιναν αντίθετες συμβουλές. Οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες που συνάντησε την ενθάρρυναν, ​​αλλά ορισμένοι είπαν επίσης ότι αυτό που θέλει να δημιουργήσει δεν θα λειτουργήσει και ότι πρέπει να σκεφτεί κάτι άλλο. Σε αυτό το σημείο, η Julie άρχισε να συνειδητοποιεί ότι η ιδέα του έργου της ήταν είτε πολύ άγνωστη στην περιοχή της είτε πραγματικά δεν ήταν εφικτή.

Αναλύοντας αυτήν την κατάσταση, αποφάσισε να διευρύνει τον κύκλο των ατόμων για να βρει συγκεκριμένες απαντήσεις στις ερωτήσεις της, πάνω στα διοικητικά, οικονομικά και νομικά ζητήματα. Αποφάσισε να λάβει συμβουλές μόνο από επαγγελματίες που είχαν εμπειρία με το είδος του έργου που ήθελε να δημιουργήσει. Δεύτερον, αποφάσισε να αναζητήσει στο διαδίκτυο παρόμοια έργα σε άλλες γαλλικές περιοχές για να μάθει από την εμπειρία τους. Επικοινώνησε με τους ανθρώπους, τους επισκέφτηκε και τους ρώτησε για τις ενέργειες που ανέλαβαν, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τις καθυστερήσεις που υπήρξαν.

Αυτές οι προσεγγίσεις την βοήθησαν να λάβει τις σωστές αποφάσεις. Ίδρυσε μια ένωση και αποφάσισε να δημιουργήσει τη δομή της υπό τη μορφή εργαστηρίου ένταξης εργασίας (ACI) για 26 ώρες την εβδομάδα, περιλαμβανομένων ωρών για υποστήριξη. Το ACI είναι μια ολοκληρωμένη δομή μέσω οικονομικής δραστηριότητας η οποία υπάρχει στη Γαλλία. Υπάρχει μια διευθύνουσα επιτροπή με κρατικούς εταίρους και άλλους χρηματοδότες (περιφερειακό κέντρο απασχόλησης, υπηρεσία κοινωνικής επιχειρηματικότητας,…). Το δίκτυο της Cocagne (ένα συνεταιριστικό δίκτυο βιολογικών εκμεταλλεύσεων που εργάζεται για την κοινωνική ένταξη) την βοήθησε πολύ να αντιμετωπίσει το ζήτημα της γης, καθώς είναι ιδιοκτήτης της γεωργικής γης και γι ‘αυτό έπρεπε να κάνει μια αγροτική μίσθωση, ώστε η ένωση της να μπορεί να νοικιάσει τη γη. Τώρα βρίσκεται στη διαδικασία να λάβει τα μέτρα για να αποκτήσει τη νομική διαπίστευση. Εν τω μεταξύ, οργάνωσε μια επιτυχημένη συγκέντρωση χρημάτων και αναζητά επιχορηγήσεις από ιδιωτικά ιδρύματα, κάτι που αποτελεί νέα πρόκληση για αυτήν.

Η Julie δεν ξέφυγε από το αρχικό της σχέδιο παρόλο που αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Έθεσε μια κατευθυντήρια γραμμή με ένα ημερολόγιο, όπως ένα κόκκινο νήμα που ακολουθείται, τηρώντας τις διοικητικές προθεσμίες και έχοντας επίγνωση του χρόνου που απαιτείτε για να διευθετηθούν τα έγγραφα.

Αφού διαβάσατε τη μελέτη περίπτωσης της Julie

  • Παρακαλώ απαντήστε τις παρακάτω ερωτήσεις:
    • Ποιες ερωτήσεις προκλήσεις εντόπισε κατά την ανάπτυξη της ιδέας της;
    • Ποιες προκλήσεις αντιμετώπισε όταν άρχισε να αναλύει τις δυνατότητες και τη σκοπιμότητα της ιδέας του σχεδίου της;
    • Μπορείτε να περιγράψετε με ποιον τρόπο η Julie είναι μια προορατική λύτης προβλημάτων;
  • Χρησιμοποιήστε το εργαλείο PPCO για να αναλύσετε την ιδέα του έργου της Julie.
Back