Leading modules

ΜΑΘΗΜΑ 4

Ενότητα 2: ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ
Υποενότητα 3: Διαχείριση άγχους

ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΥΙΚΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΥΝΑΦΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΡΟΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ.

Παρακάτω θα καθορίσουμε μερικές ΧΡΗΣΙΜΕΣ και επιστημονικά αποδεδειγμένες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε το επίπεδο άγχους σας και να κάνετε τις καλύτερες παρουσιάσεις.

Αντι-στρες συνήθειες: Είναι σημαντικό να αποτρέψετε και να δράσετε όχι μόνο όταν εμφανίζεται το άγχος αλλά εκ των προτέρων. Η σωματική άσκηση, η ανάπαυση, οι σχετικές κοινωνικές σχέσεις, η γιόγκα, η προσοχή, οι απεικονίσεις της επιτυχημένης παρουσίασής μας ή ευχάριστοι αντιπερισπασμοί μας βοηθούν να μειώσουμε το επίπεδο των στρεσογόνων ορμονών. Πρέπει να πραγματοποιήσουμε αυτές τις δραστηριότητες καθ ‘όλη τη διαδικασία δημιουργίας μιας παρουσίασης αλλά και μετά την παρουσίαση. Αυτές είναι πραγματικά υγιείς πρακτικές για τη ζωή μας γενικά.

    • Δύο υπέροχες συμβουλές για τις στιγμές πριν από την ομιλία: power positionα) Κοιτάξτε την παρακάτω εικόνα. Βλέπετε? Είναι δύο άτομα που θα κάνουν μια παρουσίαση σε ένα κοινό. Πριν ξεκινήσει και κατά την έναρξη της παρέμβασης, το κορίτσι διατηρεί μια όρθια στάση, με το σώμα της ανοιχτό και το βλέμμα της προς τα εμπρός. Οπτικά, φαίνεται ότι αυτό το κορίτσι είναι έτοιμο και πρόθυμο. Και πράγματι είναι. Αυτή η στάση βοηθά, μας δυναμώνει και μας προετοιμάζει θετικά για δράση. Εσωτερικά, το σώμα εργάζεται για αυτό. Αυτή η στάση θεωρείται από τον εγκέφαλο ως θετική. Δεν αποτελεί απειλή και επομένως σηματοδοτεί στο σώμα να χαλαρώσει. Έτσι, εσωτερικά, το σώμα εκκρίνει λιγότερη κορτιζόλη (ορμόνη του στρες) και περισσότερη τεστοστερόνη (ορμόνη επιθυμίας, ενέργειας). Από την πλευρά του, το αγόρι διατηρεί κλειστή στάση σώματος, κεφάλι προς τα κάτω και μικρή επαφή με τα μάτια. Η επίδραση αυτής της στάσης στο σώμα και στο μυαλό του είναι το αντίθετο της υπόθεσης του κοριτσιού.
      β) Δείτε αυτό το βίντεο. Η Amy Cuddy είναι ψυχολόγος που λέει με ευχάριστο τρόπο γιατί είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με αυτήν τη θέση. https://www.youtube.com/watch?v=3WRwpCn4oLI. Η γλώσσα του σώματος επηρεάζει τον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι, αλλά μπορεί επίσης να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τους εαυτούς μας. Η κοινωνικός ψυχολόγος Amy Cuddy δείχνει πώς η «δύναμη της στάσης» – να στέκεστε σε μια στάση αυτοπεποίθησης, ακόμα και όταν δεν αισθάνεστε σίγουροι – μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα τεστοστερόνης και κορτιζόλης στον εγκέφαλο και μπορεί ακόμη και να έχει αντίκτυπο στις πιθανότητες επιτυχίας μας.
  • Αναπνοή: Παρατηρώντας την αναπνοή σας, μπορείτε ουσιαστικά να αλλάξετε τον τρόπο που αισθάνεστε. Η αναπνοή είναι ζωτική ενέργεια. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να παρατηρήσετε την αναπνοή σας (ειδικά σε δύσκολες στιγμές). Δείτε εάν είναι αργή ή γρήγορη, λεία ή τραχιά, κανονική ή ακανόνιστη. Όταν κάνετε πρόβες ή όταν πρόκειται να κάνετε την τελική παρουσίαση, δείτε πώς αναπνέετε και αλλάξτε την αναπνοή σας σε μια βαθύτερη, πιο αργή και πιο κανονική.

Προοδευτική άσκηση χαλάρωσης. Συνίσταται στην απόκτηση περισσότερου και καλύτερου ελέγχου στο σώμα και το μυαλό μας για τη μείωση του επιπέδου άγχους. Ξαπλωμένοι σε άνετη θέση και με σωστή υποστήριξη στο πίσω μέρος του σώματος, θα τεντώσουμε κάθε μυ ή ομάδα μυών για 5-7 δευτερόλεπτα. Θα χαλαρώσουμε για 20-30 δευτερόλεπτα. Θα επαναλάβουμε κάθε τέντωμα τουλάχιστον δύο φορές. Αυτή η άσκηση είναι πολύ απλή και σας επιτρέπει να συνειδητοποιήσετε την ικανότητα αυτοελέγχου σας και βοηθά στην απελευθέρωση της έντασης. Κάνοντας αυτήν την άσκηση λίγο πριν από την παρουσίαση μας βοηθά να διαχειριστούμε το άγχος.

Back