ΜΑΘΗΜΑ 4
Ενότητα 1: ΚΑΤΑΝΟΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υποενότητα 2: Προσδιορισμός των υποκείμενων συναισθημάτων μιας παρουσίασης
Το συγκρότημα The Cardigans έχει ένα τραγούδι που ονομάζεται “Επικοινωνία”. Αυτό το τραγούδι μας θυμίζει ότι η επικοινωνία είναι καθαρό συναίσθημα. Ανεξάρτητα από το τι θέλουμε να μεταφέρουμε και τον τύπο του κοινού μας, ο συναισθηματικός παράγοντας πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη. Επιπλέον, η μουσική ως επικοινωνιακός πόρος είναι πάντα επιτυχής. Ακούστε το. Τι σας προτείνει;
https://www.youtube.com/watch?v=_wu1V30YLro
Γνωρίζετε ότι είναι αδύνατο να μην επικοινωνείτε; Κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μας μεταδίδουμε, επικοινωνούμε. Οι άνθρωποι επικοινωνούν κυρίως μέσω:
α) Προφορική επικοινωνία, σχετίζεται με την ομιλία.
β) Μη λεκτική επικοινωνία. σχετίζεται με τα συναισθήματα, το σώμα και την εικόνα.
Αν θέλετε να κάνετε μια παρουσίαση επιτυχημένη, θα πρέπει να ενδιαφέρεστε τόσο για τα λόγια σας όσο και για τον τρόπο μετάδοσης τους. Είναι σημαντικό να σχεδιάζετε και να εξασκήσετε την προφορική σας παρουσίαση, αλλά είναι επίσης απαραίτητο να δώσετε σημασία στα συναισθήματα. Για ποιό λόγο?
Να γνωρίζουμε τα συναισθήματά μας τη στιγμή της παρουσίασης. Πώς νιώθεις όταν πρέπει να απευθυνθείς σε ένα κοινό; Οι άνθρωποι έχουν εκατοντάδες εκατοντάδων συναισθήματα. Ο ψυχολόγος Paul Ekman μιλά για 6 βασικά συναισθήματα χάρη στα οποία έχουμε επιβιώσει και αναπτυχθεί ως είδος. Σίγουρα έχετε δει το Inside Up (ο Ekman ήταν σύμβουλος της Pixal για τη δημιουργία αυτής της ταινίας). Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όλοι έχουμε συναισθήματα και ότι αυτά δεν είναι καλά ή κακά, είναι απαραίτητα. Το σημαντικό είναι το οτιδήποτε κάνουμε μαζί τους. Τα έξι βασικά συναισθήματα είναι:
- Χαρά: Εάν νιώθουμε χαρά, το σώμα και το μυαλό θα είναι έτοιμα να κάνουν μια καλή παρουσίαση. Το να νιώθεις χαρά δεν σημαίνει μόνο να είσαι ευτυχισμένος. Η ηρεμία και η ασφάλεια είναι χαρούμενα συναισθήματα.
- Θλίψη: Εάν νιώθουμε θλίψη, ο νους μας προειδοποιεί ότι πρέπει να σταματήσουμε να προβληματιζόμαστε αλλά να σκεφτούμε τι μας προκαλεί θλίψη. Ίσως έχουμε μια κακή μνήμη μιας άλλης παρουσίασης που κάναμε στην οποία κάτι πήγε στραβά και το μυαλό μας προσπαθεί να μας προειδοποιήσει και να μας προστατεύσει από μια άλλη κακή στιγμή.
- Φόβος: Ο φόβος είναι το πιο κοινό συναίσθημα όταν πρέπει να κάνετε μια παρουσίαση. Αισθανόμαστε μια αίσθηση κινδύνου ή απειλής που δημιουργεί μια αίσθηση συναγερμού στο σώμα μας και στο μυαλό μας. Είναι φυσιολογικό να φοβάσαι. Χάρη σε αυτό είμαστε πιο συνετοί και προετοιμάζουμε όλο και καλύτερα την παρουσίαση. Αργότερα θα δούμε τι να κάνουμε, έτσι ώστε ο φόβος να μην αποτελεί εμπόδιο για την καλή παρουσίαση.
- Θυμός: Μπορεί να αισθάνεστε θυμωμένοι με τη σκέψη ότι πρέπει να κάνετε μια παρουσίαση. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που κινητοποιεί πολλή ενέργεια σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συνιστάται να μην σκέφτεστε τι δεν σας αρέσει και να εστιάζετε στον στόχο σας. Πρέπει να μετατρέψουμε αυτή τη δύναμη που μας δίνει ο θυμός σε κάτι σαν το «Θα το καταφέρω!»
- Έκπληξη: Η έκπληξη είναι ένα συναίσθημα που μας προετοιμάζει για δράση. Θα είναι παρόν καθόλη τη διάρκεια της παρουσίασής σας, καθώς το μυαλό θέλει να είναι προετοιμασμένο για οποιαδήποτε αυθόρμητη κατάσταση, όπως μια απροσδόκητη ερώτηση ή ένα τεχνικό πρόβλημα. Να είστε ήρεμοι γιατί χάρη σε αυτό θα είστε έτοιμοι να αντιδράσετε. Επιπλέον, η έκπληξη θα σας διδάξει όλα όσα είστε ικανοί να κάνετε. Όταν τελειώσετε μια λαμπρή παρουσίαση θα ακούγεται κάτι σας: «Ουάου, πόσο καλά το έκανα!
- Αηδία: Ίσως σας προκαλέσει έκπληξη ότι η αηδία είναι ένα βασικό συναίσθημα. Λοιπόν, είναι. Χάρη σε αυτήν δεν νιώθουμε δηλητηριασμένοι. Επιπρόσθετα, δεν αηδιάζουμε μόνο ένα απο χαλασμένο φαγητό, αλλά και από μια κατάσταση, μια συμπεριφορά ή ακόμη και ένα άτομο. Αντί για αηδία, χρησιμοποιούμε συχνά τις λέξεις απόρριψη ή περιφρόνηση. Εάν η απόρριψη ή η περιφρόνηση εμφανίζεται στην παρουσίασή σας, πάρτε το ως προειδοποίηση, μια πληροφορία για κάτι που συμβαίνει σε εσάς ή ότι κάποιος ή κάτι σας τη δημιουργεί, αλλά μην παρασυρθείτε από αυτήν.
Σίγουρα έχετε ακούσει για τη συναισθηματική νοημοσύνη. Μεταξύ άλλων πτυχών, αυτή η νοημοσύνη βασίζεται στη σωστή διαχείριση των συναισθημάτων. Στην επικοινωνία η συναισθηματική διαχείριση είναι απαραίτητη για:
- Γνωρίστε και διαχειριστείτε σωστά τα συναισθήματά σας και ως εκ τούτου, μπορείτε να αναπτύξετε με επιτυχία μια παρουσίαση. Αυτή η διαχείριση πρέπει να πραγματοποιείται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την παρουσίαση.
- Μάθετε πώς να διαδώσετε το συναίσθημα που θέλετε. Το κοινό έχει συναισθήματα. Πριν καθίσει για να σας ακούσει, καθένας από αυτούς έφτασε με τα συναισθήματά του. Ενώ σας δίνουν προσοχή, δημιουργούνται επίσης συναισθήματα και όταν τελειώ σετε εμφανίζονται νέα συναισθήματα. Πρέπει να λάβετε υπόψη όλες αυτές τις συναισθηματικές πτυχές και πάνω απ ‘όλα, πρέπει να αναρωτηθείτε
- Με ποιό συναίσθημα επικοινωνώ;
- Τι συναίσθημα ή συναισθήματα έχει το κοινό μου;
- Με τι συναίσθημα θέλω να ακουστώ;
- Με τι συναίσθημα θέλω να αφήσω το κοινό μου;
Αυτός ο πίνακας περιέχει διάφορα συναισθήματα που μπορούν να επηρεάσουν την επικοινωνία. Η ανάλυση καθενός βοηθά στη δομή και τη μετάδοση ενός μηνύματος αποτελεσματικά. Η επικοινωνία πρέπει να είναι προσαρμοστική. Πρέπει να είναι ευέλικτη και να επιλύει τις απαιτήσεις του κοινού. Μπορεί να υπάρχουν πολλά συναισθήματα που δημιουργούνται σε μια παρουσίαση. Θα εξαρτηθεί από το θέμα. Αλλά θυμηθείτε ότι είναι το θέμα που μπορεί να προκαλέσει θυμό ή θλίψη, όχι εσείς ως ομιλητής.
Επίσης, να θυμάστε ότι είναι πολύ θετικό το τέλος της παρουσίαση να ξεκινήσει τη δημιουργία λίγης χαράς (ελπίδα, ηρεμία, ασφάλεια κ.λπ.).
Tέλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα συναισθήματα «μεταφέρονται», οπότε πρέπει να γνωρίζετε πολύ καλά τι συναίσθημα θέλετε να διαδίδετε και να επικοινωνείτε με συνέπεια.
Για να το κάνετε αυτό, επιλέξτε καλά τα λόγια που πρέπει να πείτε και συνοδεύστε τα με σταθερές συμπεριφορές, χειρονομίες και εκφράσεις του προσώπου.