Leading modules

ΜΑΘΗΜΑ 2 – Είμαι ηγέτης

Ενότητα 4: Έχετε κατανόηση;
Υποενότητα 3: Τρόποι να είσαι ένας ηγέτης με ενσυναίσθηση

Πόσο σημαντική είναι η ενσυναίσθηση ως ποιοτική ικανότητα για αποτελεσματική ηγεσία;

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, πρώτα πρέπει να είμαστε σαφείς σχετικά με την ενσυναίσθηση στο πλαίσιο της ηγεσίας. Το παγκόσμιο Κέντρο Δημιουργικής Ηγεσίας υποδηλώνει ότι είναι η ικανότητα ενός ηγέτη να σχετίζεται με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες των εργαζομένων. Το Κέντρο εξηγεί ότι σχεδόν το 50% των διευθυντών σήμερα είναι αναποτελεσματικοί. Ένας λόγος είναι ένα χάσμα δεξιοτήτων που σχετίζεται με την ενσυναίσθηση.

ways of being an empathetic leader

Η ενσυναίσθηση είναι μια σημαντική μικροδεξιότητα για τους ηγέτες. Τους επιτρέπει να είναι ανοιχτοί και να κατανοούν τι σκέφτονται οι υπάλληλοί τους. Τέτοιοι ηγέτες διασφαλίζουν ότι δημιουργούν τις δυνατότητες στους οπαδούς τους να μοιράζονται τις σκέψεις τους. Είναι πολύ σημαντικό ένας αρχηγός να σκέφτεται τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην ομάδα του, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συνολική αποτελεσματικότητά τους εντός της ομάδας. Η σχέση μέλους-ηγέτη-ομάδας είναι μια από τις πιο σημαντικές για κάθε ακόλουθο, επηρεάζει άμεσα την εμπειρία τους στο χώρο εργασίας και την παραγωγικότητά τους.

Σε εκείνα τα μέλη της ομάδας που δεν αισθάνονται ή δεν πιστεύουν ότι ο ηγέτης τους νοιάζεται, μπορεί να δημιουργήθεί άγχος και ανησυχία για την αντίδραση των ηγετών τους σε διαφορετικές καταστάσεις. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοσή τους.

Καθώς ξεκινάτε τη διαδρομή σας στο μονοπάτι της ηγεσίας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:

  • Ακούστε πραγματικά. Τέτοιου είδους ηγέτες δεν ακούνε απλά, ακούνε πραγματικά. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Αληθινή ακρόαση σημαίνει ακρόαση με ανοιχτά αυτιά, ανοιχτά μάτια και ανοιχτή καρδιά. Σημαίνει την προσοχή στη γλώσσα του σώματος, στον τόνο της φωνής, στα κρυμμένα συναισθήματα πίσω από αυτό που λέγεται. Θα κερδίζετε πάντα περισσότερα όταν ακούτε παρά όταν μιλάτε.
  • Μην διακόπτετε. – Δώστε στους ανθρώπους το χώρο να πουν οτι πρέπει να πουν. Είναι μια σημαντική μορφή ενσυναίσθησης.
  • Να είστε πλήρως παρόντες. – Μην κοιτάτε το ρολόι σας και μην προσπαθείτε να πιάσετε το τηλέφωνό σας, μην αποσπάσετε τον εαυτό σας. Επικεντρωθείτε στην τοποθέτηση του εαυτού σας στη θέση τους και σκεφτείτε τρόπους που μπορείτε να τους υποστηρίξετε.
  • Αφήστε την κριτική πίσω. – Τέτοιου είδους ηγέτες δεν κοιτάνε τα συναισθήματα των οπαδών τους, καθώς θα πρέπει να συμφωνήσετε ή να διαφωνήσετε μαζί τους. Απλώς το βλέπετε αυτό ως παράθυρο για την αντίληψη και την παγκόσμια άποψη ορισμένων πραγμάτων. Βλέπετε τα συναισθήματα των μελών της ομάδας σας ως ευκαιρία να κατανοήσετε καλύτερα τι βιώνουν και εκφράζουν.
  • Παρακολουθήστε τη γλώσσα του σώματος. – Σε πολλές περιπτώσεις η γλώσσα του σώματος επικοινωνεί πολύ περισσότερο από τις λέξεις. Βεβαιωθείτε ότι προσέχετε τις χειρονομίες των μελών της ομάδας σας, παραμείνετε ανοιχτοί.
  • Ενθαρρύνετε τους ήσυχους. – Να προσέχετε πάντοτε και εκείνους που κάθονται ήσυχα για παράδειγμα σε συναντήσεις. Μέσω αυτής της πράξης θα ενδυναμώσετε όλους τους γύρω σας, όχι μόνο τους ήσυχους. Ενθαρρύνετε τους ανθρώπους να έχουν τη γνώμη τους!
  • Πάρτε ένα προσωπικό ενδιαφέρον. – Δείξετε πραγματική περιέργεια για τη ζωή των μελών της ομάδας τους. Κάντε ερωτήσεις, όχι σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά προσωπικό. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να οικοδομήσετε ισχυρότερες σχέσεις που θα ωφελήσουν τόσο τον ηγέτη όσο και τον οπαδό του.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, εάν ο στόχος σας είναι να γίνετε ένας ενσυναισθητικός ηγέτης, ο οποίος γνωρίζετε οτι θα ωφελήσει τόσο εσάς όσο και την ομάδα σας, πόσο μάλλον την επιχείρησή σας, θα πρέπει να ηγηθείτε έχοντας υπόψη τα εξής:

Η ενσυναίσθηση είναι ένας συναισθηματικός και σκεπτόμενος μυς που γίνεται ισχυρότερος με τη χρήση. Δεν θεωρείται αδυναμία αλλά το καλύτερο είδος δύναμης.

ways of being an empathetic leader

Back