Leading modules

ΜΑΘΗΜΑ 2 – Είμαι ηγέτης

Ενότητα 2: Στυλ ηγεσίας
Υποενότητα 6 – Χαρισματική ηγεσία

Συναντήσατε ποτέ ένα άτομο που από την πρώτη στιγμή που τον είδατε σας έχει επηρεάσει θετικά και νομίζετε ότι θα μπορούσατε να τον ακολουθήσετε ακόμα και στο φεγγάρι; Λοιπόν… αυτό το άτομο πιθανότατα είχε ένα ισχυρό χάρισμα και μπορεί εύκολα να γίνει χαρισματικός ηγέτης. Αλλά τι ακριβώς καλύπτει αυτή η λέξη και κατά συνέπεια αυτό το στυλ ηγεσίας;

Κοιτάζοντας την έννοια της λέξης χάρισμα – μια ιδιαίτερη προσωπική ποιότητα ή δύναμη ενός ατόμου που τον καθιστά ικανό να επηρεάσει ή να εμπνεύσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η χαρισματική ηγεσία έχει να κάνει με την προσωπικότητα του ηγέτη. Επιπλέον, αυτό το στυλ ηγεσίας βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο φαίνονται οι ηγέτες στα μάτια των οπαδών. Σε αντίθεση με την αυταρχική ή γραφειοκρατική ηγεσία για τις οποίες έχουμε μιλήσει στις προηγούμενες υποενότητες, η χαρισματική ηγεσία μόνο απο το όνομά της υποδηλώνει θετικότητα, εμπνέει υποστήριξη και αποδοχή.

charismatic leadership

Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά που έχουν αυτοί οι ηγέτες και θα θέλαμε να σας καλέσουμε να πραγματοποιήσετε μια συνεδρία αυτοπροβληματισμού για να προσδιορίσετε ποια από αυτά τα χαρακτηριστικά έχετε.

Παρακολουθήστε το βίντεο της Μαρία Μοναστηριώτη, ηγέτου της κοινωνικής επιχείρησης Mama’s Flavours, εδώ: https://youtu.be/IyL6ztNyFJQ. Σημειώστε το πάθος της για την επίλυση ορισμένων δύσκολων ζητημάτων που σχετίζονται με την απασχόληση των γυναικών σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας αλλά και τη δέσμευσή της να βοηθήσει και να οδηγήσει μια ομάδα 6 ατόμων για την προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας παράλληλα με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Απαντήστε στην ερώτηση: είναι σημαντικό να είστε τόσο παθιασμένοι όσο η Μαρία για τον στόχο σας; Αξίζει να ακολουθήσετε το όνειρό σας; Μπορεί να γίνει εάν δεν είστε αρκετά αφοσιωμένοι στον στόχο σας;

Οι χαρισματικοί ηγέτες είναι:

  • οραματιστές: συνήθως έχουν μεγάλα όνειρα και είναι έτοιμοι να εργαστούν για να το πραγματοποιήσουν.
  • άριστοι επικοινωνιακά: πρέπει να έχουν καλές δεξιότητες επικοινωνίας, καθώς πρέπει να πείσουν τους οπαδούς τους για την πίστη τους, προκειμένου να επιτύχουν πρόοδο προς τον προβλεπόμενο στόχο
  • ευαίσθητοι στα συναισθήματα και τις φιλοδοξίες των άλλων: μπορεί να έχουν ισχυρή γνώμη, αλλά αναγνωρίζουν ότι ο ηγέτης πρέπει να αλλάξει την προσέγγισή του σε κάθε άτομο, αντί να αναγκάσει τους οπαδούς να προσαρμοστούν.
  • πρόθυμοι να αναλάβουν έναν κίνδυνο: έχουν την ικανότητα να αποφασίζουν πότε είναι καιρός να παραμείνουν συντηρητικοί και πότε πρέπει να αναληφθεί ο κίνδυνος για να επιτευχθούν εξαιρετικά αποτελέσματα.
  • έχουν αυτοπεποίθηση: πιστεύουν στο όραμά τους και είναι έτοιμοι και ικανοί να επηρεάσουν το περιβάλλον τους.

charismatic leadership

Υπάρχουν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε αυτό το στυλ ηγεσίας. Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του στυλ ηγεσίας είναι ότι εμπνέει τους ανθρώπους να συνεργαστούν και επίσης να αφοσιωθούν στην καθορισμένη αποστολή. Επιχειρήσεις ή/και ομάδες που καθοδηγούνται από χαρισματικούς ηγέτες συνεργάζονται και υπερασπίζονται τις πεποιθήσεις τους. Αυτοί οι ηγέτες είναι πρόθυμοι να ενημερώσουν τους άλλους για τις απόψεις τους για τις οποίες είναι πεπεισμένοι και έχουν επίσης την ικανότητα να το εξηγήσουν στους οπαδούς τους με τρόπο που τους κάνει να αισθάνονται εμπνευσμένοι από τη δέσμευση των ηγετών.

Καθώς αυτοί οι ηγέτες έβαλαν την καρδιά και την ψυχή τους σε αυτο που πιστεύουν, κατι το οποίο μετέδωσαν και στους οπαδούς τους, το κύριο μειονέκτημα αυτού του στυλ ηγεσίας θα μπορούσε να θεωρηθεί μια πιθανή πρόωρη εξουθένωση τόσο για τον ηγέτη όσο και για τους οπαδούς. Αυτό μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα του γεγονότος ότι αυτές οι ομάδες είναι πραγματικά αφοσιωμένες στον σκοπό για τον οποίο εργάζονται. Από την άλλη πλευρά, μπορεί επίσης να θεωρηθεί μειονέκτημα το γεγονός ότι οι ομάδες με επικεφαλής χαρισματικούς ηγέτες, μπορεί να καταρρεύσουν σε περίπτωση που χάσουν τον ηγέτη τους για κάποιο λόγο. Επιπλέον, αυτοί οι ηγέτες μπορεί να είναι τόσο συγκεντρωμένοι στους καθορισμένους στόχους και μπορεί να μην μάθουν από τα δικά τους λάθη και επομένως είναι πιθανό να οδηγηθούν ξανά σε δεσμεύσεις.

Back