ΜΑΘΗΜΑ 2 – Είμαι ηγέτης
Ενότητα 2: Στυλ ηγεσίας
Υποενότητα 5: Γραφειοκρατική ηγεσία
Σύμφωνα με το business dictionary, η γραφειοκρατική ηγεσία είναι ένα στυλ ηγεσίας που δίνει έμφαση στις διαδικασίες και τις ιστορικές μεθόδους ανεξάρτητα από τη χρησιμότητά τους σε μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα. Σε γενικές γραμμές, μπορεί να ειπωθεί ότι οι γραφειοκρατικοί ηγέτες προσπαθούν να λύσουν προβλήματα προσθέτοντας επίπεδα ελέγχου. Η δύναμή τους προέρχεται από τον έλεγχο της ροής των πληροφοριών.
Αυτό το στυλ ηγεσίας αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Max Weber προς το τέλος του 19ου αιώνα. Είναι μια γραμμή διαχείρισης, στην οποία τα μέλη της ομάδας, οι υπάλληλοι καλούνται να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες και κανονισμούς που δημιουργούνται από τους προϊσταμένους τους. Χρησιμοποιείται καλά, όταν δεν υπάρχει ανάγκη για δημιουργική και εμπνευσμένη εργασία από την πλευρά των ομάδων και το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να «υπακούουν» στις οδηγίες και τις υποθέσεις του ηγέτη.
Καθώς μπορεί να εξαχθεί από το όνομά του, το γραφειοκρατικό στυλ ηγεσίας επικεντρώνεται στις διοικητικές ανάγκες που μπορεί να έχει ένας οργανισμός ή μια επιχείρηση. Χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον από τον δημόσιο τομέα, όπου πρέπει να εφαρμόζονται ορισμένοι κανόνες και κανονισμοί, χωρίς να εξετάζεται ή να δίνεται η ελευθερία στα μέλη της ομάδας να έχουν τη γνώμη τους. Το πλεονέκτημά του είναι ότι αυτό το στυλ ηγεσίας μπορεί να ακολουθηθεί με ευκολία, είναι αρκετά προβλέψιμο και τα μέλη της ομάδας γνωρίζουν ακριβώς τι αναμένεται από αυτούς.
Ωστόσο, σε περιπτώσεις που αφορούν την προώθηση επιχειρήσεων και εταιρειών που ίσως χρειαστεί να προαχθούν σε πολυεθνικές οντότητες, αυτός ο τύπος ηγεσίας μπορεί να είναι χρήσιμος και μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία. Παρακάτω θα βρείτε μερικά παραδείγματα διάσημων ηγετών που ίσως έχετε ακούσει οι οποίοι χρησιμοποίησαν το γραφειοκρατικό στυλ ηγεσίας:
1. Harold Sydney Geneen – ITT
2. Winston Churchill – Πρώην Βρετανός Πρωθυπουργός
3. Collin Powell – Πρώην Γενικός Γραμματέας των ΗΠΑ
Όπως μπορείτε να δείτε, αυτό το στυλ ηγεσίας έχει χρησιμοποιηθεί μάλλον από άνθρωπους που είχαν ισχυρές προσωπικότητες και κατάφεραν να επιτύχουν μεγάλα πράγματα στην πορεία της ιστορίας.
Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε τα μειονεκτήματα αυτού του στυλ ηγεσίας, τα οποία μπορεί να ομαδοποιηθούν σε 3 κύριες ιδέες:
1. Η αύξηση της παραγωγικότητας μπορεί να είναι μια σημαντική πρόκληση κατά τη χρήση του στυλ γραφειοκρατικής ηγεσίας.
2. Η γραφειοκρατική ηγεσία δεν είναι ένα αποτελεσματικό σύστημα για την παραγωγή επιχειρηματικής ανάπτυξης.
3. Οι γραφειοκρατικοί ηγέτες δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στην αλλαγή.
Ως αποτέλεσμα των προαναφερθέντων, μπορεί να ειπωθεί ότι η γραφειοκρατική ηγεσία χρησιμοποιείται καλύτερα όταν η συνέπεια αποτελει σημαντική πτυχή. Οι κανόνες και οι κανονισμοί που εφαρμόζονται από αυτούς τους ηγέτες και πρέπει να τηρούνται αυστηρά από τα μέλη της ομάδας. Ταυτόχρονα, οι αλλαγές δεν είναι ευπρόσδεκτες σε αυτό το στυλ ηγεσίας μιας και είναι δύσκολο να εφαρμοστούν. Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι/μέλη της ομάδας μπορεί να είναι ειδικοί σε ορισμένες φάσεις εργασίας, αλλά δεν έχουν γνώση σε άλλους τομείς. Αυτό μπορεί να εμποδίσει τη θετική ανάπτυξη των οργανισμών όπου η δημιουργικότητα και η καινοτομία είναι σημαντικές.