ΜΑΘΗΜΑ 2 – Είμαι ηγέτης
Ενότητα 2: Στυλ ηγεσίας
Υποενότητα 2: Στυλ ηγεσίας βασισμένα στη Θεωρία Path-Goal
Η Θεωρία Path-Goal, αναπτύχθηκε από τον Robert House, απόφοιτο του Πανεπιστημίου του Οχάιο, το 1971 και αναθεωρήθηκε το 1996. Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο για αρχή: https://www.youtube.com/watch?v=62Hs-4QJf5Q
Η θεωρία Path-Goal είναι βασικά ένα μοντέλο έκτακτης ανάγκης, που σημαίνει ότι ο ηγέτης πρέπει να αλλάξει το στυλ ηγεσίας του ανάλογα με την κατάσταση που αντιμετωπίζει και με τον τρόπο επίτευξης του καθορισμένου στόχου.
Αυτή η θεωρία δηλώνει ότι η συμπεριφορά ενός ηγέτη εξαρτάται από την ικανοποίηση, το κίνητρο και την απόδοση των ανθρώπων της ομάδα του/της. Το 1996, η θεωρία αναθεωρήθηκε και ο House υποστήριξε ότι ο ηγέτης δε μπορεί να λάβει μέρος με συμπεριφορές που συμπληρώνουν τις ικανότητες των μελών της ομάδας και μπορούν να αντισταθμίσουν τις ελλείψεις τους. Η Θεωρία της Ηγεσίας του Path-Goal αναπτύχθηκε για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο οι ηγέτες ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν τους οπαδούς τους για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί δημιουργώντας το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσουν, καθαρά και εύκολα.
Οι ηγέτες που εφαρμόζουν τη θεωρία Path-Goal, μπορούν να έχουν τις ακόλουθες συμπεριφορές: 1. Άμεση, 2. Υποστηρικτική, 3. Συμμετοχική, 4. Προσανατολισμένη στα επιτεύγματα.
1. Άμεση Ηγεσία- παρέχει καθοδήγηση και ψυχολογική υποστήριξη, καθορίζει σαφή πρότυπα απόδοσης και καθιστά σαφείς τους κανόνες και τους κανονισμούς στους υφισταμένους
2. Υποστηρικτική ηγεσία – είναι σημαντικό για αυτούς να κάνουν τη εργασία ευχάριστη για τους υφισταμένους. Οι ηγέτες αντιμετωπίζουν τους υφισταμένους ως ίσους και τους δείχνουν τον σεβασμό τους.
3. Συμμετοχική ηγεσία – καλούν τους υφισταμένους να έχουν το λόγο και να συμμετάσχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
4. Ηγεσία προσανατολισμένη στα επιτεύγματα – ένας ηγέτης που προκαλεί τους υφισταμένους να εκτελούν εργασία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Οι ηγέτες μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν έναν συνδυασμό αυτών των τεσσάρων στυλ για να επιτύχουν να δώσουν καλύτερα κίνητρα στις ομάδες τους.
Εκτός από τη συμπεριφορά των ηγετών, είναι σημαντικό να σημειωθεί επίσης η απόδοση των ομάδων. Ενώ χρησιμοποιείται αυτό το στυλ ηγεσίας, τα μέλη της ομάδας έχουν κίνητρα:
- πρώτον, σε περίπτωση που πιστεύουν ότι μπορούν να εκτελέσουν το έργο,
- δεύτερον σε περίπτωση που πιστεύουν ότι οι προσπάθειές τους θα οδηγήσουν σε ανταμοιβή, και
- τρίτον σε περίπτωση που εκτιμήσουν την ανταμοιβή που έχει καθοριστεί.