Leading modules

Модул 6 – Как да стана най-добрият – Междуличностни умения

Тема 5: Увереност
Уверен език на тялото

Независимо дали ви е известно или не, тялото ви говори много повече за вас, без да се налага дори да си отваряте устата. Нарича се език на тялото или невербално поведение, и може да покаже на другите много за вашето настоящо състояние на ума или за нивото на самочувствието ви.

Знаете, че можете да контролирате това, което казвате, но знаете ли, че можете да контролирате и това, което езикът на тялото ви издава за вас? За съжаление, дори и в днешната бизнес среда , в която говорим за равенство между половете, тази тема е изключително важна.

Confident-body-language
Image source: thebusinesswomanmedia.com

Ето няколко начина, по които можете да използвате езика на тялото, за да изглеждате по-уверени в различни бизнес ситуации:

  1. Спрете да се правите сами по-малки – разширете пространството, което заемате, със стойката и вещите си. Изправете гърба си, когато сте седнали. Намерете удобно място за лактите си, когато сте в среща.
  2. Не прекалявайте с кимането – повечето жени по природа са подкрепящи. Те са много добри в активното слушане и проявяването на съпричастност. И най-често изразяват това чрез кимане с глава. Понякога дори могат да прекалят с кимането в стремежа си да изразят подкрепата си. Това не винаги е нещо негативно и може да покаже вашата съпричастност и грижовност. Въпреки това, в бизнеса като цяло, когато разговаряте с бизнес партньори, не забравяйте, че е добре да кимате само когато наистина сте съгласни със своя събеседник.
  3. Откажете се от фалшивите усмивки – жените понякога прикриват истинските си чувства и се усмихват, дори и да не им е до усмивки в момента. В бизнес средите не винаги е важно всички да ви харесват. Разбира се, ако това е така – тогава страхотно! По-важното обаче, което се очаква от вас, е да постигате резултати в работата и да вземате решения.
  4. Не е нужно да работите, за да бъдете мили и да създавате приятелства. Вие работите, за да въздействате. От друга страна е важно да се усмихвате! Усмивката е здраве, понижава стреса и ви кара да се чувствате по-добре. Смехът може да повлияе на мозъка ви да се почувства щастлив и може да повиши продуктивността ви, когато изпълнявате дадена задача.
  5. Стиснете уверено ръката на човека, с когото се поздравявате – въпреки че това може да не ви се нрави съвсем, вашият външен вид и излъчването ви създават първото впечатление, докато ръкостискането създава второто впечатление. Увереното ръкостискане изпраща на отсрещния човек сигнал, че сте сигурен в своите способности и знаете защо сте пред него. Вие сте също толкова компетентни, колкото и всеки друг, така че трябва да покажете това чрез ръкостискане. Това ръкостискане трябва да е сигурно, кратко и придружено с уверен контакт с очи.
  6. Старайте се минимално по-рядко да накланяте главата си настрани – този жест показва интерес и любопитство. Той може да изразява възхищение, с цел да спечелите одобрение и защита. Обикновено обаче това е поза, която издава уязвимост и покорност. Ето защо, опитайте се да ограничите накланянето на главата до минимум, за да не изглежда, че ви липсва авторитет и власт.
  7. Излъчвайте спокойствие и контрол – жените се изразяват по-лесно с думи и жестове. По време на разговор те активно жестикулират с ръце, правят мимики с лице, променят позицията на тялото си, движат се. Уверете се, че изглеждате спокойни и че контролирате ситуацията по време на разговор.
  8. Контакт с очите – контактът с очите предполага, че сте искрени, ангажирани и достъпни. Увереният поглед кара другия човек да се чувства по-добре и по-свързан с вас. Не бива да забравяте обаче, че прекалено настойчивото гледане в очите на другия може да се възприеме като знак на агресия. Що се отнася до езика на тялото, контактът с очите е едно от най-важните неща, които трябва да овладеете.
  9. Не забравяйте за ръцете и краката си – кръстосването на ръцете и краката може да подскаже на другите, че сте в отбранителна позиция, че сте се затворили. Ако държите ръцете си зад гърба, може да подскаже, че се чувствате отегчени, тревожни или дори ядосани. Потропването с пръсти пък издава, че сте отегчени, нетърпеливи или разочаровани. Започнете да обръщате внимание на позицията на ръцете и краката си, и ако е необходимо я променете.
Back