Leading modules

Модул 6 – Как да стана най-добрият – Междуличностни умения

Тема 5: Увереност
Какво е самоувереност?

Самоувереността е нашето доверие в собствените ни възможности, способности и преценки. Тя е вярата, че можем успешно да се справим с ежедневните предизвикателствата и изискванията към нас. (виж: Psychology Dictionary online – Онлайн психологически речник)

За да бъдете успешни социални предприемачи или изобщо лидери, талантът и квалификацията не са достатъчни. За кариерния ви успех от решаващо значение е преди всичко да бъдете уверени в себе си. Увереността на работното място ви позволява да бъдете проактивни, асертивни и концентрирани. Увереността не само ви позволява да имате положително въздействие в работата, но също така ви помага да правите избори, които ще ви бъдат от полза в живота.

self-confidence

Да сте уверени в себе си означава да знаете стойността си и да вярвате, че и другите ще открият ценното в услугата, която им предоставяте. Ако не е уверен в своите способности, един лидер постоянно ще се стреми да спечели уважението на другите и по този начин ще даде неподходящ пример на своите служители. В другия случай – когато сте уверени в себе си, вие ще общувате по-ефективно, ще изразявате себе си подобаващо – в резултат на това поведение вие ще бъдете забелязвани и ще успявате да развивате бизнеса си.
Ето няколко съвета, от които можете да се възползвате. Те са от успели в сферата си лидери, които вярват в собствените си умения:

  1. Уверените в себе си лидери/собственици на бизнес са готови да отделят време и енергия, за да подобрят уменията си в сферата на маркетинга, лидерството, ефективното слушане, създаване на собствен бранд и лидерско присъствие – по този начин те ще бъдат възприемани като асертивни и креативни.
  2. Те не се страхуват и имат високо развито самосъзнание, така че са съвсем наясно със собствените си слабости и са готови да се променят, за да станат по-добри – както те самите, така и техния бизнес.
  3. Успешните лидери знаят, че когато те вярват в себе си това ще насърчи и другите хора да им се доверят, да ценят мнението им и да се разчитат на техните преценки.
Back