Leading modules

Модул 6 – Как да стана най-добрият – Междуличностни умения

Тема 2: Работа в екип
Упражнения

Watch the video on Belbin` team role theory.

https://www.youtube.com/watch?v=7LunroajlLE

Изгледайте видеото за ролите в екипа на Белбин. А сега се замислете за вашия кръг от познати и приятели. Представете си, че вие сте директор на компания и те всички работя за вас. В кои роли бихте ги поставили?

Роля Силни страни Възможни недостатъци Не се изненадвайте ако… Кой би могъл да заеме тази роля в моя екип?
Оформители Обичат предизвикателствата и динамиката; Дават максимума от себе си, когато са под напрежение; Имат смелостта да преодоляват препятствия. Лесно може да бъдат провокирани, но и те обичат да провокират; Понякога може да наранят чувствата на другите. Биха рискували да са по-агресивни и недоброжелателни, в опитите си да изпълнят задачите.
Довършители Старателни и съвестни; Добре се справят в откриването на грешки; Дооправят и придават завършен вид на работата. Възможно е да изпаднат в излишни притеснения; Не са склонни да делегират. Могат да бъдат обвинени в прекален перфекционизъм.
Изпълнители Практични, надеждни, ефективни. Превръщат идеите в действия и добре организират работата, която трябва да бъде свършена. Може да не са съвсем гъвкави и бавно да реагират на появилите се нови възможности. Трудно се отказват от своите планове, дори и това да е в полза на положителни промени.
Растения (визионери) Креативни, с богато въображение, свободомислещи, генерират идеи и разрешават сложни проблеми Имат склонност да игнорират непредвидени ситуации; Отделят прекалено много време в стремежа си да са ясни в комуникацията си. Понякога се отвличат в мислите си; Склонни са да забравят.
Наблюдатели – оценители Сериозни, стратегически мислещи и взискателни; Оглеждат всички възможности и правят точни преценки. Понякога губят способността си да вдъхновяват околните; Могат да бъдат прекалено критични. Бавно взимат решения.
Специалисти Самостоятелни, самоуверени и всеотдайни; Предоставят специални знания и умения. Склонни са да се съсредоточават върху тесен кръг задачи; Обръщат понякога внимание само на техническите параметри на задачите. Заливат те с информация.
Екипни играчи Кооперативни, проницателни и дипломатични; Вслушват се в мнението на другите и предотвратяват конфликти. Може да са нерешителни във важни ситуации; Склонни са да избягват конфронтация. Изпитват колебания да взимат непопулярни решения.
Координатори Зрели, уверени, разпознават таланта; Изясняват целите. Може да бъдат възприемани като твърде манипулативни и като стремящи се да прехвърлят собствената си работа върху другите. Склонни са да делегират на другите повече задачи, отколкото остават на себе си. .
Изследователи на ресурси Приветливи, ентусиазирани, изследват възможностите и създават контакти. Може да са прекалено оптимистични и да загубят интерес, след като първоначалния им ентусиазъм отмине. Може да се отплеснат и да забравят, че трябва да продължават напред.

 

Изгледайте видеото за 5те стъпки за постигане на високо ефективна работа в екип.

https://www.youtube.com/watch?v=95x3HhKlLII

След това отговорете дали следните твърдения са верни или грешни.

1. Има само 5 стъпки за създаване на ефективен екип.


2. YНе е нужно да имате обща цел, за да сте ефективен екип.


3. На всеки служител трябва да му бъде възложена конкретна задача.


4. Наблюдавайте редовно екипа си.


5. За бизнеса не е важно да имаш ефективен екип.


 

Сега тествайте знанията си работа в екип с този кратък тест:

1. Кой е ключовият фактор при работата в екип?
2. Какво означава работа в екип?
3. Как практикувате работа в екип във вашето ежедневие?
4. Полезно умение ли е да можеш да работиш в екип?


5. Работата в екип може да се прилага във всяка професия.


6. Кое не е важен фактор при екипната работа?7. Като цяло, в живота си не работите в екип.


8. Как трябва да са подредени правилно 8те стъпки при екипната работа?9. Екипът трябва да се ръководи принципно.


Back