Leading modules

Модул 6 – Как да стана най-добрият – Междуличностни умения

В този модул ще говорим за това, как да се превърнем във възможно най-добрата версия на себе си. Когато човек стане предприемач, или започне свой собствен бизнес или поеме лидерска позиция, понякога може да се чувства така, сякаш прави 2 стъпки напред и 5 назад. Необходими са голяма концентрация, последователност и увереност, за да постигнете мечтата си. Младите хора трябва да развият и овладеят различни умения като: вземане на решения, асертивност, умения за изслушване, лидерски умения, и най-важното – увереност.
Ще трябва да установите добри и силни взаимоотношения с всички хора около вас, а и с тези, които ще срещнете по пътя си занапред. Умението за изслушване е ключово умение за развитие. Способността ви да говорите и „да продавате себе си“ със сигурност е важна, но умението да слушате е още по-важно.
След като станете самостоятелни, без мениджър или „лидер“, и само от вас ще зависят решенията, които взимате (поне в началото), вашите умения за креативно мислене ще бъдат по-важни от всякога.

be-the-best-version-of-youПрез годините, социалното предприемачество се разви значително. То изисква повече от просто даряване на средства за добра кауза. Собствениците на фирми, които се стремят да се откроят в областта на социалното предприемачество, трябва да разработят нови и ефективни подходи за справяне с разнообразни социални проблеми. Успешните социални предприемачи ще се нуждаят от различни умения, много от които ще са им необходими, за да поемат успешно ръководни роли в различни организации.

Ето няколко основни важни междуличностни умения:

 • Бъдете добри слушатели: говорете по-малко, казвайте повече
 • Бъдете търпеливи
 • Бъдете оптимистични: разпознавайте и заменяйте негативните мисли с позитивни
 • Бъдете с отворено съзнание
 • Развивайте чувството си за хумор
 • Проявявайте емпатия

В този модул ще разгледаме различни умения и техники, които можете да развивате или научите, за да „станете най-добрите“ с помощта на подходящи междуличностни умения.

Теми, включени в модула:

 1. Тема 1: Мотивация
 2. Тема 2: Работа в екип
 3. Тема 3: Вземане на решения
 4. Тема 4: Асертивност
 5. Тема 5: Увереност
Back